Vesti bune: 2019 vine cu un buget mai generos, dar si cu mai multe obligatii!

1
744

Guvernul Romaniei a facut public proiectul de buget pentru anul 2019, proiect conform caruia UAT-urile vasluiene vor avea parte si in acest an de alocari importante. La multe capitole, cum ar fi sumele alocate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale ori pentru drumuri judetene, judetul Vaslui se numara printre fruntasi. Din pacate, cresterea alocarilor pentru sustinerea cheltuielilor de finctionare, bani proveniti din colectarile din impozitul pe venit, vine si cu obligatia ca UAT-urile sa sustina integral din bugetul propriu cheltuielile legate de asistenta sociala, inclusiv in ceea ce priveste protectia copilului, a persoanelor cu handicap, plata indemnizatiei insotitorilor sau finantarea centrelor publice destinate acestora.

Si in acest an, judetul Vaslui va beneficia de sume importante pentru intretinerea, reparatiile si reabilitarea retelei de drumuri judetene. Nu mai putin de 8,758 milioane lei se vor repartiza in acest scop de la bugetul de stat, a cincea suma ca marime repartizata la nivel national, dupa Mehedinti, Salaj, Giurgiu si Ialomita, Guvernul estimand ca va pastra acelasi nivel al alocarilor la acest capitol si in urmatorii 3 ani. In ceea ce priveste sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si Municipiului Bucuresti, pe anul 2019 Vasluiul va beneficia de 36,908 milioane lei, dintr-un total de 1,64 miliarde lei alocati la nivel national. Din acesti bani, cei mai multi, 26,208 milioane lei, sunt destinati finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, 2,561 milioane lei, platii stimulentelor educationale acordate copiilor din familii defavorizate in scopul stimularii participarii in invatamantul prescolar, 1,08 milioane lei, pentru acordarea unui suport alimentar potrivit prevederilor OUG 97/2018, iar 2,121 milioane lei, pentru plata drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa. In schimb, la capitolul social, daca pentru acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, UAT-urile vasluiene vor primi, in acest an, 3,839 milioane lei, si alte 143 mii lei pentru subventionarea, acolo unde exista, a Caminelor pentru persoane varstnice, in schimb, primariile vor trebui sa suporte de la bugetul local plata drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare a acestora. In schimb, pentru echilibrarea bugetelor locale, in acest an, Vasluiului i se va aloca de la bugetul de stat, din sumele dfalcate din TVA, nu mai putin de 486,212 milioane lei, a patra suma ca marime, dupa Suceava, Bacau si Iasi, alocata unui judet. Din acesti bani, 485,881 milioane lei sume alocate pentru asigurarea bugetului de functionare, iar 331 mii lei, pentru acoperirea diferentelor intre alocarile din anii 2019 fata de 2018.

Cand vine vorba de judet, conform proiectului de buget, Vasluiului i-au fost repartizate 12,176 milioane lei, din sumele defalcate din TVA destinate finantarii cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, pe anul 2019, o suma modica comparativ cu alte judete, a 15-a ca marime. In ceea ce priveste finantarea serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului ori a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, dar si plata stimulentelor educationale acordate copiilor din familii defavorizate in scopul stimularii participarii in invatamantul special prescolar, sumele alocate sunt egale cu zero, urmand ca sumele necesare sa fie asigurate de la bugetul judetean ori cele locale. In schimb, se va primi de la buget suma de 8,171 milioane lei, pentru finantarea „Programului pentru scoli al Romaniei”, 1,726 milioane lei, pentru Drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale care frecventeaza invatamantul special, 1,754 milioane lei, bani destinati achizitionarii de bunuri si servicii pentru intretinerea curenta a unitatilor de invatamant special si centrelor judetene de resurse si asistenta educationala din invatamantul special, si 309 mii lei, pentru asigurarea functionarii Caminelor pentru persoane varstnice. Desi la acest capitol, ca nivel al alocarilor suntem peste multe alte judete, estimarile pentru anii viitori, 2020 – 2022 sunt mai mult decat optimiste, ca fiind de circa 6,5 ori mai mari decat in acest an, respectiv un total de peste 81 milioane lei anual!

Dupa cum se pare, proiectul de buget a anului 2019 este, cel putin pentru UAT-urile vasluiene, destul de optimist, chiar daca unele cheltuieli au fost trecute in sarcina acestora. Ramane ca acest proiect sa fie prezentat Parlamentului, unde pot fi aduse unele amendamente, si sa fie adoptat, pentru ca apoi fiecare UAT sa-si planifice cat mai bine cheltuielile pe parcursul acestui an, atat cele pentru functionare, cat, mai ales, pentru dezvoltarea comunitatilor, fiecare in parte. Pentru ultimul capitol, baza va ramane tot pe atragerea de de fonduri europene sau guvernamentale, cu conditia sa fie asigurata partea de cofinantare!

Prin proiectul de buget al Romaniei pe anul 2019, Guvernul anunta alocari record pentru bugetele locale, respectiv un total de 11,1 miliarde lei care se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018. “Aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ-teritoriale care se vor incasa in anul 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde lei”, se arata in prezentarea indicatorilor macro-economici ai constructiei bugetare pentru 2019. Conform acestui document, intreg impozitul pe venit colectat la bugetul de stat se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat a fost repartizat in anul 2018. Totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018, ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.

La fundamentarea sumelor alocate bugetelor locale s-au avut in vedere asigurarea, la Consiliile Judetene, a minim 400 lei/locuitor la nivelul judetului, comparativ cu 250 lei/locuitor in anul 2018, la municipii (cu exceptia Municipiului Bucuresti), orase, comune, cate 1.200 lei/locuitor, comparativ cu 750 lei/locuitor in anul 2018. De asemenea, s-au stabilit plafoane minime de 2 milioane lei la comune, fata de 1 milion de lei in anul 2018, 6 milioane lei la orase, comparativ cu 3 milioane lei in anul 2018 si 20 milioane lei la municipii, de la 5 milioane lei in anul 2018”, se mai arata in proiectul de buget postat pe site-ul Ministerului Finantelor.

In schimb, daca in cadrul sumelor alocate a fost asigurata finantarea integrala din bugetul local a cheltuielilor de asistenta sociala aferente protectiei copilului si persoanelor cu handicap, precum si contributiile pentru personalul neclerical, in suma de 6,3 miliarde lei, din 2019, acestea vor cadea direct in sarcina bugetelor locale, in loc de cel al statului, cum a fost pana acum.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Vrem ca anul acesta sa se asfalteze drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) si 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) ca vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat 28 ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … Bine ar fi daca s-ar schimba sefi de partide la nivel de judet cu tineri noi (exemplu bun poate fi domnul Costel Fotea care este presedinte PSD pe judetul Galati si presedinte al Consiliului Judetean Galati care in doi ani a asfaltat multe drumuri judetene) dar si trecerea pe liste eligibile la viitoarele alegeri de noi tineri (parlamentari . europarlamentari , primari , viceprimari , consilieri judeteni , consilieri locali , … presedinte de Consiliul Judetean si vicepresedinti) dar sa fie numiti noi tineri in deconcentrate unde sunt platiti bine din bani nostri publici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.