Proiectele accesate prin PNDR 2020, afectate de majorarea salariului minim in constructii!

0
461

Autoritatile publice care au accesat proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020 ar putea solicita fonduri pentru a suplini costurile suplimentare de executie a lucrarilor datorate majorarii, de la 1 ianuarie, a salariului minim in domeniul constructiilor. La sfarsitul anului trecut, la nivelul judetului Vaslui se aflau in derulare 31 de astfel de proiecte, in valoare totala de circa 110 milioane lei, la care se adauga alte 63 de proiecte in valoare de 23,3 milioane lei, accesate prin intermediul Grupurilor de Actiune Locala (GAL).

Majorarea, de la 1.950 la 3.000 de lei, a salariului minim pe economie pentru muncitorii din domeniul constructiilor, aplicata de la inceputul acestui an, va creste costurile de executie a unor obiective, inclusiv a celor finantate prin PNDR 2020. Acesta este si motivul pentru care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a considerat necesar sa aduca unele clarificari referitoare la modalitatea de actualizare a contractelor de achizitie publica de lucrari in derulare si la procedurile de atribuire in desfasurare, aferente contractelor de finantare incheiate cu autoritatile publice. Practic, autoritatile publice contractante vor avea posibilitatea sa solicte sume suplimentare de la AFIR, pentru acoperirea cheltuielilor datorate cresterii salariului minim din domeniul constructiilor.

Modificarile legislative prevazute in OUG nr. 114/2018 simplifica procedurile de achizitie, aduc noutati cu privire la controlul ex-ante, dar impun si actualizarea contractelor de achizitie publica pentru beneficiarii nostri publici, acolo unde este cazul. As vrea sa precizez ca actualizarea pretului contractului se poate aplica doar atunci cand reprezinta o modificare nesubstantiala, respectiv atunci cand nu introduce conditii care, daca ar fi fost incluse in procedura de atribuire initiala, ar fi condus la acceptarea unei alte oferte decat cea acceptata initial sau ar fi atras si alti participanti la procedura de atribuire si cand nu schimba echilibrul economic al contractului de achizitie publica in favoarea contractantului. De asemenea, costurile suplimentare generate prin actualizarea pretului contractului, se pot deconta de catre AFIR, pana la limita valorii pentru actualizare prevazuta in bugetul indicativ al proiectului”, a explicat Dan Alin Trifu, directorul executiv al OJFIR Vaslui. Acesta a mai precizat ca “actualizarea pretului contractului se aplica doar contractelor de achizitie incheiate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 98/2016. Pentru contractele incheiate ca urmare a finalizarii unei proceduri de atribuire initiate in baza OUG nr. 34/2006, se vor avea in vedere prevederile Capitolului IV din Instructiunea ANAP nr. 2/2018. In cazul procedurilor de atribuire aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a OUG nr. 114/2018, se va avea in vedere art. 6, alin. (1) din Instructiunea ANAP nr. 2/2018 conform caruia „pretul se va ajusta prin actualizarea elementelor de cost/pret care au suferit modificari, ori de cate ori se constata aparitia unei situatii imprevizibile, aparute oricand pe perioada derularii procedurii de atribuire”, si art. 6, alin. (2), care prevede ca „actualizarea pretului contractului de achizitie publica sau sectoriala va fi realizata odata cu semnarea contractului, daca este cazul”.

Conform situatiei prezentat la sfarsitul lunii octombrie in cadrul sedinei Colegiului Prefectural de catre directorul executiv al OJFIR Vaslui, Alin Trifu, la nivelul judetului Vaslui, doar pe submasura 7.2, „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica se aflau in derulare 17 proiecte in valoare totala de 72.385.382 lei, derulate de UAT-urile Poienesti, Hoceni, Gherghesti, Dumesti, Laza, Zorleni (2 proiecte), Dragomiresti, Falciu (2 proiecte), Voinesti, Muntenii de Jos (2 proiecte), Tutova, Ivanesti, Puiesti sau Dimitrie Cantemir. Alte 10 proiecte in valoare totala de 17.432.109 lei, pentru comunele: Zorleni, Padureni, Berezeni, Garceni, Tanacu, Ivanesti, Vetrisoaia, Valeni, Codaesti si Voinesti, vizand reabilitarea, modernizarea si dotarea caminelor culturale din comunele respective se aflau in derulare, cu finantare asigurata prin accesarea submasurii 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”.
“De asemenea, in anii 2017-2018 au fost depuse la Centrul Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 1 NE Iasi si contractate un numar de 4 proiecte pe submasura 4.3 – Sprijin pentru investi
tii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier, in valoare totala de 18.291.406 lei. Trei dintre aceste proiecte au fost accesate de Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) Lunca Banului, Prut – Berezeni si Doniceasa – Falciu, in vederea modernizarii si retehnologizarii sistemului de irigatii. Al patrulea proiect a fost accesat de UAT Rebricea si priveste modernizarea drumurilor agricole de exploatare din comuna. Separat, in cadrul GAL-urilor, s-au depus si contractat la nivelul CRFIR Iasi un numar de 63 proiecte pentru beneficiari publici (comunele din judetul Vaslui) in valoare totala de 23.355.119,35 lei” a mai spus Alin Dan Trifu, directorul executiv al OJFIR Vaslui.

O mare parte dintre aceste proiecte ar putea fi in situatia de a fi afectate de respectivele majorari salariale, iar beneficiarii publici respectiv, de a solicita fonduri suplimentare pentru acoperirea acestor cheltuieli neprevazute.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.