Pavelele au inceput sa ia locul zgurii rosiatice din Parcul „Victor Ion Popa” Barlad

0
1563

Dupa mai bine de sase ani de la modernizarea parcului din cadrul Centrului Cultural Istoric al Barladului, respectiv amenajarea aleilor cu o zgura rosiatica detestata de toti locuitorii care au trecut pe acolo, au demarat lucrarile de modernizare. Investitia are o valoare de peste 350.000 lei si presupune inlocuirea zgurii ce se transforma intr-o adevarata mocirla atunci cand ploua cu pavele pietonale.

La inceputul lui august 2012, adica dupa mai bine de doi ani de lucrari, proiectul „Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al municipiului Barlad”, ce a presupus reabilitarea si consolidarea Muzeului „Vasile Parvan” si a Teatrului „Victor Ion Popa” si reamenajarea parcului ce tine de cele doua institutii, a fost finalizat si inaugurat. Investitia a fost co-finantata de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe cu suma de 21.196.623 lei.

Daca, in cazul celor doua institutii de cultura nu au existat nemultumiri, in cazul reamenajarii din punct de vedere peisagistic a Parcului „Victor Ion Popa” au inceput sa curga plangerile inca de la inaugurare. Si asta pentru ca aleile, care in prealabil erau betonate, au fost amenajate cu o zgura rosiatica ce, pe uscat, se prindea de incaltamintea trecatorilor, iar pe ploaie, se transforma intr-o adevarata mocirla ce devenea impracticabila. Insa, fiind vorba despre un proiect finantat in proportie de 98% de Uniunea Europeana, niciun aspect al proiectului nu putea fi modificat timp de cinci ani.

Insa, cum respectivul termen a trecut inca din vara lui 2017, nu mai exista niciun impediment in calea unei noi modernizari dorite de actuala administratie locala. Asa se face ca, la sedinta ordinara de la finele lunii septembrie, consilierii locali si-au dat acordul in privinta proiectului privind aprobarea documentatiei si indicatorilor tehnico-economici, precum si a executiei obiectivului de investitii „Modernizare alei zgura in Parcul «Victor Ion Popa» din Barlad”.

Potrivit proiectului de hotarate votat la acel moment, investitia presupune pavarea aleilor cu pavele pietonale, montate pe un strat de cinci centimetri de nisip, pentru a creste calitatea cailor de circulatie. Iar lucrarile au inceput chiar din prima saptamana de primavara. Concret, vor fi montate pavele pietonale cu o grosime de 5 centimetri pe un pat de 4 centimetri de nisip, pe o suprafata de 3.790 de metri patrati de alei cu zgura, respectiv pe o suprafata de 148 de metri patrati de alei de asfalt. De asemenea, vor fi montate borduri cilindrice pe o lungime de 120 metri liniari, vor fi repozitionate cele 75 de banci si cele 50 de cosuri de gunoi din incinta parcului. Reprezentantii primariei au anuntat ca lucrarile au demarat pe 5 martie, iar termenul final de executie este 31 mai.

Decizia inlocuirii cu dale a suprafetei acoperite cu zgura a fost luata ca urmare a numarului foarte mare de reclamatii pe care le-am primit la primarie de la cetatenii orasului, care au sesizat ca, pe timp ploios, din cauza materialului de pe alei, acestea deveneau greu practicabile. Mai mult, pe timp de vara, aleile deveneau o sursa de praf si creau un real disconfort celor care ieseau la plimbare prin parc”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Valoarea proiectului de modernizare a aleilor parcului central este de 354.939 lei cu TVA, iar lucrarile sunt executate de asocierea de firme SC Consulting Gif SRL Bucuresti (lider de asociere) si SC Delta Con SRL Botosani, care si-a adjudecat de pe SICAP Contractul nr. 147/23.11.2018.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.