Mai multi angajatori, mai multi angajati… mai multa treaba pentru inspectorii ITM!

0
465

Conform raportului anual al activitatii Inspectoratului Teritorial de Munca Vaslui, anul 2018 s-a caracterizat printr-o usoara crestere, cu circa 4%, a numarului de angajati cu carte de munca, nu neaparat datorita cresterii economice, cat mai ales inaspririi amenzilor acordate celor care inca mai folosesc munca la negru. Chiar si asa, 55 de angajatori care au folosit un numar de 93 de persoane fara forme legale de munca au fost sanctionati cu amenzi insumand insumand 1,63 milioane lei, iar in 4 cazuri au fost facute propuneri de incepere a urmaririi penale pentru nerespectarea legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca. O alta veste buna consta in faptul ca, pe parcursul anului trecut, au fost raportate doar 18 accidente de munca, niciunul mortal.

Conform datelor furnizate de ITM Vaslui, la sfarsitul anului trecut, la nivelul judetului Vaslui erau inregistrati nu mai putin de 6.162 angajatori care au cel putin un salariat, din care 512 angajatori au un numar de minim 21 de angajati, in 2018 fiind inregistrati nu mai putin de 518 angajatori noi. In total, la nivelul ITM Vaslui sunt inregistrate 185 de contracte colective de munca, din care 81 sunt in acest moment suspendate, dar si 62.678 de contracte individuale de munca, din care peste 53.500 incheiate pe durata nedeterminata si alte 6.227 de contracte individuale, pe durata determinata, diferenta fiind contracte suspendate sau detasate. Mai trebuie sus ca, la acest moment, mai exista inca vasluieni care nu si-au ridicat inca de la ITM carnetele de munca, in total 7.680 de acte fiind inca nerevendicate, din care 2.020 la Barlad, 1.543, la Husi, iar 417 carnete de munca, la Vaslui.

Cresterea, cu aproape trei mii, a numarului de contracte de munca fata de anul 2017 se datoreaza in primul rand modificarilor survenite in codul muncii si, in special, inaspririi sanctiunilor in cazul muncii la negru. In decursul anului trecut, din totalul de 915 controale efectuate de catre inspectorii ITM, 828 au avut drept obiectiv identificarea cazurilor de munca fara forme legale. Cu aceste ocazii, au fost descoperiti si sanctionati, pentru munca fara forme legale, un numar de 55 de angajatori, amenzile totale aplicate fiind in cuantum de 1.630.000 lei. In total, au fost identificate ca lucrand fara forme legale un numar de 93 de persoane, din care 20 de femei si 2 tineri.

De asemenea, cu ocazia controalelor, au mai fost acordate 16 sanctiuni pentru fapte reprezentand abateri de la Codul Muncii, fiind acordate 7 amenzi, in sum totala de 14.000 lei, si 9 avertismente, in timp ce, pentru depasirea termenelor de inregistrare a contractelor de munca, au fost emise 23 de sanctiuni, din care 21 de avertismente si 2 amenzi, in valoare de 10.000 lei. In urma controalelor, au mai fost acordate alte 15 sanctiuni, din care 9 avertismente si 6 amenzi, in valoare totala de 45.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 108/1999”, a declarat Gheorghe Chirvase, inspectorul sef al ITM Vaslui.

Acesta a adaugat ca, din totalul de 1.711.000 lei, reprezentand valoarea totala a amenzilor aplicate anul trecut, a fost incasata pana acum suma de 223.500 lei. Nici zilierii nu au fost scutiti de controale, pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniu fiind aplicate 5 sanctiuni, la un numar egal de beneficiari de munca ziliera verificati, din care 2 amenzi in valoare totala de 12.000 lei, si 3 avertismente.

Un alt domeniu aflat in atentia inspectorilor de munca, care, in acest sens au efectuat 777 de controale, la tot atatia operatori economici, a fost sanatatea si securitatea in munca. Din pacate, se pare ca angajatorii vasluieni sunt inca in urma la acest capitol, dat fiind ca au fost descoperite deficiente care au dus la aplicarea a 915 sanctiuni contraventionale, din care 900 au fost avertismente, dar si 15 amenzi, in valoare totala de 25.500 lei. In unele cazuri, abaterile descoperite au fost atat de grave, incat, in 7 cazuri, activitatea a fost sistata la locurile de munca respective, 3 echipamente au fost oprite de la utilizare, iar in patru cazuri, au fost inaintate propuneri de urmarire penala de catre autoritatile competente. Totusi, scopul controalelor a fost atins, prin evitarea, respectiv reducerea numarului de accidente de munca, anul trecut, fiind raportate doar 18 astfel de evenimente soldate cu incapacitate de munca, din care unul cu invaliditate, si nici un accident de munca mortal.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.