O bucatica de istorie, restaurata prin grija Consiliului Judetean

1
717

Ieri, in chiar ziua in care, cu o suta de ani in urma, I. C. Frimu trecea in nefiinta, la casa parinteasca a acestuia, din satul Barzesti, comuna Stefan cel Mare, prin grija conducerii Consiliului Judetean, a fost refacuta si montata placa comemorativa. Este un prim pas, spune presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru scoaterea din uitare a unui important luptator pentru drepturile muncitorilor, vasluianul I. C. Frimu.

Inainte de 1989, o strada din centrul municipiului Vaslui purta numele lui I. C. Frimu. Putini stiau cine a fost omul, si mai putini stiu acum. Nu a fost uitat insa in comuna Barzesti, unde, in 1871 s-a nascut unul dintre cei mai importanti activisti sindicali romani, I. C. Frimu. Prin grija conducerii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui si a Primariei comunei Stefan cel mare, ieri, cand s-au implinit o suta de ani de la moartea lui I. C. Frimu, la casa parinteasca a acestuia a fost montata placa comemorativa refacuta. Este un prim pas pentru recuperarea memoriei acestui „important militant pentru drepturile lucratorilor si in special pentru ziua de lucru de opt ore”, subliniaza presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Ieri dimineata, putin dupa ora 9.00, la Caminul Cultural din satul Barzesti, Dumitru Buzatu, Vasile Mariciuc, vicepresedintele institutiei, si Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare, au prefatat vizita la casa parinteasca a lui I. C. Frimu cu o mica lectie de istorie, adresata elevilor de la scoala din sat, dar si parintilor acestora. Astfel, Dumitru Buzatu a prezentat reperele importante ale vietii si activitatii lui I. C. Frimu, care s-a nascut, in 1871, in Barzesti, comuna la acea vreme.

I. C. Frimu s-a remarcat ca activist sindical si lider important al Partidului Social-Democrat. A militat pentru drepturile lucratorilor si in special pentru ziua de lucru de opt ore. Era recunoscut de catre camarazii sai si apreciat de personalitatile vremii. Marele savant Nicolae Iorga i-a facut un amplu portret si i-a adresat laude pentru tinuta sa morala si idealurile pentru care lupta. In contextul tulbure ale perioadei de la sfarsitul anului 1918, in care s-au produs numeroase miscari sociale, a avut loc si greva tipografilor, la 13 decembrie 1918. Autoritatile de la vremea respectiva au decis sa suprime aceasta manifestatie, iar trupele au deschis focul asupra oamenilor, actiunea soldandu-se cu 16 morti si zeci de raniti. Sute de participanti au fost arestati si impotriva lor s-a intentat un proces, fiind acuzati ca sunt agitatori comunisti si „agenti ai Moscovei”. Evident, impotriva lui I. C. Frimu nu au putut fi aduse dovezi in acest sens, iar personalitatile vremii s-au pronuntat in sprijinul celor arestati. Dar, in urma batailor primite in inchisoare si pe fondul unei boli preexistente, la 19 februarie 1919, I. C. Frimu murea”, a declarat Dumitru Buzatu.

In prezent, casa parinteasca din Barzesti si-a schimbat proprietarii, dar acest lucru nu ar trebui sa fie o piedica pentru autoritatile locale si judetene in valorificarea potentialului pe care il are acest obiectiv, din punct de vedere istoric si, spune Dumitru Buzatu, de ce nu, chiar turistic.

Romeo Cretu

1 COMENTARIU

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze anul acesta drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) , drumurile judetene 242 C si 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) , vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au votat 28 ani cu PSD la presedentiale , europarlamentare , parlamentare , locale , … Bine ar fi daca ar veni noi tineri la conducerea partidelor politice din judetul Vaslui (ex. bun este tanarul domn Costel Fotea presedinte PSD pe judetul Galati si presedinte al Consiliului Judetean Galati care in 2 ani a asfaltat multe drumuri judetene) si sa fie trecuti noi tineri pe listele eligibile la viitoarele alegeri (parlamentari , primari , consilieri judeteni si locali , …) dar tot noi tineri sa fie si la DECONCENTRATE ca sunt si acolo platiti bine din bani nostri publici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.