Master Chef, manca-ti-as!

0
483

In sfarsit, cu o intarziere de cateva luni, au fost publicate in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare ale programului „Masa calda in scoli”. Pe langa felurile traditionale de mancare precum ciorba, supa, pilaf, tocana ori piure de cartofi, ce ar putea fi gatite pentru pranzul elevilor, lista contine si preparate de genul sufleului de broccoli cu branza, omletei cu legume si branza telemea, cartofilor frantuzesti, sufleului de conopida, broccoli si branza la cuptor, piureului de morcovi ori quinoa cu legume. In acest an scolar, din cele 50 de scoli incluse in Programul-pilot prin care li se va servi copiilor, la scoala, o masa calda, din bani de la bugetul de stat, doar doua scoli sunt din judetul Vaslui. Este vorba despre Scoala Gimnaziala nr. 1 Cepesti, comuna Bogdanita, si Scoala Gimnaziala nr. 1 Bacesti, cu un total de circa 1.050 de prescolari si elevi.

Pentru al treilea an consecutiv, elevii si prescolarii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat sunt beneficiarii unei mese calde sau ai unui pachet alimentar in perioada desfasurarii cursurilor, in anul 2019, dupa ce Guvernul a aprobat, pe 9 noiembrie, prin ordonanta de urgenta, continuarea unui program-pilot ce contribuie la prevenirea si combaterea abandonului scolar. Masa calda sau pachetul alimentar vor fi asigurate pentru elevii si prescolarii prezenti la activitatile didactice in cele 50 de unitati scolare, in limita a 10 lei pe zi pentru fiecare beneficiar si va inlocui programele Laptele si cornul” si Fructe in scoli”. In primii doi ani de implementare (anii scolari 2016-2017 si 2017-2018), pranzul cald era asigurat in limita a 7 lei pe zi pentru fiecare copi, finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat.

Cu o intarziere de cateva luni, pe 11 februarie, au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 102 Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2018 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, din 30.01.2019. Potrivit acestora, suportul alimentar consta intr-o masa calda preparata in regim propriu (in unitatile cu cantina si cu spatiu de servit masa) sau in regim de catering (pentru unitatile fara cantina dar cu spatiu de servit masa), ori intr-un pachet alimentar (pentru unitatile fara cantina si fara spatiu de servit masa).

Ca si in anii precedenti, la nivelul judetului Vaslui, in Programul-pilot sunt incluse aceleasi doua unitati scolare. Este vorba despre Scoala Gimnaziala nr. 1 Cepesti, comuna Bogdanita, unde beneficiarii unui pranz cald sunt in jur de 250 de copii inclusi in invatamantul prescolar, primar si gimnazial, si Scoala Gimnaziala nr. 1 Bacesti, comuna Bacesti, unde invata aproape 800 de copii. Ambele unitati au fost incluse in program deoarece sunt situate in medii geografice izolate/greu accesibile, in medii sociale defavorizate si cu grad ridicat de saracie. De pachetul alimentar sau masa calda se vor bucura numai copiii care frecventeaza cursurile, nu si cei care lipsesc de la ore, si numai in perioada desfasurarii activitatii didactice. Adica numai in timpul anului scolar si numai de luni pana vineri, nu si in week-end si pe timpul vacantelor.

Copiii vor avea un meniu foarte variat

Potrivit normelor de aplicare, pe lista preparatelor culinare aprobate de Ministerul Educatiei se regasesc nu mai putin de 25 de variante orientative ce includ si sugestiile Institutului de Sanatate Publica:

1. Ciorba de legume;

2. Supa de pui cu legume;

3. Ciorba de vacuta cu legume;

4. Legume cu piept de pui la gratar;

5. Mancare de mazare cu piept de pui;

6. Pilaf cu legume si ficatei de pui;

7. Piure de morcov cu gratar de pui;

8. Piure de cartofi cu piept de curcan;

9. Mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;

10. Ghiveci de legume cu pui;

11. Orez cu legume si pui la tava;

12. Sufleu de broccoli cu branza;

13. Cartofi gratinati cu piept de pui la gratar;

14. Tocana de legume cu orez brun;

15. Piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume;

16. Omleta cu legume (ardei, ciuperci, ceapa verde) si branza telemea;

17. Sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;

18. Dovlecel umplut cu branza la cuptor;

19. Ciuperci la cuptor umplute cu branza (pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani);

20. Macaroane cu branza;

21. Cartofi frantuzesti (la cuptor cu branza si ou);

22. Quinoa cu legume;

23. Sandvici cu unt, cascaval, sunca si legume (rosii, castravete, salata);

24. Sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude (gogosar, varza, morcov);

25. Salata de fructe (mar, para, caisa, piersica, banana, portocala).

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.