Pachet de masuri pentru deblocarea mai rapida a proiectelor de infrastructura aflate in faza de contestatii

1
1356

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, ii solicita premierului Viorica Dancila sa faca inventarul tuturor cauzelor care duc la intarzierea implementarii proiectelor de infrastructura si sa propuna masuri ferme, astfel incat termenele asumate prin programul de guvernare sa fie respectate intocmai. Deputatul ALDE sustine ca, in conditiile in care refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a promulga Legea bugetului constituie o prima provocare in ceea ce priveste executia bugetului pe 2019, este necesara interventia de urgenta a Guvernului, printr-o Ordonanta, pentru a stabili noi termene limita de solutionare a contestatiilor depuse in cadrul procedurilor de achizitie publica.

Intr-o interpelare transmisa catre prim-ministrului Romaniei, Daniel Olteanu propune ca, atat in cazul contractelor de lucrari pe fonduri europene, cat si a celor derulate cu fonduri de la bugetul national sau local, primul temen de judecata a contestatiei sa fie in maxim 10 zile de la inregistrarea acesteia. In plus, subliniaza deputatul ALDE, termenele de judecata ulterioare nu trebuie sa fie extinse la mai mult de 7-10 zile, iar comunicarea solutionarii contestatiei de catre instanta trebuie sa fie tratata prioritar. Daniel Olteanu arata ca aceste masuri sunt «necesare si obligatorii» pentru ca romanii sa aiba garantia ca Guvernul si Parlamentul actioneaza in beneficiul cetatenilor, executia bugetului urmand sa se vada nu doar pe hartie, ci si in teren.

«Plec de la premisa ca respectarea si implementarea programului de guvernare, a obiectivelor asumate fata de romani, au prioritate absoluta la nivelul tuturor decidentilor. Realitatea ne arata ca reprezinta o provocare, in acest moment, executia in termenii stabiliti a unui buget care a fost refuzat la promulgare. Decizia domnului presedinte Klaus Iohannis de a contesta bugetul, pe langa consecintele sociale legate de imposibilitatea aplicarii unor masuri precum majorarea alocatiilor copiilor, creeaza tensiuni suplimentare si la nivelul implementarii proiectelor de infrastructura, in conditiile in care sezonul de activitate in constructii poate fi considerat deschis. Din acest motiv, consider ca principala provocare o reprezinta, la nivel guvernamental, in conditiile adoptarii bugetului de catre Parlament, executia proiectelor de infrastructura si derularea contractelor aferente acestora. Am in vedere faptul ca, an de an, au fost rectificari bugetare negative la nivelul Ministerului Transporturilor si sper ca aceasta practica sa inceteze», noteaza Daniel Olteanu in deschiderea interpelarii adresate premierului Dancila, caruia ii atrage atentia ca o Ordonanta de Urgenta ar putea fi singura solutie pentru a debloca mai rapid proiecte de investitii de sute de milioane de euro, aflate acum pe rolul instantelor din tara, ca urmare a contestatiilor.

«Consider ca trebuie urmarite cu atentie toate cauzele care duc la intarzierea implementarii proiectelor si, avand in vedere si amanata promulgare a bugetului, sa faceti tot ceea ce depinde de Guvern ca termenele sa fie respectate. In acest moment, avand in vedere cele de mai sus, exista toate argumentele pentru a interveni, printr-o Ordonanta de Urgenta, pentru ca, la nivelul contestatiilor depuse in cadrul procedurilor de achizitie publica (fie ca vorbim de contracte de lucrari pe fonduri europene, fie ca vorbim de buget national sau local), sa fie stabilite noi termene limita pentru solutionarea acestora, astfel:

1. Primul temen de judecata sa fie in maxim 10 zile de la inregistrarea contestatiei;

2. Termenele de judecata ulterioare sa nu fie extinse la mai mult de 7-10 zile;

3. Comunicarea solutionarii contestatiei de catre instanta sa fie tratata prioritar.

In acest moment, proiecte de infrastructura de sute de milioane de euro se afla in faza contestatiilor in instanta. Cred ca masurile de mai sus sunt un demers necesar si obligatoriu astfel incat sa avem garantia ca Guvernul si Parlamentul au facut tot ceea ce tine de ele pentru ca obiectivele de infrastructura sa aiba un buget solid, iar executia acestuia sa nu fie doar o iluzie, ci sa se vada in teren», a transmis deputatul Daniel Olteanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.