Nici strainii saraci nu sunt atrasi de Vaslui!

1
633

In evidentele Biroului pentru Imigrari al judetului Vaslui figureaza la acest moment doar 10 cetateni straini care au drept temporar de munca, si inca unul, cu drept de sedere temporara in scop de detasare. Mai mult, anul trecut, doar doua societati au cerut si dobandit aviz de angajare pentru cate un cetatean strain. Este si acesta un semn al saracie judetului, angajatorii vasluieni preferand forta de munca chiar necalificata, dar ieftina, platita cu salariu minim pe economie, in locul strainilor, care trebuie platiti cu salariul mediu pe economie.

Lipsa acuta la nivel national de forta de munca se manifesta si in judetul Vaslui, dovada stand nu doar cele 256 de locuri de munca din oferta AJOFM Vaslui, cat si anunturile de angajare din presa. In alte parti, lipsa de personal a facut ca companiile sa caute personal fie in judetele sarace, sau, atunci cand si acest “rezervor” a secat, in tarile mai sarace din strainatate, incepand cu vecinii moldoveni si pana in indepartata Asie. De exemplu, la jumatatea anului trecut, la nivelul judetului Bacau, figurau 80 de cetateni din afara tarilor Uniunii Europene, Spatiului Economic European (SEE) sau Confederatiei Elvetiene care s-au inregistrat la Serviciul pentru Imigrari in vederea obtinerii dreptului temporar de munca, la care se adauga alti circa 100 de angajati straini care nu necesita astfel de avize. Judetul Vaslui, mai sarac, nu are aceeasi cautare, dat fiind ca, la data de 31 ianuarie 2019, in evidentele Biroului pentru Emigrari al judetului Vaslui figureaza doar 10 cetateni straini carora le-a fost reglementat dreptul de sedere temporara in scop de munca si muncesc cu acte in regula. Este vorba de 5 cetateni din Turcia, 4 din China si un nepalez. Lor li se adauga un alt cetatean turc, care are drept de sedere temporara reglementat in scop de detasare. Cand e vorba ca strainii sa se stabileasca definitiv sau pe o perioada mai lunga in judetul Vaslui, situatia este chiar mai proasta: anul trecut, doar doi angajatori au solicitat avize in vederea incadrarii permanente in munca a cate unui singur strain fiecare, respectiv a unui cetatean nepalez si a unuia din Republica Moldova.

Motivul pentru care angajatorii vasluieni nu apeleaza la muncitori din afara spatiului comunitar nu este nici pe departe existenta de forta de munca indestulatoare pe plan local si nici necesitatea obtinerii vizei de munca pentru straini, ci pur si simplu pentru ca aceasta este scumpa! In afara cheltuielilor cu recrutarea, transportul si cazarea in Romania a muncitorilor straini, angajatorii trebuie sa le asigure acestora cel putin salariul mediu pe economie, salariu care in acest an a ajuns la 5.163 lei/lunar. Ori, in Vaslui, in afara de bugetari, profesori sau doctori, un asemenea salariu nu primesc prea multe categorii de salariati, acest indicator spunand multe despre nivelul economic al judetului! In august 2018, salariul mediu brut inregistrat in Vaslui era de 3.526 lei, fata de 4.449 lei/lunar, salariu mediu brut inregistrat la nivel national.

Cat priveste pe cei care ar angaja la negru, ei trebuie sa stie ca angajatorii care primesc la munca un strain fara aviz de angajare sau de detasare sau un strain cu sedere ilegala, cu sau fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa, risca amenzi de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. Mai mult, in cazul celor care primesc la munca un strain cu sedere ilegala se pot aplica si sanctiuni complementare, cum ar fi pierderea unor subventii sau a fondurilor europene, a dreptului de a mai participa la licitatii pentru o anumita perioada de timp, dar se poate ajunge si la inchiderea punctului de lucru.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.