Liberalii vasluieni, triplu atac la serviciile primariei!

0
1102

Situatia tensionata de la Transurb SA, deszapezirea facuta “a la Vaslui” si problema pierderilor de pe retelele individuale de distributie a apei potabile, care “umfla nejustificat facturile vasluienilor”, ca sa citam campania furibunda a consilierului local Marius Arcaleanu impotriva Aquavas SA, au fost cele trei subiecte dezbatute, ieri, la conferinta de presa a liderilor Organizatiei municipale PNL Vaslui. Pentru ultimele doua probleme, Tudor Polak si Marius Arcaleanu au propus chiar si solutii, insa au cerut in primul rand o mai mare implicare din partea celor responsabili, si in special din partea conducerii Primariei.

Aflati in opozitie, liberalii vasluieni se arata tot mai ingrijorati de felul in care operatorii de servicii publice aflati in subordinea Primariei se achita de obligatii, probleme care au fost subiectul unei conferinte de presa sustinute ieri, la sediul PNL. Situatia tensionata de la Transurb SA, cu anuntata greva a angajatilor societatii care reclama salariile mici si conditiile grele de munca, a atras atentia consilierului local Valentin Dragomir, vicepresedinte al Organizatiei Municipale PNL Vaslui. “In 2017, la doar cateva luni de la instalarea actualei conduceri a Transurb SA, care initial anuntase ca va incheia anul cu un mic profit, noi, consilierii locali, am fost solicitati sa suplimentam cu circa 700.000 lei, pentru a acoperi pierderile societatii, pierderi cauzate de cresterile salariului minim pe economie si pretului la carburanti si piese de schimb. Chiar si cu aceasta alocare suplimentara, operatorul de transport public de persoane din subordinea CL a incheiat anul cu pierderi… Anul trecut, solicitarea in vederea alocarii de la buget de fonduri pentru acoperirea subventiilor si a compensarii pretului biletelor pentru unele categorii de persoane facuta de conducerea Transurb SA a fost chiar mai importanta, de 2,5 milioane lei. Am fost de acord si cu acest lucru, fara a primi insa vreun raspuns cu privire la solicitarea noastra de a fi informati cum au fost cheltuiti acesti bani. La fel am fost tratati si in ceea ce priveste solicitarea noastra de a sti pierderile suportate de operator pe diversele rute, singurul raspuns primit fiind acela ca transportul public de persoane este un serviciu public, ce trebuie obligatoriu asigurat, indiferent de pierderi… Noi, liberalii, fiind in opozitie, nu putem decat sa intrebam: s-au dat in plus atatia bani, si totusi, situatia la Transurb este tensionata, angajatii reclama salariile mici si conditiile de munca! Daca vor trebui satisfacute aceste cereri, nu cumva in viitorul apropiat vasluienii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pe biletul de calatorie? Sau poate, din taxele si impozitele platite de noi toti, vor trebui acoperite aceste pierderi pe care conducerea societatii nici nu vrea sa le prezinte!”, a aratat Valentin Dragomir.

Arcaleanu, cu ochii pe facturile la apa

De mai bine de jumatate de an, m-am aplecat asupra serviciului de alimentare cu apa si canalizare furnizat de Aquavas SA – Sucursala Vaslui, pentru ca exista o nemultumire generala cu privire la modul in care cetatenii suporta pierderile de apa prin umflarea facturilor de catre aceasta societate. Nu am de gand sa cedez pana nu vor fi luate masuri concrete in acest sens. Luna trecuta, in sedinta de Consiliu Local, conducerea Aquavas SA a prezentat o informare cu privire la acest subiect, insa, ulterior operatorul si municipalitatea nu s-au mai aplecat asupra acestei probleme… Eu am prezentat public niste solutii menite sa faca ca cetatenii municipiului Vaslui sa nu plateasca in plus, fata de limitele legale, ceea ce practic nu consuma. Contorizarea, pe cheltuiala operatorului si eventual a municipalitatii, a tuturor scarilor de bloc si amplasarea de apometre individuale cu citire la distanta sunt doua dintre propunerile mele, propuneri care, in mod sigur, ar putea reduce facturile abonatilor. Am luat chiar legatura cu o firma specializate in astfel de dispozitive si am promisiunea ca, in curand, va fi demarat un proiect pilot, la nivelul unei scari de bloc, cu amplasarea de astfel de apometre individuale cu citire la distanta. Contorizarea restului de 363 de scari de bloc ramase inca necontorizate din totalul de 969 de scari de bloc existente la nivelul municipiului ar reprezenta un prim pas in rezolvarea situatiei. Operatorul de apa, care are o obligatie atat fata de Consiliul Local, cat si fata de locuitorii orasului, ar trebui sa se implice si in reabilitarea instalatiilor de distributie a apei de pe domeniul privat, respectiv cele dintre contorul de bransament pana in casa abonatilor. Fac un apel catre presedintele Dumitru Buzatu, care in fapt este conducatorul operatorului judetean de alimentare cu apa si canalizare, sa se aplece asupra acestei probleme, cu atat mai mult cu cat problema facturilor umflate la apa nu este una specifica doar locuitorilor municipiului Vaslui, ci pentru intreg judetul!”, a declarat consilierul liberal Marius Arcaleanu in cadrul conferintei de presa de ieri, ocazie cu care a aflat ca, deja, de la inceputul acestui an, Aquavas SA a contorizat separat mai multe scari de la blocuri din oras, actiunea urmand sa continue pe parcursul intregului an.

Polak: “Decat excedent, mai bine se deszapezea orasul!”

Tudor Polak, presedintele Organizatiei Municipale PNL Vaslui, a criticat modul in care, de cativa ani, se face deszapezirea strazilor. „La nivelul municipiului Vaslui, de ani de zile, serviciul de deszapezire este dezastruos si, chiar daca azi problema s-a rezolvat de la sine, prin topirea mormanelor de zapada de pe marginea strazilor, aleilor si trotuarelor, totusi, locuitorii si cei ce desfasoara activitati economice au avut de suferit din aceasta cauza. La inceputul anului, s-a facut o informare, de catre cei de la Goscom, cu privire la numarul de utilaje si de personal cu care s-a actionat pentru degajarea strazilor si cailor de acces. Tot atunci, primarul Vasile Paval a anuntat ca prefera sa nu cheltuie degeaba banii cu transportul in afara orasului a zapezii adunate pe marginea drumurilor, ci sa faca alte investitii in folosul cetatenilor. Acelasi primar Vasile Paval a mai anuntat insa ca, din cauza neindeplinirii unor obiective, in special la sectiunea de dezvoltare, si in acest an vom avea un excedent bugetar important. Stau si ma intreb: decat sa tinem banii nefolositi in conturi, nu mai bine cheltuiam o parte din ei pentru o deszapezire completa, asa cum s-a procedat in multe alte orase si chiar comune?”, s-a intrebat Tudor Polak.

Astazi (ieri, n.r.), am incercat sa aducem in fata locuitorilor municipiului Vaslui trei dintre cele mai presante probleme cu care se confrunta. Consider ca domnul primar ar trebui sa-si asume aceste probleme, dar si sa le rezolve…”, a adaugat Tudor Polak.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.