Liber la construirea noului sediu UPU al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui

Miercuri, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est (ADRNE), a fost semnat Contractul de finantare pentru proiectul Extindere Unitate de Primiri Urgente si Realizare Heliport, obiectiv al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui de care, anual, ar urma sa beneficiez circa 70 de mii de vasluieni. Constructia noului UPU ar putea demara posibil undeva spre sfarsitul anului, dupa finalizarea procedurilor de licitatie in vederea desemnarii executantului lucrarii.

La inceputul anului trecut, consilierii judeteni au fost de acord cu propunerea conducerii CJ Vaslui de implementare a obiectivului de investitii Extindere Unitate de Primiri Urgente si Realizare Heliport. S-a considerat ca acest obiectiv este absolut necesar daca se doreste satisfacerea nevoilor pacientilor care apeleaza la serviciile Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitara din judet, tinand cont de faptul ca adresabilitatea la UPU a crescut exponential, de la 9.200 de pacienti, in1999, anul de infiintare a acestei unitati, la peste 54.000 de pacienti, in 2015, si la peste 70.000 de pacienti, in 2017. Din pacate, spatiul in care-si desfasoara activitatea paramedicii UPU nu mai este indestulator, fiind nevoie, conform cerintelor actuale, de spatii special destinate primirii si triajului pacientilor, decontaminarii, spatii de izolare, de asteptare pentru pacienti sau apartinatori, dar si de spatii separate pentru investigatii paraclinice sau chiar gipsare. In plus, este nevoie de spatii special destinate asistentilor sociali, pentru anchetele pe care le desfasoara acestia, de spatii administrative ori destinate pregatirii teoretice si intalnirilor colective, dar si de camere separate avand ca destinatie odihna personalului si paramedicilor, precum si vestiare pentru acestia.
Pentru satisfacerea acestor nevoi si mutarea UPU intr-un spatiu modern, CJ Vaslui a accesat finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020, finantare care acopera inclusiv construirea unui heliport de pe care pot fi preluati pacienti, sau trimisi catre clinici de specialitate din Iasi sau Bucuresti, pe cei cu probleme deosebite, care depasesc competenta SJU Vaslui.

Dupa ce, in septembrie, proiectul privind construirea noului UPU a fost selectat in vederea finantarii, zilele trecute, a fost semnat contractul de finantare, intre CJ Vaslui si ADRNE. Semnatarii contractului, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, si Vasile Asandei, directorul general al ADRNE, au parafat finantarea in valoare de 10.713.264,54 lei, din care 6.699.421,58 lei fiind fonduri nerambursabile asigurate de UE si Guvernul Romaniei, iar 4.013.842,96 lei, contributie proprie a CJ.
Acest proiect este parte a Axei prioritare 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare si sociale, Prioritatea de investitii 8.1 – Investitii in infrastructurile sanitare si sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel national, regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreere, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de comunitati, Obiectivul specific 8.2 Imbunatatirea calitatii si a eficientei ingrijirii spitalicesti de urgenta Operatiunea B – Unitati de primiri urgente.

Durata de implementare a proiectului este de 50 de luni, fiind sanse mari ca ridicarea noului sediu UPU Vaslui sa demareze undeva la sfarsitul acestui an, inceputul anului viitor. Mai trebuie mentionat ca, pentru dotarea noii Unitati de Primiri Urgente, a fost accesat un alt proiect, prin Programul Operational Regional 2014 – 2020, Imbunatatirea accesului populatiei din judetele Vaslui, Bacau si Neamt la servicii medicale de urgenta in valoare totala de 26.262.674,98 lei, spitalelor vasluiene urmand a reveni suma de 2.070.403,74 lei, din care SJU Vaslui va primi 1.505.555,13 lei. Proiectul, aplicat de Ministerul Sanatatii in parteneriat cu spitalele din judetele Vaslui, Bacau si Neamt a fost acceptat pentru finantare si se afla in faza de contractare, termenul de implementare find de 12 luni.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze in acest an drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) si DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor si vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat si ei 28 de ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.