Dupa investitii, se incearca rentabilizarea. Cresc preturile biletelor la muzeele din judet!

De la 1 aprilie, se vor scumpi cu 50% taxele pentru vizitarea expozitiilor si se vor dubla cele percepute pentru asigurarea de ghizi la cele doua muzee din subordinea CJ Vaslui, Stefan cel Mare din Vaslui si Vasile Parvan din Barlad. Se introduc si noi taxe, pentru diverse activitati organizate la cele doua institutii, inclusiv pentru fotocopierea documentelor din colectii ori pentru a insufla elevilor dragostea pentru istorie, prin organizarea de ateliere specifice. In plus, specialistii Muzeului Judetean vor putea asigura o serie de servicii la cerere, cum ar fi lucrari de cercetare arheologica preventiva pentru implementarea proiectelor de infrastructura. Mai multe categorii de persoane, intre care copiii sau persoanele cu handicap grav, vor fi beneficia in continuare de gratuitate la vizitarea muzeelor, in timp ce pensionarii vor plati jumatate de pret.

Consiliul Judetean Vaslui va impune majorarea taxelor si infiintarea unora noi, percepute pentru diverse activitati, inclusiv pentru vizitarea celor doua muzee din subordine, Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui si Muzeul Vasile Parvan din Barlad, incearcand sa recupereze macar o parte din banii pe care, an de an, ii investeste. Banii astfel obtinuti urmeaza sa contribuie la acoperirea cheltuielilor de functionare a muzeelor, cheltuieli deloc mici. Anul trecut, de exemplu, Muzeul Judetean a inghitit nu mai putin de 3,354 milioane lei, atat pentru reabilitare, lucrari de conservare a exponatelor ori alte activitati specifice, cat si pentru plata salariilor angajatilor. Cum incasarile din vanzarea de bilete catre cei care i-au trecut pragul au fost doar putin peste 16 mii de lei, restul banilor au fost asigurati din bugetul judetului.

Muzeul din Barlad a incasat, din astfel de activitati, de 5 ori mai multi bani, aproape 80 mii lei, insa gradul de autofinantare, de doar 3,37% din totalul veniturilor de 2,4 milioane lei asigurate din bani publici, este departe de a satisface nevoile. Culmea, cheltuielile de functionare a muzeului barladean sunt cu aproape o treime mai mici decat al celui judetean, in conditiile in care primul functioneaza in mai multe imobile, fiecare gazduind colectii diferite, si are mai multi angajati! Conducerea CJ explica sumele mari alocate in anii anteriori prin faptul ca cele doua muzee ar fi beneficiat de investitii si dotari, precum si de imbogatirea si diversificarea colectiilor muzeale.

Actualele taxe percepute pentru vizitarea si organizarea de activitati la cele doua muzee sunt in vigoare de la inceputul anului 2013 si, la propunerea conducerii celor doua institutii, urmeaza a fi modificate, mare parte prin majorarea tarifelor, urmand a fi introduse si tarife noi, in cazul unor activitati desfasurate in incinta sau cu ajutorul specialistilor de acolo. Astfel, pretul biletelor percepute adultilor pentru vizitarea colectiilor permanente urmeaza a fi majorate de la 4 lei la 6 lei de persoana, elevii, studentii si adultii cu handicap mediu si usor urmand a plati 1,50 lei, iar pensionarii, 3 lei. Vor fi scutiti de plata acestor taxe prescolarii, veteranii de razboi si vaduvele acestora, copiii si adultii cu handicap grav, precum si insotitorii acestora, ghizii de turism, insotitorii de grup si cadrele didactice care insotesc grupurile de elevi, dar si delegatiile oficiale ori alte delegatii cu caracter cultural, angajatii retelei muzeale si ai institutiilor de cultura locale, nationale sau internationale. In cazul in care grupurile organizate de vizitatori solicita un ghid care sa dea explicatii cu privire la exponatele din diversele colectii, urmeaza a fi platita o taxa de 30 de lei pe ora, iar in cazul in care se doreste fotografierea exponatelor, taxa va fi de 10 lei/ora pentru neprofesionisti, respectiv de 50 lei/ora, pentru profesionistii cu contract incheiat in acest scop. In cazul in care vizitatorii doresc sa imortalizeze vizita filmand-o, vor plati 30 de lei pe ora, in timp ce filmarile in scop publicitar vor fi taxate cu 100 lei/15 minute. De acum inainte, doritorii vor putea fotocopia documentele din colectia muzeului, la un pret de 100 lei pagina A4, in timp ce urmasii persoanelor care se regasesc in documentele solicitate, precum si urmasii celor care au donat documentele respective vor plati jumatate din acest pret. In plus, sala de sedinte de la parterul Muzeului Judetean si sala Media de la primul etaj vor putea fi inchiriate tertilor pentru organizarea de diverse evenimente, contra unor trife de 50 lei, respectiv 100 lei/ora.

Pentru a aduce bani la bugetul institutiei, avand in vedere cererea din ce in ce mai mare de astfel de astfel de avize obligatorii pentru implementarea de proiecte de infrastructura rutiera, specialistii Muzeului Judetean pot executa la cerere lucrari de cercetare arheologica preventiva si lucrari auxiliare cercetarii arheologice, contra unei taxe de 50 de lei pe ora, lucrari de evaluare a potentialului arheologic pentru amenajarea de balastiere, iazuri piscicole si alte lucrari edilitare, contra unei sume de 5.000 lei/ha, dar si cercetare arheologica preventiva in vederea acordarii avizului de descarcare de sarcina arheologica, precum si servicii de restaurare – conservare a unor bunuri provenite de la terti, contra unei cote de 10% din valoare.

Conducerea Muzeului Judetean vrea sa suplimenteze cu orice pret veniturile institutiei, astfel ca vor fi taxate inclusiv manifestarile extramuzeale de genul spectacolelor de teatru, chiar si cele pentru copii, seri muzicale sau conferinte, la care participantii vor fi taxati cu cate 3 lei/persoana. La fel, se va plati participarea la diverse activitati de pedagogie muzeala si activitati educationale menite sa inspire copiilor dragostea pentru istoria acestor meleaguri, participarea la ateliere specifice cu durata de minim o saptamana urmand a fi taxate cu sume cuprinse intre 10 lei de persoana, in cazul in care activitatile sunt sustinute cu personal propriu, si pana la 50 de lei de persoana, pentru cele sustinute cu lectori remunerati.

In cazul Muzeului Vasile Parvan, taxele de vizitare sau de intrare la concertele organizate sunt aceleasi ca la muzeul vasluian, in timp ce pentru intrarea la concertele extraordinare, biletele vor costa dublu. In plus, specialistii muzeului barladean vor putea asigura la cerere servicii de supraveghere si diagnoza arheologica, contra unei taxe de 50 lei/ora.

La vizitarea muzeelor se va acorda in continuare gratuitate in patru ocazii: pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Romane, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, si pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, precum si in Noaptea Muzeelor.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Rog si pe aceasta cale Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze anul acesta drumul judetean DJ 242 B care acum are gropi mari macar sa mai completeze si sa niveleze cu piatra ca ne rupem masinile (comuna Malusteni) si drumurile judetene 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat , la ei se poate) , vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat si ei cu PSD de 28 ani la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … Va rog asfaltatile ! Va rog complectati in gropi acum cu piatra si nivelati drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) ca ne rupem masinile !!! Chiar nu se aude la Consiliul Judetean Vaslui !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.