Deputatul Daniel Olteanu, initiativa legislativa pentru revigorarea sportului romanesc

1
2043

Sustinerea sportului scolar si a competitiilor scolare din toata tara, inclusiv din localitatile izolate, sprijinirea centrelor de excelenta in discipline olimpice si asigurarea conditiilor de recuperare medicala a copiilor si tinerilor sportivi, in special a celor de la loturile nationale de copii si juniori. Acestea sunt cele mai importante masuri pe care le propune Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, care indica drept sursa de finantare cotele aferente impozitului pe profit pe care il obtin companiile de stat din Romania.

Mai exact, dupa cum subliniaza deputatul ALDE, este vorba despre o crestere de pana la 80% in cadrul cotei permise activitatilor de sponsorizare din impozitul pe profit, suma ce ar urma sa mearga catre copii si juniori, sub diverse forme, pe principiul companii nationale – echipe nationale. Daniel Olteanu sustine ca initiativa sa va avea un impact semnificativ pe termen mediu si lung nu doar in plan sportiv, ci si in ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor, cresterea interesului acestora pentru miscare, precum si beneficii adiacente care vizeaza cresterea gradului de coeziune in societate.

Companii nationale – echipe nationale

In cadrul unei declaratii in plenul Parlamentului, deputatul ALDE le-a cerut colegilor sai sa sprijine aceasta propunere in procedura rapida, pentru ca impozitul pe profit de la companiile de stat, prin cota permisa activitatilor de sponsorizare, sa fie investit in generatii de copii cu dragoste de sport, in viitorii campioni ai Romaniei si in infrastructura sportiva destinata lor.

«Traim, de ceva vreme, sentimente contradictorii in legatura cu un domeniu care, pe langa emotiile pe care le genereaza, a fost de multe ori un refugiu in care ne-am gasit bucuria fata de toate neimplinirile cotidiene. Vorbesc despre sport. Pe de o parte, avem o frustrare explicabila din punct de vedere uman atunci cand vedem sportivi de origine romana obtinand performante pentru alte tari. Pe de alta parte, ne bucuram ca acesti copii au gasit, totusi, sub alt pasaport, acel sprijin care le-a fost refuzat in Romania, iar ultimul exemplu este Bianca Andreescu. Propun o initiativa legislativa in procedura rapida, care sa aiba in vedere un principiu fundamental: companii nationale – echipe nationale. Iar asta putem face inca din acest an. Cotele din impozitul pe profit pe care aceste companii le aloca anual sportului si sponsorizarilor in general, si e vorba de milioane de euro, trebuie sa ajunga in proportie de 80% in sustinerea copiilor si juniorilor si a infrastructurii sportive destinate lor», a declarat Daniel Olteanu, care a mentionat ca initiativa sa va contribui, in perspectiva, la revigorarea sportului din Romania, si va aduce beneficii notabile copiilor si tinerilor, cel mai important dintre acestea fiind o stare de sanatate mai buna.

«O companie nationala trebuie sa ofere beneficii nu doar pe plan local, prin cotele defalcate din impozitul pe venit, prin afacerile generate local si prin diverse donatii punctuale, ci si pe plan national. Includ aici Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica si asa mai departe. Din 100 lei destinati sponsorizarilor sportive, dar si prin cresterea sumei deductibile din impozitul pe profit dedicate sustinerii sportului, 80% trebuie sa mearga catre copii si juniori, sub diverse forme: sustinerea centrelor de excelenta in discipline olimpice; sprijinirea recuperarii medicale a copiilor si tinerilor sportivi; asigurarea conditiilor de recuperare la loturile nationale de copii si juniori; sustinerea sportului scolar si a competitiilor scolare prin includerea tuturor scolilor, indiferent de gradul de izolare a localitatii. Aceasta este o investitie ale carei rezultate nu se vor reflecta doar in plan sportiv, ci in toate celelalte beneficii adiacente: o stare de sanatate mai buna, cresterea interesului copiilor pentru miscare, incurajarea spiritului de competitivitate, a spiritului de echipa si de coeziune in societate. Este o decizie simpla, punctuala, ale carei efecte nu le vom vedea probabil la prima Olimpiada sau la primele Campionate Mondiale, dar e o decizie care va naste campioni olimpici si mondiali si, mai presus de toate, generatii de copii cu dragoste de sport si de Romania, transformata intr-o tara care ii incurajeaza, nu le inchide usa si le naruieste visurile», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.