Marea imparteala, urmata de marea cearta

Desi parea o simpla formalitate, cu atat mai mult cu cat la inceputul sedintei a fost sublinat ca alocarile financiare catre UAT-uri de la bugetul de stat s-au facut cu respectarea unui algoritm aplicat la nivelul intregii tari si furnizat de Finantele Publice, nu in functie de necesitati sau simpatii politice, discutiile au fost furtunoase, iar proiectul de hotarare a fost contestat de consilierii judeteni liberali. Nu au lipsit nici acuzatiile cu privire la defavorizarea administratiilor locale liberale, nici cererile de modificare a sumelor alocate pentru intretinerea drumurilor comunale ori propuneri de suplimentare a bugetului unor comune.

Mai mult ca niciodata, poate si datorita faptului ca alocarile de la bugetul de stat catre bugetele locale vasluiene sunt printre cele mai mari din ultimii zece ani, proiectul de hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ – teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata si a cotei de 17,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale pe anul 2019 a fost indelung discutat si disputat de catre consilierii judeteni liberali. Acestia, in ciuda faptului ca li s-a explicat ca ceea ce se supune votului este impartirea cotelor ce urmeaza a fi distribuite de catre CJ Vaslui, restul de 60% din impozitul pe venit urmand a fi distribuit si alocat direct de catre AJFP, iar totul s-a calculat si impartit strict cu respectarea unui algoritm pus la dispozitie de catre Finantele Publice, au dorit sa stie de ce UAT-uri cu un numar echivalent de locuitori, cazul comunelor Vetrisoaia si Muntenii de Sus, au alocari diferite, ultima, mult mai mari. Mai mult, au acuzat conducerea CJ ca se continua o asa-zisa practica din anii trecuti, in care comunele cu conduceri liberale sunt defavorizate in avantajul celor ale caror primari sunt membri PSD. Nu in ultimul rand, liberalii au acuzat conducerea judetului de netransparenta, atat in ceea ce priveste sumele totale pe care urmaza sa ajunga in bugetele locale, cat si a felulul in care a fost facuta distributia acestora, ori a modului in care a fost convocata sedinta CJ. De altfel, aceste teme au fost detaliate si ieri, intr-o conferinta de presa, de Nelu Tataru, presedintele PNL Vaslui, si Gheorghe Veziteu, liderul grupului PNL din CJ Vaslui.

Conform legii, in termen de 7 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Legii Bugetului, noi eram obligati sa facem si sa votam aceasta distribuire a sumelor destinate echilibrarii bugetelor locale. Daca convocam o sedinta ordinara, nu aveam timp sa pregatim materialele si sa le supunem atentiei consilierilor judeteni cu 5 zile inainte, asa cum prevede legea, iar daca amanam sedinta, se depasea termenul, de aceea am fost nevoiti sa convocam o sedinta extraordinara la care, dupa cum stiti, nu se convoaca comisiile specifice ale consilierilor judeteni. In legatura cu cifrele prezentate, v-am explicat modalitatea legala prin care s-a facut impartirea, si subliniez, v-am prezentat doar sumele pe care noi le distribuim; cele pe care le distribuie direct Finantele nu este de caderea noastra sa le prezentam… Repet, totul s-a facut strict cu aplicarea legii, fara nici un fel de favoritisme. Comunele care au primit mai mult au primit pentru ca vor avea cheltuieli cu asistenta sociala, protectia copilului si plata indemnizatiei insotitorilor persoanelor cu handicap grav, mai mari, si astfel, au primit sume mai mari. Va asigur ca nici o comuna nu a primit mai putin de 2 milioane de lei, asa cum prevede legea, nici un oras, mai putin de 6 milioane lei, si nici un municipiu, mai putin de 12 milioane lei. Va atrag atentia ca, in afara acestor cote defalcate din impozitul pe venit si din TVA, se vor adauga la bugetele locale si incasarile din venituri proprii, din taxe si impozite locale. Ramane doar ca conducerea fiecarui UAT sa faca eforturi pentru a incasa aceste venituri in totalitate, pentru a avea bani destui pentru functionare si pentru implementarea proiectelor de la sectiunea de dezvoltare, a explicat vicepresedintele CJ Ciprian Trifan.

La sedinta a fost prezent si primarul comunei Munteni de Jos, Danut Cretu, care s-a arata nemultumit de sumele pe care le va primi, mai mici decat ale comunelor din vecinatate, in general cu un numar mai mic de locuitori decat a celei pe care o conduce. Bugetul comunei Munteni de Jos va fi insuficient, pentru ca in acest an avem deja unele proiecte programate a fi implementate. Intre altele, ne trebuie un milion de lei pentru a face alimentarea cu energie electrica a zece case nou construite de tineri care au primit teren in acest sens, si care au muncit in strainatate pentru a-si ridica o locuinta, ori noi nu putem ca, in plin secol XXI sa nu le asiguram conditii decente de trai, a explicat primarul Cretu. Noi, din bugetul judetului, nu putem acoperi astfel de cheltuieli, acoperirea acestora cad in sarcina comunei… Oricum, prioritatea noastra va fi sa ajutam comunele in implementarea proeictelor cu finantare europeana, pentru care au nevoie si de cofinantare proprie, este vorba de bani multi, pe care dorim sa-i inmultim, prin investitiie realizate ce vor aduce in plus si un pic de civilizatie si normalitate in satele vasluiene, a explicat Trifan.

Consilieri liberali au continuat sa ceara lamuriri, si chiar au propus, prin consilierul Gheorghe Veziteu, doua amendamente, unul privind alocarea egala a celor circa 13 milioane lei, reprezentand 7,5%, din cota defalcata din impozitul pe venit estimat, suma ramasa la dispozitia CJ si cu care, in functie de necesitatile si urgentele fiecarui UAT, va fi distribuita mai tarziu, in a doua jumatate a anului. Al doilea amendament s-a referit la suplimentarea, de la 50.000 lei la 75.000 lei, a sumelor destinate fiecarei comune pentru intretinerea drumurilor comunale. Amendamentele propuse au fost respinse de majoritatea consilierilor judeteni, in urma explicatiilor oferite de Ciprian Trifan: Cu cele 13 milioane de lei, suma oricum neindestulatoare fata de nevoile UAT-urilor, dorim sa se realizeze ceva, nu sa-i garam prin excedente bugetare, asa cum poate s-ar intampla daca i-am imparti in mod egal, netinand cont de necesitati. Cat despre drumurile comunale, va aduc aminte ca, pe de o parte, multe comune au si proiecte de reabilitare, prin PNDL, iar pe de alta parte, desi noua ne raman destul de multi bani, peste 16 milioane de lei, si nevoile sunt mari, pentru intretinerea celor peste 900 de kilometri de drumuri judetene si, mai ales, pentru mentinerea in stare de functionare a unora dintre aceste drumuri pe care, daca le neglijam, ar putea ajunge impracticabile, ceea ce duce la costuri foarte mari pentru reabilitarea lor. Dupa mai bine de doua ore de discutii uneori inversunate, proiectul de hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata si a cotei de 17,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale pe anul 2019 a fost aprobat, culmea, cu unanimitatea consilierilor judeteni. A existat totusi o abtinere, a consilierului Veziteu, insa numai in ce priveste alocarile pentru intretinerea drumurilor comunale si judetene, respectiv problema din centrul amendamentului propus de liberal.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.