Autostrada Vasluienilor a devenit o prioritate europeana!

1
1120

Decizie cruciala pentru Autostrada Tisita – Albita, proiect readus in spatiul decizional ca urmare a initiativei si insistentei constante a deputatului Daniel Olteanu, actual presedinte al ALDE Vaslui si vicelider de grup al Camerei Deputatilor: dupa un raspuns oficial transmis deputatului Daniel Olteanu de catre comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu, prin care se comunica faptul ca Autostrada Tisita – Albita poate fi finantata cu fonduri europene, in conditiile unei sustineri din partea autoritatilor romane, acest obiectiv de investitii devine prioritate europeana.

Mai precis, Mecanismul de Conectare a Europei (CEF) – viitoarea politica de transport europeana – include Autostrada Tisita – Albita in randul proiectelor prioritare, alaturi de tronsoanele de cale ferata Timisoara – Moravita, Craiova – Calafat, Bucuresti – Giurgiu. Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord in acest sens cu Parlamentul European.

Interesant este faptul ca raportor al Parlamentului European in acest dosar este europarlamentarul PNL Marian – Jean Marinescu, in conditiile in care PNL a votat in Parlamentul Romaniei impotriva finantarii Autostrazii Tisita – Albita. „Este o veste uriasa, o confirmare a faptului ca acest obiectiv de investitii vital pentru vasluieni intruneste toate conditiile pentru a fi finantat cu fonduri europene, iar acest coridor european de transport e o prioritate la nivelul Uniunii Europene. Este o dovada, pe de alta parte, a ruperii totale de realitate a PNL pe plan national, un partid care a inteles sa voteze in Parlament impotriva acestui obiectiv, iar in Vaslui sa-l ia in deradere si sa batjocoreasca munca acelor foarte putini care am crezut si am luptat pentru Autostrada Tisita – Albita. Vasluienii trebuie sa stie acum ca avem de partea noastra Parlamentul European si Comisia Europeana, iar Autostrada Tisita – Albita are rezervate, pentru executie, o parte din fondurile europene din urmatorul exercitiu financiar”, a declarat deputatul Daniel Olteanu. „In acest moment, Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) primeste un semnal puternic ca Autostrada Tisita – Albita trebuie tratata cu prioritate si ma astept ca demersurile pentru atribuirea studiului de prefezabilitate sa fie o chestiune de zile”, a continuat Daniel Olteanu.

Reamintim ca Autostrada Tisita – Albita a avut studiu de prefezabilitate realizat in 1998 si a fost prevazuta a fi finalizata pana in 2015, conform unei legi adoptate in 2003. Ulterior, a disparut din toate documentele oficiale, inclusiv din Master Planul General de Transport, desi se afla pe un coridor european TEN-T Comprehensive. Dupa alegerile din 2016, dupa zeci de interpelari, memorii, adrese, solicitari, amendamente ale deputatului ALDE Daniel Olteanu, obiectivul a fost inclus la nivel „studiu de prefezabilitate” in Legea bugetului 2019, fapt care semnifica asumarea oficiala a realizarii sale. Punctul de frontiera Albita este cel mai important pentru transportul rutier de marfuri pe frontiera de est a Romaniei, avand un trafic dublu fata de toate celelalte puncte de trecere a frontierei de est, luate impreuna, cu o triplare a traficului in ultimii zece ani si o crestere anuala de 10% in ultimii ani. Anterior votului pe Legea bugetului de stat, presedintele ALDE, Calin Popescu – Tariceanu, a declarat ca „Scopul bugetului, printre altele, e asigurarea coeziunii, sa manifestam solidaritate catre regiunile mai putin dezvoltate. Moldova este regiunea unde trebuie facute mai multe investitii in infrastructura”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.