Masuri noi impotriva risipei alimentare

0
624

Prevenirea si diminuarea risipei alimentare, ale carei consecinte au impact semnificativ atat asupra economiei, cat si asupra mediului, reprezinta masuri de responsabilizare obligatorii, care trebuie sa preocupe, in egala masura, autoritatile statului, producatorii, comerciantii si cumparatorii.
In acest context, salut aprobarea recenta, de catre Guvern, a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, astfel ca prevederile actului normativ vor produce efecte de la data de 1 februarie 2019.
Cele mai importante masuri de prevenire a risipei alimentare se refera la optiunea pe care o au operatorii economici din sectorul agroalimentar de a vinde cu pret redus alimentele destinate consumului uman, aflate aproape de termenul de expirare, mai ales gama de produse proaspete (din carne, legume / fructe, oua, brânzeturi / lactate, preparate gatite etc.).
O alta varianta pe care o au la dispozitie comerciantii este aceea de a dona produsele care se afla la limita datei durabilitatii minimale.
Sper ca facilitatile fiscale prevazute de lege pentru operatorii economici care aleg sa faca donatii (reducerea impozitului sau scaderea bazei de impozitare), sa incurajeze cat mai multi comercianti sa sprijine institutiile de asistenta sociala in efortul acestora de a proteja persoanele aflate in nevoie.
De asemenea, m-as bucura ca asociatiile si fundatiile, intreprinderile sau serviciile sociale ale furnizorilor publici carora le este permisa comercializarea, la un pret mai mic, catre un consumator final, a acestor produse primite prin donatie, sa se implice de o maniera si mai activa in prevenirea si diminuarea risipei alimentare.
Normele metodologice recent aprobate ofera si posibilitatea operatorilor economici de a transforma alimentele apropiate de expirare in compost, respectiv in biogaz, conform legislatiei actuale.
• Deputat Daniel Olteanu, presedinte ALDE Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.