Spitalul barladean face eforturi pentru obtinerea de noi programe nationale de sanatate

0
986

In prezent, Spitalul „Elena Beldiman” Barlad deruleaza nu mai putin de noua programe si subprograme de sanatate finantate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, insa conducerea unitatii a intreprins demersurile necesare obtinerii de fonduri pentru alte trei programe nationale. Cel mai asteptat de populatie vizeaza tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut, pentru tratamentul trombolitic si endovascular.

In urma cu cateva zile, conducerea Spitalului de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad anunta comunitatea locala prin intermediul unei postari pe pagina de internet ca se doreste obtinerea de noi programe nationale de sanatate finantate cu bani de la Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Asta pe langa programele ce se deruleaza an de an in unitatea spitaliceasca, care sunt finantate din aceleasi surse si care vin in sprijinul a mii de pacienti cu diferite afectiuni medicale.

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenta «Elena Beldiman» Barlad este preocupata permanent de imbunatatirea continua a asistentei medicale oferite, prin diversificarea serviciilor medicale si asigurarea accesului pacientilor la programe nationale de sanatate subventionate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Intreprindem demersurile necesare si analizam posibilitatile pentru a putea participa, in cursul anului 2019, la urmatoarele programe nationale de sanatate: Programul actiuni prioritare pentru tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut, pentru tratamentul trombolitic si endovascular; Programul actiuni prioritare pentru ingrijirea cazurilor critice, acute de traumatisme cranio-cerebrofaciale, vertebro-medulare, ale centurilor si extremitatilor, AP-TRAUMA; Programul actiuni prioritare pentru tratamentul pacientilor cu arsuri, AP-ARSURI. Vom reveni cu noi informatii pentru pacienti, odata cu includerea si inceperea activitatilor in programele nationale mentionate in cadrul spitalului”, se arata in comunicatul semnat de conducerea unitatii medicale.

Reprezentantii spitalului au precizat ca, in ceea ce priveste aceste trei noi programe, deja se afla in curs de negociere cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, pentru a le cuprinde in contractul de finantare aferent anului 2019, ce urmeaza sa fie semnat in aprilie-mai. Insa, la acest moment, nu se deruleaza in spital. Asa ca pacientii interesati de respectivele programe, in special de cel referitor la tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut, pentru tratamentul trombolitic si endovascular, mai au de asteptat putin pana cand vor beneficia de interventii subventionate prin CJAS Vaslui.

La Spitalul Judetean Vaslui s-au facut astfel de interventii, dar in afara programului. Acest program national de sanatate este reglementat printr-un ordin de ministru, care, in prezent, este pe Transparenta decizionala (se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, n.r.). Inca nu a fost aprobat si publicat in Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat. Noi asteptam sa fie emis ordinul de ministru, iar apoi sa fie instruit personalul medical pentru astfel de interventii. La Vaslui s-au facut astfel de interventii, intrucat unul dintre medici a fost la instruire, iar medicamentele necesare au fost achizitionate cu bani proprii, nu de la Minister, asa cum e cazul programelor nationale. In ceea ce priveste programul AP-TRAUMA, documentele au fost depuse inca de acum doua saptamani. S-a cerut o nota de fundamentare, in care sa se arate cate cazuri de fracturi, proteze de sold, de coapsa femurala si altele, si a fost depusa la CJAS Vaslui pentru a vedea daca ne incadram pentru a obtine finantare. Acest lucru inseamna ca Ministerul va plati o parte din materialele de osteosinteza, ca sa ne reducem o parte din cheltuielile facute pentru aceste interventii. Si in cazul programului AP-ARSURI, vrem sa vedem daca indeplinim criteriile cerute pentru a ne incadra sa obtinem finantare”, ne-au spus reprezentantii spitalului.

In prezent, la nivelul spitalului se deruleaza Programul national de boli transmisibile (cu ramurile Programul national de supraveghere si control a infectiei HIV – ce ofera tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA si Programul national de prevenire, supraveghere si control a tuberculozei); Programul national de sanatate a femeii si copilului (Subprogramul pentru ameliorarea starii de nutritie a gravidei si copilului sProfilaxia malnutritiei la copii cu greutate mica la nasteret si Subprogramul de sanatate a femeii sProfilaxia sindromului de izoimunizare RHt).

De asemenea, tot cu finantare de la Minister sunt implementate si urmatoarele programe nationale de sanatate: Monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI (AP-ATI), Prevenirea sarcinilor nedorite prin cresterea accesului la servicii moderne de planificare familiala, Programul national de ortopedie, Programul national de oncologie si Programul national de Boli Rare – Fabry.

Programele nationale sunt un ansamblu organizat de activitati si servicii, instituite prin lege in scopul prevenirii si tratarii unor boli cu consecinte grave asupra starii de sanatate a populatiei si, in unele cazuri (SIDA, TBC), cu risc epidemiologic crescut. Activitatile profilactice si tratamentul specific acestor boli sunt finantate din bugetul statului si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, in limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat. Programele nationale sunt proiectate, implementate si coordonate de Ministerul Sanatatii, iar obiectivele lor sunt stabilite de aceeasi institutie impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, Camera Federativa a Medicilor, cu reprezentanti ai asociatiilor profesionale stiintifice medicale, ai clinicilor universitare, unitatilor de cercetare, organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor, patronatelor, ai ministerelor si institutiilor centrale cu retea sanitara proprie, precum si cu reprezentanti ai populatiei.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.