Olteanu catre Iohannis: «Ati blocat cele mai mari fonduri alocate Moldovei si Vasluiului in ultimii 25 ani!»

1
1386

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, a lansat un apel catre presedintele Klaus Iohannis pentru ca acesta sa aleaga alte modalitati de a-si duce lupta politica, nu blocarea bugetului si a investitiilor. Conform lui Olteanu, gestul politic pe care l-a facut Iohannis prin nepromulgarea Legii bugetului e un «motiv de tristete si ingrijorare», deoarece amana si mai mult investitiile in mari proiecte de infrastructura din Moldova si judetul Vaslui. Deputatul ALDE sustine ca atitudinea sefului statului este una inexplicabila fata de locuitorii din stanga Siretului, cu atat mai mult cu cat bugetul pe 2019 este cel mai bun din ultimii 25 ani, raportat la sumele prevazute pentru proiectele Moldovei, la nivel de documentatii si executie, inclusiv pentru Autostrada Tisita – Albita.

In cadrul unei declaratii in plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat ca, in conditiile in care proiectele de buget din ani anteriori nu au facut decat sa adanceasca dezechilibrele regionale si nu au fost contestate, responsabilitatea presedintelui Iohannis era sa vegheze la executia Legii bugetului pe 2019, nu blocarea ei. Aceasta, afirma deputatul ALDE, ar fi fost o «reparatie morala» pentru anii in care Moldova si Vasluiul au contribuit la dezvoltarea altor regiuni, fara sa existe pe harta alocarilor pentru mari proiecte de infrastructura. Olteanu i-a solicitat sefului statului sa nu se transforme in adversarul locuitorilor din cea mai saraca regiune a tarii, carora, prin refuzul de a promulga bugetul, le-a pus o piedica in plus in calea unui trai mai bun.

«Nepromulgarea bugetului de catre domnul presedinte Iohannis, prilej de exaltare pentru unii, e un motiv de tristete si ingrijorare. Avem acest ghinion in Moldova, in Vaslui, ca tocmai bugetul care ne pune pe harta marilor investitii in infrastructura sa fie contestat si amanat de la promulgare. In 25 ani, fiecare proiect de buget ar fi trebuit contestat, daca oamenii politici erau cu adevarat responsabili in ceea ce priveste modul in care cea mai saraca regiune a tarii a fost saracita si mai mult, cu fiecare an. Nu s-a intamplat, majoritatile, minoritatile si presedintii au acceptat senin ca saracii trebuie sa devina si mai saraci. Nici acum nu ni s-a dat foarte mult in termeni financiari, dar ni s-a dat aproape tot ce se putea, luand in considerare realitatea din teren. Avem, in acest buget, sumele necesare la nivel de documentatii si executie pentru proiectele Moldovei, intre care, dupa 21 ani, apare o investitie uitata: autostrada spre cel mai important punct de trecere a frontierei de est, Albita, aflata pe un coridor european. Tocmai pentru ca am votat in trecut impotriva bugetelor care au exclus Moldova si Vasluiul, si am protestat vehement, prin toate mijloacele, cand a fost cazul, sunt acum un sustinator neconditionat al bugetului pe 2019.», a declarat Daniel Olteanu.

Parlamentarul a mentionat ca prioritatea sefului statului ar fi trebuit sa fie respectarea, si nu refuzul proiectului de buget prin care Moldova si judetul Vaslui exista, pentru prima data dupa zeci de ani, pe harta marilor investitii in infrastructura.

Presedintele, ultimul adversar de care au nevoie locuitorii Moldovei

«Nu o sa ma refer la faptul ca nepromulgarea bugetului de catre domnul presedinte amana plata alocatiilor majorate catre milioane de copii, ci vreau sa-i transmit domnului presedinte Iohannis ca asteptam din partea domniei-sale o luare de pozitie la fel de vehementa in trecut, atunci cand Moldova nu exista in bugetele pe care le promulga cu lejeritate. Eu votam impotriva, iar domnia-sa era de acord cu acele alocari care luau de la saraci si dadeau la bogati, caci asta s-a intamplat. M-as fi asteptat, ca o reparatie morala macar fata de ultimii doi ani, in care Moldova si Vasluiul doar au contribuit, fara sa existe pe harta alocarilor pentru mari proiecte de infrastructura, ca domnul presedinte sa conteste macar verbal acele bugete care adanceau dezechilibrele, asa cum le-am contestat si eu, si altii. Mai mult decat justificarile domniei-sale, ma intristeaza retorica electorala in care le imbraca, in conditiile in care era momentul ca domnul presedinte sa faca o prioritate din atentia sa fata de respectarea proiectului de buget. As fi vrut sa vina la jumatatea anului si sa critice daca fondurile alocate Moldovei si Vasluiului ar fi fost neconsumate, da, atunci il simteam cuplat si la realitatea din stanga Siretului care, va asigur, e cu totul alta fata de cea de la Palatul Cotroceni. Domnul presedinte nu a facut decat sa amane si mai mult momentul in care ne vom putea bucura in Moldova de investitiile in mari proiecte de infrastructura. Ultimul adversar de care au nevoie locuitorii din cea mai saraca regiune a tarii e un presedinte care, prin gesturile sale politice, sa fie o piedica in plus in calea sperantei lor la un trai mai bun. Va rog, domnule presedinte, sa luati in considerare aceste lucruri, fie si pentru faptul ca nu puteti ignora o realitate: Sibiul are autostrada si datorita contributiilor vasluienilor, nu Vasluiul datorita contributiei dumneavoastra. Nu vrem recunostinta, dar nici piedici, daca nu cerem prea mult», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.