Numarul cazurilor de gripa si virozele respiratorii, in scadere in judetul Vaslui

0
422

Intr-o singura saptamana, cea de la sfarsitul lunii ianuarie – inceputul lunii februarie, au fost raportate mai multe cazuri, 34, decat toate cele aparute pana atunci la nivelul judetului Vaslui. Ulterior, masurile de protejare a populatiei, dar si faptul ca a fost vacanta scolara, lucru care a redus riscul imbolnavirilor cu gripa in randul elevilor, au dus la scaderea la jumatate a numarului de pacienti suferind de gripa. Aceeasi scadere s-a manifestat si in cazul imbolnavirilor cu viroze respiratorii, dar si a persoanelor care au contractat pneumonie. Zilele trecute, DSP Vaslui a primit inca 900 de doze de vaccin antigripal, pentru a suplimenta stocul initial, de 41.930 de doze, care a fost epuizat.

Avertismentele medicilor si ale specialistilor Directiei de Sanatate Publica Vaslui, dar si masurile de prevenire a imbolnavirilor pe care populatia le-a pus in practica se pare ca si-au atins scopul si, in ciuda unei recrudescente a gripei si virozelor respiratorii la nivel national, inclusiv a deceselor provocate de gripa, numarul cazurilor la nivelul judetului Vaslui este in scadere accentuata. Decesul din cauza gripei a unui barbat din Husi, produs la mijlocul lunii ianuarie, a ramas singurul astfel de caz raportat la nivelul judetului de pana acum. Este adevarat, in aceasta ultima perioada, elevii au stat acasa, fiind in vacanta, deci au fost cumva mai feriti sa contracteze aceste boli. Pentru a continua protejarea lor, inca din prima zi de la reluarea cursurilor, in unitatile de invatamant au fost organizate triaje epidemiologice, la intrarea la cursuri, iar parintii sunt in continuare sfatuiti sa-si tina acasa si sa se prezinte la medic cu copiii bolnavi ori suspecti de imbolnavire, pentru a se evita astfel propagarea bolii in randul colegilor de clasa sau scoala. Toate aceste masuri nu au ramas fara rezultat, astfel ca, daca in saptamana anterioara, 28 ianuarie – 3 februarie, au fost raportate nu mai putin de 34 de cazuri confirmate de gripa, saptamana trecuta, 4 – 10 februarie, numarul cazurilor raportate a fost de doar 17, din care unul nu a necesitat internare. In afara acestor cazuri confirmate, alte 3 probe prelevate de la pacienti suspecti de gripa au fost trimise la analiza, asteptandu-se rezultatele. Imbucurator, daca se poate spune asta, este faptul ca in ultima perioada nu a mai fost raportat nici un caz de gripa in randul copiilor cu varsta pana la 14 ani, spre deosebire de perioada anterioara, cand au contractat aceasta boala atat doi copii cu varste intre 2 si 4 ani, si alti doi, cu varste intre 4 si 14 ani, cat si un bebelus sub un an.

Aceasi scadere, la jumatate, s-a manifestat si in ceea ce priveste numarul vasluienilor care au contractat diverse forme de viroze respiratorii, 891 de cazuri saptamana trecuta, fata de nu mai putin de 1.617 cazuri, in saptamana anterioara, 28 ianuarie – 3 februarie. Din fericire, multi dintre pacienti au contractat forme usoare de viroza, tratabile la domiciliu, doar 46 de pacienti, comparativ cu 69 cazuri in perioada anterioara, avand nevoie de spitalizare. In cazul virozelor, cazuistica arata ca cele mai multe imbolnaviri, peste 60%, sunt raportate in randul copiilor. Saptamana trecuta, din totalul de 891 de cazuri de viroze, 290 de cazuri au fost raportate in randul tinerilor intre 4 si 14 ani, 147 de cazuri, in randul copiilor din grupa de varsta 2 – 4 ani, si, cel mai grav, 68 de cazuri, in randul bebelusilor, comparativ cu, de exemplu, doar 85 de cazuri inregistrate in ndul persoanelor cu varste peste 65 de ani!

La randul lor, numarul imbolnavirilor cu penumonie tine acelasi trend descendent, de la 329 de cazuri raportate in saptamana 28 ianuarie – 3 februarie, la doar 221 de cazuri, saptamana trecuta, 89 de pacienti, din care 14 bebelusi si 13 copii cu varsta pana in 4 ani avand nevoie de spitalizare.

Daca pana la inceputul acestui an, din lipsa de solicitari, mai ramasesera neadministrate mai bine de 3.000 de doze de vaccin antigripal, din totalul de 41.930 de doze primite de la Ministerul Sanatatii la inceputul campaniei de imunizare in vederea administrarii gratuite, acum, cererea a crescut. Astfel, farmaciile aproape ca si-au epuizat stocurile de vaccin antigripal, care se vinde contracost, si, in plus, conform datelor comunicate de DSP Vaslui, toate dozele de vaccin primite initial s-au epuizat, in prezent mai fiind disponibile doar cele 900 de doze alocate suplimentar de Ministerul Sanatatii, care au sosit zilele trecute si au fost distribuite catre medicii de familie in vederea administrarii.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.