Numar record de reclamatii ale unui detinut din Penitenciarul Vaslui!

0
762

Daniel Catalin Rusu, detinut in prezent in Penitenciarul Vaslui, detine probabil recordul de reclamatii la adresa judecatorilor delegati sau a celor de drepturi si libertati din comisiile de liberare conditionata constituite la nivelul inchisorilor. Nemultumit ca membrii acestor comisii nu sunt de acord sa-i dea drumul inainte de a-si ispasi pedeapsa de 9 ani de inchisoare primita in 2015 pentru tentativa de omor calificat ori ca i se incalca alte drepturi, detinutul a bombardat instantele de judecata din Bacau, Iasi si Vaslui cu peste o suta de astfel de plangeri, toate respinse ca nefondate!

In 2015, Daniel Catalin Rusu era condamnat la 9 ani de inchisoare pentru tentativa de omor calificat asupra a trei persoane, condamnare ramasa definitiva in urma hotararii Tribunalului Bacau. Aproape imediat, individul a inceput sa bombardeze instantele de judecata cu diverse cereri, la inceput cu contestatii in anulare, adresate instantelor bacauane, in speranta ca i se va reduce din pedeapsa. Nu a reusit, astfel ca, odata ajuns in Penitenciarul de maxima siguranta Iasi, a inceput sa faca plangeri indreptate impotriva judecatorilor de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Iasi, pe diverse motive, fie pentru ca i se incalca unele drepturi, fie, ulterior, pentru ca nu i se admit solicitarile de eliberare conditionata inainte de termen. In total, pe rolul Judecatoriei Iasi au fost inregistrate nu mai putin de 31 de astfel de plangeri, la care se adauga si contestatiile impotriva hotararilor judecatoresti care nu-i dadeau dreptate. Uneori, Rusu intocmea si depunea cate trei dosare pe zi, in care reclama cam aceleasi fapte, niciodata insa neavand castig de cauza. Procesele la acea instanta au continuat si dupa luna mai 2017, cand a fost transferat la Penitenciarul Vaslui si, in consecinta, cererile sale ar fi trebuit indreptate catre instantele vasluiene. La randul ei, Judecatoria Vaslui a fost luata si ea cu asalt de detinut, din martie 2017, pe rolul acestei instante, fiind depuse si judecate nu mai putin de 51 de dosare avand acelasi reclamant, Daniel Catalin Rusu. In ultimul timp, acesta si-a diversificat obiectul plangerilor, invocand diverse articole ale Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, ori prevederi ale Codului Penal, atunci cand solicita cand amanarea, cand intreruperea, cand suspendarea executarii pedepsei. Uneori, plangerile lui Rusu se indreptau impotriva judecatorilor delegati din Comisia de liberare conditionata din cadrul Penitenciarului, care intarziau sa propuna eliberarea sa conditionata inainte de termen, eliberare la care, oricum, nici nu avea dreptul, pentru ca nu a ispasit cel putin doua treimi din pedeapsa. In plus, cand pierdea, detinutul facea imediat contestatii in anulare impotriva sentintelor nefavorabile lui, pentru ca, ulterior, sa conteste aceste solutii la instantele superioare, Tribunalul Vaslui si Curtea de Apel Iasi, pe rolul carora s-au adunat alte zeci de astfel de dosare avandu-l ca petent pe acelasi Daniel Catalin Rusu. Nici angajatii Penitenciarului nu au scapat de reclamatiile lui Rusu, iar cand plangerile acestuia s-au soldat cu solutii de neincepere a urmarii penale, detinutul a atacat in instanta aceste solutii.

Practic, Rusu si-a petrecut o buna parte din pedeapsa pe holurile, in boxele sau in salile de judecata, dar nu degeaba. Cu el s-au cheltuit sume importante din banii contribuabililor, pe langa cheltuielile cu transportul de la penitenciar la instantele de judecata iesene si vasluiene adaugandu-se si onorariile avocatilor din oficiu, de ale caror servicii a beneficiat gratuit, onorarii suportate din bugetul Ministerului Justitiei. La randul sau, Rusu a fost obligat sa plateasca cheltuieli de judecata, cateva sute de lei pentru fiecare proces pe care l-a pierdut, insa nu a dat nici un semn ca ar urma sa se achite de aceste obligatii, chiar daca acest lucru ar putea influenta negativ eliberarea sa inainte de termen, atunci cand s-ar pune aceasta problema! In prezent, pe rolurile instantelor vasluiene si iesene se mai afla, in diverse stadii, aproape 20 de dosare avand ca petent sau reclamant pe Daniel Catalin Rusu, care este probabil detinatorul unui record national in materie!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.