Ne-am mai pricopsit cu un boier… Primarul Boros, ca magarul intre oi!

0
2416

Cu de la sine putere, primarul Barladului, Dumitru Boros, a hotarat, ieri, modul in care sa se desfasoare sedinta extraordinara a Consiliului Local Barlad. Lucru care ii depaseste atributiile stabilite de lege. Si a facut-o in cunostinta de cauza, intrucat cunoaste legile, atat prin prisma faptului ca e avocat de profesie, cat si a faptului ca a fost consilier local.

Scandal de proportii, ieri, la ora 12.00, inainte de inceperea sedintei extraordinare a Consiliului Local (CL) Barlad, convocata pentru dezbaterea proiectului de hotarare ce vizeaza „aprobarea delegarii gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate in Barlad, pe o perioada determinata, prin atribuire directa”. Motivul: primarul liberal Dumitru Boros, in functie de nici doi ani si jumatate, a hotarat sa-si faca propriile reguli si sa dispuna, cu de la sine putere, reorganizarea sedintelor de CL.

Fara sa ceara votul consilierilor sau macar parerea lor, edilul sef a scos din sala randul de scaune pe care se asezau sefii de servicii si functionarii din subordine in spatele alesilor PSD, iar pe ziaristi, care probabil ii stau ca un ghimpe in coaste, i-a trimis la „dracu’n praznic”. Mai exact, i-a mutat in capatul opus al salii, inghesuiti in spatele cameramanilor, pe un singur rand de scaune (insuficiente pentru toti jurnalistii prezenti), doar-doar or pleca din sala ca sa nu-l mai incomodeze. In spatele salii, in locul in care reprezentantii presei au stat la sedintele de CL in ultimii 20 de ani, au fost lasate doua randuri de scaune pentru sefii de servicii. In plus, a fost mutat si consilierul independent Bogdan Sarbu, in locul sau venind el si presedintele de sedinta. Cand jurnalistii l-au intrebat de ce a facut aceasta schimbre, Boros le-a raspuns ca asa a vrut el, ca e primar. Mai mult decat indignati de tupeul sau, jurnalistii au mers tot la locurile pe care le-au ocupat pana acum si s-au pregatit sa asiste la sedinta, data fiind importanta proiectului ce urma sa fie dezbatut in plen. Primarului i-a convenit faptul ca nu este ascultat, asa ca a venit peste ei si le-a cerut (dictat) sa se mute unde le-a indicat el.

Aici va sta aparatul propriu al primarului. Va aducem scaune, dar nu stati aici! Dumneata (i s-a adresat corespondentului Realitatea TV, n.r.) intelegi un lucru? Acolo stati, unde am stabilit! Dati-va de aici!”, a spus pe un ton imperios si a gesticulat Boros.

Tocmai atunci intrau in sala si consilierii PSD, insotiti de deputatul Adrian Solomon, care au ramas socati de decizia luata de edil si nu intelegeau cum de isi permite sa dispuna in sedinta Consiliului Local, din moment ce legislatia in vigoare ii acorda doar statut de invitat. In orice caz, pentru a nu bloca sedinta, ziaristii au plecat in locul indicat.

Boros are muschi…

Insa, problema era departe a fi transata. Imediat ce s-a facut prezenta si s-a trecut la ordinea de zi, social democratul Andrei Huiban a dorit sa stie cui i-a venit ideea reorganizarii salii de sedinte a CL Barlad si de ce. Cea care a vorbit a fost presedinta de sedinta, liberala Elena Monu, care a vorbit despre… floricele pe campii, nicidecum despre ce s-a intrebat. Ba chiar a ridicat si tonul, cand a fost intrerupta. Asa ca Huiban a revenit: „Intrebarea mea era legata de organizarea aceasta a consilierilor, a functionarilor din primarie si a presei”. „La aceasta intrebare nu pot sa va raspund”, i-a replicat Elena Monu.

Domnilor consilieri, este o chestiune care nu tine de sedinta, ci de organizare. Mi s-a parut incorect ca presedintele de sedinta sau primarul, cand are o problema de discutat cu cineva din aparatul propriu, sa se intinda peste masa sa vorbeasca acolo: «Te rog, domnule director…!». Daca presedintele are de discutat ceva, sau primarul, il are alaturi, in spate, nu peste masa sau la capatul celalalt”, a fost explicatia de toata jena oferita de Boros.

Daca domnul primar voia sa stea de vorba cu aparatul propriu, putea sa se mute el, nu sa mute tot consiliul. Aici e Consiliul Local, nu il organizeaza primarul. Primarul e invitat la acest consiliu local. Dupa ce l-a convocat, misiunea lui s-a incheiat. Mai vine doar in calitate de initiator, sa dea raspunsuri la intrebari. Daca dumneavoastra credeti ca primarul conduce sedinta de consiliu local sau consiliul local, inseamna ca dreptul pe care l-ati invatat, domnule primar, este dinainte de 1989 si nu are nimic de-a face cu dreptul administrativ de astazi. Structura administrativa a statului e diferita”, i-a raspuns deputatul Solomon.

Cand a vazut ca i-a cam fost taiata macaroana, Boros i-a cerut presedintei de sedinta sa-l intrerupa pe Solomon, insa acesta i-a dat, imediat, replica: „Nu puteti sa-i cereti nici macar acest lucru, pentru ca eu, aici, am acelasi rol constitutional pe care il am si in Parlamentul Romaniei!”.

Dupa alte 10-15 minute de discutii aprinse pe aceasta tema, in sfarsit, s-a trecut, la ordinea de zi. La un moment dat, insa, in timpul unei pauze, Boros a iesit pe hol, unde l-a repezit pe corespondentul Realitatea TV. I-a cerut legitimatia de serviciu, insa cand acesta i-a aratat-o iar el a vazut ca nu e stampilata, i-a aruncat-o pe jos si i-a spus ca nu e valabila. Degeaba i-a replicat jurnalistul ca, potrivit legislatiei in vigoare, stampila nu mai e obligatorie pe legitimatii. Dovada sta OUG 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative, care prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele emise de persoane fizice, persoane juridice de drept privat, precum si de entitati fara personalitate juridica etc. Cand a vazut Boros ca nu il intimideaza pe reporter, i-a cerut acreditarea la primarie si i-a replicat ca trebuie neaparat sa detina asa ceva. Ne intrebam, in acest caz, oare primarul Boros ce-ar trebui sa detina?!

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.