Responsabilitatea alocarii catre UAT-uri a banilor de la bugetul de stat pe 2019, respectiv a cotelor defalcate din impozitul pe venit si a celor din TVA, este aruncata de la AJFP la CJ si invers. Mai marii Finantelor judetene spun ca nu au decat responsabilitatea transmiterii algoritmului de calcul si a sumelor totale ce trebuie impartite, CJ urmand sa faca alocarile, pe cand sefii judetului sustin ca ei nu vor imparti decat partea care le revine, conform Legii bugetului, respectiv cei 17,5% din impozitul pe venit si cota de TVA destinata echilibrarii bugetelor locale, si asta in conditii de totala transparenta. Cert este un lucru, luni, de Buna Vestire, Consiliul Judetean va anunta si va supune spre aprobare Proiectul de hotarare privind repartizarea pe unitatile administrativ-teritoriale ale judetului Vaslui a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2019 si estimarile pentru anii 2020-2022.
Conform Legii Bugetului de stat pe anul 2019, recent publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, judetului Vaslui ii sunt destinate, cu titlu de sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, 445,563 milioane lei, din care, pentru asigurarea cheltuielilor de functionare a primariilor, 348,241 milioane lei, la care se adauga 19,375 milioane lei, pentru acoperirea diferentelor pe anul 2019 fata de 2018, si alti 77,947 milioane lei, bani necesari pentru acoperirea cheltuielilor pentru protectia copilului, centrelor pentru persoane adulte cu handicap si insotitorii acestora sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, prevazuti separat. La acesti bani se adauga sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si Municipiului Bucuresti, pe anul 2019, Vasluiul beneficiind de 36,908 milioane lei, dintr-un total de 1,64 miliarde lei alocati la nivel national. Din acesti bani, cei mai multi, 26,208 milioane lei, sunt destinati finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, 2,561 milioane lei, platii stimulentelor educationale acordate copiilor din familii defavorizate in scopul stimularii participarii in invatamantul prescolar, 1,08 milioane lei, pentru acordarea unui suport alimentar potrivit prevederilor OUG 97/2018, iar 2,121 milioane lei, pentru plata drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa. La capitolul social, se vor da si in acest an bani pentru acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, UAT-urile vasluiene urmand a primi, in acest an, 3,839 milioane lei, si alte 143 mii lei pentru subventionarea, acolo unde exista, a Caminelor pentru persoane varstnice. Pentru echilibrarea bugetelor locale, vor fi alocate si sume defalcate din impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Acestea se vor repartiza dupa un algoritm foarte clar, 15% la bugetul local al judetului, 60% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor si 17,5%, la dispozitia CJ pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor. In plus, alti 7,5%, din impozitul pe venit estimat a se incasa la bugetul de stat, adica circa 13 milioane lei, se va constitui fond la dispozitia consiliului judetean, si, din cate se pare, nu vor face obiectul imediat al distribuirii catre UAT-uri, ci vor fi pastrati pentru o viitoare echilibrare, dupa jumatatea anului, in functie de necesitatile bine fundamentate a fiecarei comunitati.
Problema este in cazul celor 60% din cota defalcata din TVA ce urmeaza a fi alocata la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor. Nimeni nu doreste sa-si asume responsbilitatea alocarilor pe fiecare UAT a acestor bani, in ciuda faptului ca impartirea se face conform unui unui algoritm unic si pe baza unor criterii bine stabilite. Conducerea AJFP Vaslui a anuntat ca a transmis modelul de calcul si cifrele, respectiv nivelul minim al impozitului pe venit estimat la nivelul fiecarui judet pentru anul 2019 si nivelul estimat al veniturilor proprii ale unitatilor administrativ-teritoriale catre Consiliul Judetean, pentru ca aceasta institutie sa faca imparteala, urmand ca ulterior, pe baza cifrelor transmise de catre CJ, sa vireze banii in conturile primariilor. La randul lor, mai marii judetului spun ca ei nu vor imparti decat partea lor, cei 17,5% din impozitul pe venit si sumele provenind din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, restul fiind responsabilitatea AJFP! Cert este un lucru: indiferent cine va imparti banii si indiferent cate nemultumiri vor fi, de saptamana viitoare, primariile si judetul pot purcede la intocmirea bugetelor proprii pentru acest an, adoptarea acestora urmand a se face undeva in luna aprilie, dupa ce proeictele de buget vor fi supuse dezbaterii publice. Conform legii bugetului, alocarile nu vor fi mai mici de 12 milioane lei/an/municipiu, de 6 milioane lei/an/oras si de minim 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai putin de 2 milioane lei/an/comuna, la care se vor adauga venturile proprii, incasari din impozite si taxe locale si alte surse atrase la buget. Chiar si asa, din cate se pare, bugetul pentru acest an va fi unul bun pentru UAT-urile rurale, si neindestulator pentru cele urbane. Ramane de vazut cum vor reusi primarii sa gestioneze aceste fonduri, in conditiile in care vor avea atat responabilitatea implementarii proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, accesate prin PNDL, dar si a platii indemnizatiilor persoanelor cu handicap si alte servicii sociale. Cat priveste intretinerea si reabilitarea drumurilor comunale, UAT-urile vor primi si in acest an cate 50.000 lei, restul pana la 20,398 milioane lei, alocati in acest scop de la bugetul de stat, urmand a fi folositi de CJ pentru intretinerea retelei de drumuri judetene.
Marian Mocanu
Rugam Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze anul acesta drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor , vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat 28 de ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …