Tupeu sau inconstienta?

0
649

Un tanar vasluian s-a dovedit a fi mare amator de sofat, fiind prins in mai multe randuri conducand un vehicul, in ciuda faptului ca nu poseda permis de conducere. Mai mult, a ajuns si in arest preventiv dupa ce, cercetat in libertate pentru ca a provocat un accident si a fugit de la locul faptei, a incalcat conditiile controlului judiciar in care era plasat, fiind prins din nou conducand fara permis. Eliberat dupa o vreme si cercetat in libertate, sub control judiciar, Costelus Mihaita Rusu ar vrea sa scape complet de obligatiile impuse de judecatori, inclusiv de aceea de a nu parasi tara, in conditile in care a fost demarat deja procesul in care este acuzat de conducere fara permis.

La sfarsitul lunii noiembrie 2017, Costelus Mihaita Rusu, un tanar de 19 ani, a „imprumutat” masina unui prieten si, desi nu poseda permis de conducere, a plecat la plimbare insotit de alti cunoscuti. Nu a ajuns prea departe, pentru ca, pe un drum judetean, pe raza localitatii Tacuta, nu a pastrat distanta regulamentara fata de un alt autoturism ce se deplasa in fata sa, intrand in coliziune cu acesta. In ciuda faptului ca in urma accidentului nu au rezultat victime, ci doar avarierea vehiculelor, tanarul a abandonat masina si a fugit, fiind prins dupa cateva ore de politisti. Pentru ca nu era la prima nazbatie de acest fel, Rusu a fost retinut pentru 24 de ore, fiind prezentat in fata magistratilor Judecatoriei Vaslui cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, propunere admisa de judecatori. Imediat, Costelus Rusu a facut apel impotriva acestei sentinte si, trei zile mai tarziu, Tribunalul Vaslui a decis ca tanarul poate fi cercetat in libertate si, in consecinta, a inlocuit masura arestului preventiv luata asupra acestuia cu cea a controlului judiciar. O jumatate de an mai tarziu, Costelus si-a facut iar de cap si s-a urcat din nou la volan incalcand conditiile controlului judiciar in care era plasat. In consecinta, la propunerea procurorilor, Judecatoria Vaslui a aprobat inlocuirea masurii preventive neprivative de libertate in care Costelus era plasat, cu cea a arestului preventiv. Inca o data, tanarul sofer fara permis a contestat arestarea sa, fara folos insa, judecatorii Tribunalului Vaslui respingand de aceasta data contestatia. In consecinta, Costelus Rusu a facut o vreme cunostinta cu “racoarea” arestului IPJ Vaslui, acolo unde a petrecut cateva luni bune.

Ulterior, a fost pus in libertate, sub control judiciar, insa tanarului se pare ca nu i-a convenit ca i-au fost impuse unele obligatii, intre care cea de a se prezenta in fata instantei de judecata sau la organul de politie desemnat cu supravegherea sa ori de cate ori este chemat, neavand nici voie sa paraseasca tara. Asa ca, in ciuda faptului ca procesul in care este acuzat de savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a fi posesor de permis de conducere, in forma continuata, si cea de parasirea locului accidentului a demarat deja pe rolul Judecatoriei Vaslui, a contestat decizia magistratilor de mentinere a masurii controlului judiciar luata asupra sa. Judecatorii au dispus ca organul de politie desemnat cu supravegherea sa, Biroul de Supravegheri judiciare din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Vaslui, sa verifice periodic respectarea masurilor si obligatiilor stabilite, iar in cazul in care va constata incalcari ale acestora, sa sesizeze de indata judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.