Investitie extrem de importanta la Spitalul Elena Beldiman Barlad

Dupa zeci de ani in care pacientii internati in sectiile Spitalului Elena Beldiman Barlad au dormit in paturi vechi si ruginite, in sfarsit, au fost achizitionate unele adecvate, mai exact unele mecanice cu doua manivele cu saltele incluse. Primele 36 de paturi au fost deja livrate de furnizor, urmand ca restul de 64 sa fie cumparate si instalate in urmatoarele luni ale anului. Tot in acest an vor fi cumparate si 100 de noptiere pentru toate sectiile si compartimentele, stiut fiind ca cele existente arata in ultimul hal. Primele 36 au fost deja instalate.

In planul operational pentru 2019, inclus in Planul Cadru de Conformare 2019-2020 ce a fost aprobat de consilierii barladeni pe 28 februarie, figureaza numeroase masuri ce urmeaza a fi luate in acest an pentru remedierea unor probleme importante identificate la Spitalul de Urgenta Elena Beldiman Barlad. Printre aceste masuri se numara si achizitionarea a 100 de paturi pentru toate sectiile si compartimentele, esalonat, dupa prioritati, pentru a le inlocui pe cele folosite acum, foarte degradate (buget estimat 147.560 lei), dar si achizitionarea a 100 de noptiere pentru toate sectiile si compartimentele (buget estimat 59.500 lei).

Pentru ca autoritatile locale au dat asigurari inca de la inceputul anului ca vor fi alocate fonduri de la bugetul local in acest sens, conducerea spitalului a demarat procedurile de licitatie pe SICAP (noul Sistem Electronic de Achizitii Publice) inca din prima parte a lunii februarie. In prima faza, s-au cumparat doar 36 de paturi si tot atatea noptiere. Astfel, pe 8 februarie, a fost desemnat castigatorul licitatiei pentru achizitia de paturi mecanice cu doua manivele cu saltele incluse, respectiv o firma din Oradea, judetul Bihor.

Potrivit descrierii de pe SICAP, patul de spital mecanic este realizat pe o constructie metalica vopsita in camp electrostatic si, printre diverse facilitati, dispune de o sectiune spate si o sectiune picioare ajustabile de la manivele pliabile din plastic; cu panouri pentru cap/picioare detasabile din plastic; tampoane de protectie la colturi; roti pivotante de 125 mm, dintre care doua cu frane; suporti punga urina rabatabili; suport perfuzie si saltea cu husa cu fermoar inclusa. Poate suporta o greutate maxima de 160 de kilograme.

Desi pretul unui astfel de pat, dupa cum apare pe pagina de internet a furnizorului, se ridica la 1.636 lei/bucata, pentru ca spitalul barladean s-a angajat ca, in cursul anului 2019, va cumpara in total 100 de paturi, pretul negociat a coborat la 1.240 lei/bucata. Astfel ca, pentru cele 36 de paturi cumparate in februarie, spitalul a platit 44.640 lei (9.419,51 euro). Potrivit conducerii unitatii, cele 36 de paturi mecanice au fost repartizate astfel: 12 la compartimentul de Gastroenterologie, 8 la Compartimentul de Nefrologie si 16 la sectia de Neurologie.

Ulterior, pe 19 februarie a fost declarat si castigatorul licitatiei pentru achizitia de noptiere medicale, metalice, respectiv o alta firma tot din Oradea. In acest caz, pentru cele 36 de noptiere s-a platit suma de 18.000 lei (3.797,39 euro), adica 500 lei/bucata. Potrivit descrierii de pe SICAP, noptiera medicala metalica (alb sau alb cu vernil) are o structura foarte robusta, este integral metalica acoperita in dublu strat cu pulberi polimerizate in cuptor (vopsita in camp electrostatic) si poate fi pe picioaresau pe patru rotile, toate cu frana (la cerere). Noptiera este compusa dintr-un dulapior cu polita si un sertar si are urmatoarele dimensiuni: 40 centimetri latime, 44 centimetri adancime si 80 centimetri inaltime.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.