Daniel Olteanu: «Producatorii romani au nevoie de sprijin de la Guvern, pentru a recastiga piata interna!»

1
1564

• Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia ca, in conditiile in care integrarea in Uniunea Europeana a avut drept consecinta si o concurenta suplimentara pentru producatorii romani, acestia au fost si sunt nevoiti sa ii faca fata, iar pierderea contractelor pe piata interna a imbracat uneori forma unui abuz de pozitie. Deputatul ALDE i-a cerut premierului Viorica Dancila sa dispuna o analiza pentru a afla cauzele exacte pentru care produsele fabricate in Romania au fost inlocuite cu unele din import in anumite ramuri ale economiei, pe criterii care nu tin neaparat de calitate sau pret, analiza care sa fie urmata, in functie de concluzii, de masuri reparatorii.

In cadrul unei declaratii sustinute in plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat ca analiza Guvernului trebuie sa scoata la iveala in primul rand modul in care s-a modificat, dupa aderarea la Uniunea Europeana, ponderea achizitiilor de produse fabricate in Romania in structura cheltuielilor companiilor la care statul a fost si este actionar. Olteanu considera ca este esential ca datele sa vizeze cu precadere industria energetica si domeniul administrarii infrastructurii de transport, unde volumul cheltuielilor statului este unul semnificativ, iar producatori romani din industrii traditionale au fost chiar scosi de pe piata.
Deputatul ALDE afirma ca o astfel de analiza a Guvernului este «obligatorie» pentru castigarea sau recastigarea pietei interne de catre companiile romanesti, dar si pentru a elimina suspiciunile asupra unor bariere artificiale, care impiedica accesul firmelor autohtone pe piata interna, in special dupa realizarea marilor privatizari ale companiilor din energie.
«Integrarea in Uniunea Europeana reprezinta, fara indoiala, un proces cu beneficii pentru Romania, asumat de intreaga clasa politica si cu sprijin covarsitor din partea romanilor. Aceasta integrare a venit, insa, cu oportunitati si provocari carora companiile romanesti au fost nevoite sa invete sa le faca fata intr-un timp foarte scurt. Deschiderea pietelor a insemnat atat oportunitati de export, cat si provocari pentru a tine piept concurentei suplimentare pe plan intern. Companii cu zecii de mii de angajati in total, avand o piata de desfacere atat pe plan intern, cat si in pietele traditionale de dinainte de 1989, au fost puse in situatia sa asiste cum produsele fabricate in Romania au fost inlocuite cu produse din import, iar asta nu intotdeauna si nu neaparat pe criterii care tin de calitate si pret. Exista numeroase luari de pozitie publice ale acestor companii pe subiect. Una dintre cele mai dramatice situatii ar putea fi in industria energetica si in domeniul administrarii infrastructurii de transport. Avand in vedere aceste lucruri, i-am transmis doamnei prim-ministru Viorica Dancila, printr-o interpelare, sa dispuna o analiza, prin intermediul parghiilor pe care le are, pentru a ne putea prezenta, intr-un timp cat mai scurt, concluziile aferente acestei teme», a declarat Daniel Olteanu, care a mentionat ca este esential ca Guvernul sa analizeze cauzele exacte care au dus la pierderea pietei interne de catre companiile romanesti, oferind ca exemplu sfera productiei de aparatura pentru automatizarea proceselor tehnologice industriale.
«Cred ca e extrem de important sa cunoastem cu totii cum s-a modificat, dupa aderarea la Uniunea Europeana, ponderea achizitiilor de produse fabricate in Romania, de la piese si subansamble, la utilaje si echipamente, in structura cheltuielilor companiilor la care statul a fost si este actionar, cu deosebire din industria energetica, avand in vedere volumul cheltuielilor. Esential este sa aflam si cauzele pentru care produsele fabricate in Romania au pierdut piata interna. Nu au mai fost competitive sau au fost introduse bariere noi, care nu au legatura cu calitatea produselor, spre exemplu, ci, mai degraba, reprezinta semnele unei cartelizari? Consider ca e necesara o analiza distincta pentru piata productiei de aparatura pentru automatizarea proceselor tehnologice industriale, de unde sa rezulte cauzele exacte care au dus la pierderea pietei interne de catre companiile romanesti, si modul in care, dupa aderarea la Uniunea Europeana, s-a modificat ponderea produselor din aceasta categorie, produse fabricate in Romania si vandute pe piata interna. Toate aceste raspunsuri sunt obligatorii, in conditiile in care castigarea sau recastigarea pietei interne de catre producatorii romani reprezinta un obiectiv guvernamental. Un alt motiv in plus este acela de a elimina (sau nu) suspiciunile referitoare la introducerea unor bariere artificiale pentru acesti producatori de pe piata interna, mai ales dupa realizarea marilor privatizari ale companiilor din energie», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.