Sofer fara permis, iertat a treia oara de judecatori!

0
747

De doua ori prins conducand fara permis, a doua oara producand si un accident de la locul caruia a disparut cu tot cu placutele de inmatriculare si actele masinii, Daniel Stratica, din Murgeni, a scapat de fiecare data fara sa ajunga dupa gratii. Mai mult, desi nu a facut decat o singura zi de munca in folosul comunitatii, din totalul de 145 de zile pe care ar fi trebuit sa le faca, judecatorii tot nu l-au trimis in inchisoare. Ba, mai mult, prin contopirea pedepselor, i-au redus si totalul celor doua condamnari!

La jumatatea lunii decembrie 2016, Daniel Stratica, un tanar din Murgeni, in varsta de 30 de ani, era prins conducand un autoturism desi nu poseda permis de conducere. Trimis in judecata, barbatul a fost condamnat la 8 luni de inchisoare, cu amanarea executarii pedepsei, in schimb, urmand sa execute 145 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii. In timp ce era cercetat pentru comiterea acestor fapte, individul a iesit iar la plimbare, luand alti doi tineri in masina pe care o conducea fara drept. Astfel, in iulie 2017, soferul fara permis a pierdut controlul volanului si a intrat intr-un copac de pe marginea drumului, pe raza comunei Epureni, incident din care a rezultat nu doar distrugerea autoturismului, ci si ranirea usoara a celor doi pasageri, un tanar de 16 ani si o tanara de 23 de ani, aflati pe bancheta din spate. Stratica nu a anuntat producerea evenimentului, ci a preferat sa dispara, abandonand masina pe marginea drumului, nu inainte de a demonta placutele de inmatriculare si a lua toate actele care ar fi putut duce la el sau la proprietar. Incercarea lui nu a avut succes, fiind descoperit dupa doar o zi de politisti si condus la audieri. In ciuda faptului ca individul era deja cercetat pentru de conducere fara permis, iar de aceasta data acuzatiile erau mult mai grave, Stratica facandu-se vinovat si de parasirea locului accidentului, dar si modificarea sau stergerea urmelor acestuia, precum si o posibila acuzatie de vatamare corporala din culpa, procurorii au decis cercetarea lui in libertate, sub control judiciar. De aceeasi ingaduinta au dat dovada si judecatorii barladeni, care, in ianuarie 2017, l-au condamnat pe Daniel Stratica la doar 1 an si 7 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei si executarea a alte 100 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii. Culmea, condamnarea pentru prima fapta a venit la aproape jumatate de an dupa pronuntarea celei de-a doua sentinte, dat fiind ca, desi fapta era mult mai simpla, intocmirea dosarului a durat mai mult, iar trimiterea in judecata s-a facut cu doua luni mai tarziu, abia in luna noiembrie 2017!

Ulterior, conduita din timpul procesului, cand si-a recunoscut faptele si nici nu a contestat sentintele la instanta superioara, si cea ulterioara a lui Stratica a fost complet diferita, condamnatul executand doar o singura zi in folosul comunitatii. In consecinta, a ajuns iar in fata judecatorilor, pusi sa decida daca se impune sau nu revocarea sau anularea suspendarii executarii pedepsei, datorita neindeplinirii obligatiilor. In loc de aceasta, Judecatoria Barlad a decis contopirea, pe motiv ca sunt concurente, a celor doua pedepse, cea de opt luni de inchisoare cu amanarea executarii si cea de 1 an si 7 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii, acordand in schimb o pedeapsa totala de 1 an, 9 luni si 20 zile inchisoare, reducand si numarul total de zile de munca ce ar urma sa fie efectuate, la doar… 100 de zile! In plus, judecatorii i-au interzis condamnatului dreptul de a conduce orice categorie de autovehicule, pe o perioada de 1 an… drept pe care acesta oricum nu-l avea, neposedand permis de conducere! Sentinta Judecatoriei Barlad a ramas definitiva dupa ce Tribunalul Vaslui, chiar daca a admis contestatia procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad, au lasat neschimbata pedeapsa principala, facand doar unele precizari cu privire la executarea pedepsei complementare si a celei accesorii cu privire la interzicerea unor drepturi.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.