Liceul Cuza Barlad, gazda unui simpozion international

Vineri, timp de cateva ore, Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Barlad a gazduit zeci de cadre didactice din tara si din Republica Moldova, participante la cea de-a treia editie a Simpozionului Eficient si modern in invatamantul romanesc actual, devenit international.

Initiativa organizarii acestui proiect a apartinut unui grup format din 13 cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Barlad, in frunte cu profesoara Mihaela Pais (la acel moment director). Iar coordonatorii simpozionului sunt profesorii Alina Bujenita Mihaela Oportov si Irina Chiriac (actualmente director), ultima fiind si deschizatoarea simpozionului.
Primele doua editii ale simpozionului au avut caracter national, insa, in acest an scolar, simpozionul a devenit international, intrucat, printre parteneri s-au inscris si Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cahul, Republica Moldova, si Institutul Serindform Training&Mobility din Massa, Italia. Prin simpozionul Eficient si modern in invatamantul romanesc actual, ne propunem sa oferim grupului tinta, respectiv cadrelor didactice din invatamantul de masa si cel special, prilejul unor dezbateri, schimburi de pareri, impartasirea unor experiente cu privire la activitatea si practica personala sau de a cunoaste alte modalitati de lucru in scopul performarii si dezvoltarii propriului stil de munca. Totodata, simpozionul isi propune sa promoveze parteneriatul intre institutii de invatamant in vederea identificarii si valorizarii de metode, tehnici, suporturi educationale moderne, proiecte comunitare locale, nationale si internationale, care sa amelioreze problemele cu care se confrunta invatamantul romanesc actual. Si aici vorbim de scaderea motivatiei de invatare a elevilor, parasirea timpurie a sistemului educational de catre tot mai multi elevi, integrarea elevilor cu C.E.S. in invatamantul de masa, a precizat prof. Irina Chiriac.
Potrivit acesteia, in intervalul 1 februarie – 1 martie, s-au inscris nu mai putin de 291 de participanti din 26 de judete, in total fiind trimise 247 de lucrari, cele mai multe chiar din judetul Vaslui (43 lucrari).
Acestea au fost inscrise pe patru sectiuni: 1 – Mijloace, metode, modalitati de lucru vizand reducerea abandonului scolar si integrarea elevilor cu CES in invatamantul de masa – referate, lucrari stiintifice, studii; 2 – Tehnici de lucru eficiente la clasa – exemple de bune practici; 3 – Suporturile educationale – factor motivant si sursa de informare pentru elevi. Prezentare de auxiliare didactice, suporturi de curs, publicatii de specialitate utile pregatirii eleilor; 4 – Parteneriat si colaborare: prezentare de proiecte educationale comunitare si europene.
Trebuie spus ca, in organizarea simpozionului, sunt implicate si Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Vaslui si Asociatia Cuza Barlad. De asemenea, partenere au fost 20 de scoli si licee din judetele Iasi, Neamt, Prahova, Satu Mare, Bihor, Galati, Brasov, Valcea, Arges, Tulcea, Mures, Suceava, Constanta, Timis, Olt, Dolj, Vaslui si municipiul Bucuresti, dar si Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cahul, Republica Moldova, si Institutul Serindform Training&Mobility din Massa, Italia.
Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.