O noua sansa pentru monumentele de patrimoniu din judet

0
458

Primarii care au pe raza comunelor monumente de patrimoniu au la indemana fondurile norvegiene, pe care le pot accesa in vederea reabilitarii unor astfel de obiective. Deputatul USR Mihai Botez le-a scris tuturor primarilor din judetul Vaslui, oferindu-le detalii privitoare la apelurile de proiecte care se vor lansa in perioada imediat urmatoare. De asemenea, parlamentarul i-a sfatuit pe edili sa nu rateze seminarul tematic organizat, pe 21 martie, la Iasi.

Presa locala din Vaslui a relatat despre posibilitatea primariilor din judet de a aplica pentru finantare din fonduri norvegiene, o sursa de finantare alternativa ce poate fi folosita de primariile interesate si eligibile. Exista mai multe apeluri ce vor fi lansate, sau au fost lansate deja, si care se refera inclusiv la restaurarea monumentelor de patrimoniu, iar in functie de obiectiv, proiectele pot fi finantate intre 80 si 100%. Termenul de implementare al acestor proiecte este pana in 2024.

Primarii care se considera gospodari au ocazia sa isi demonstreze abilitatile de organizatori si, in cazul in care indeplinesc criteriile de eligibilitate, sa schimbe fata unor monumente, ori sa finanteze proiecte cu impact cultural in comunitatea locala.

Fiecare primar din judetul Vaslui va primi o adresa din partea mea prin care este informat asupra oportunitatilor avute prin aceste fonduri. Ii indemn pe primari sa mearga la seminarul ce va fi organizat, pe 21 martie, la Iasi si sa se informeze asupra acestui subiect”, a declarat deputatul USR de Vaslui Mihai Botez.

In urmatoarea perioada, se estimeaza lansarea altor doua apeluri de proiecte, „Restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice” si „Consolidarea antreprenoriatului cultural si dezvoltarea audientei si a publicului”. Astfel, crede Botez, exista o perioada de timp generoasa care sa permita scrierea acestor proiecte.

Imi exprim speranta ca primarii vor profita de aceasta oportunitate si, indiferent de partid, vor munci la scrierea acestor proiecte, spre binele comunitatii locale pe care o conduc. Comunitatile locale trebuie sa beneficieze si sa utilizeze la maxim orice sursa alternativa de venit, mai ales in conditiile in care resursele bugetare nationale sunt adeseori redirectionate doar intr-o mica masura catre astfel de obiective. Ma astept ca aceasta optiune, a fondurilor norvegiene, sa fie binevenita de catre primarii si folosita cat mai eficient posibil, iar convingerea mea este ca, in urmatorii ani, vom vedea monumente restaurate in judetul Vaslui”, a conchis Mihai Botez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.