Liber la inscrierile in „Patrula de Reciclare”

0
813

• Gradinitele, scolile si liceele din judet in care copiii si cadrele didactice sunt pasionati de protejarea mediului inconjurator se mai pot inscrie doar pana la finele lunii in aceasta editie, „Editia Suporterilor”, a programului national de educatie de mediu „Patrula de Reciclare”. In anul scolar trecut, Scoala „George Tutoveanu” Barlad si Scoala „Mihai Eminescu” Vaslui au fost premiate.

In ultimii sapte ani, aproape 4,5 milioane de persoane din intreaga tara au aflat cum sa gestioneze una din cele mai toxice categorii de deseuri, datorita voluntarilor din „Patrula de Reciclare”. Este vorba despre deseurile electrice, electrocasnice si electronice (DEEE), care au in componenta lor elemente nocive pentru mediu si pentru sanatatea populatiei. In plus, nu sunt biodegradabile, ceea ce inseamna ca, daca sunt aruncate si ajung la gropile de gunoi sau in natura, vor polua solul, apa si aerul timp de sute de ani.
In octombrie s-a dat startul celei de-a VIII-a editii a programului national de educatie de mediu „Patrula de Reciclare”, denumita „Editia Suporterilor”, in cadrul caruia sute de educatori, invatatori si profesori din gradinite, scoli si licee din intreaga tara s-au putut inscrie pentru a deveni profesori coordonatori ai echipelor din unitatile lor scolare. Acum, in cea de-a doua etapa a editiei, prin intermediul portalului online http://www.patruladereciclare.ro/inscrie-ti-scoala/,
cadrele didactice isi mai pot inscrie unitatile de invatamant pana pe 28 februarie. Este ultima sansa pentru orice gradinita, scoala sau liceu sa nu rateze cursa pentru premiile locale si nationale, ca Scoala-Suporter, si sa ofere elevilor o experienta de voluntariat pentru mediu.  Este, de asemenea, o sansa de a contribui la recordurile celei mai active miscari de tineret care mobilizeaza comunitatile la colectarea corecta a deseurilor electrice.
„Inscrierea ca Scoala-Suporter in Patrula de Reciclare este foarte simpla – unitatea de invatamant trebuie doar sa sustina echipa locala predand la reciclare minimum 30 kilograme de deseuri electrice (orice aparat electric sau electronic de casat din gestiune sau adus de elevi). Solicitarea de preluare a deseurilor se poate face la scoalasuporter@rorec.org. Prin participarea la programul Patrula de Reciclare, scolile isi cresc reputatia si impactul in comunitate si consolideaza implicarea parintilor in activitatea de educatie. Profesorii coordonatori isi imbogatesc credibilitatea ca formatori, devin lideri de opinie si modele in comunitate, sunt elogiati la nivel national pentru rezultatele de exceptie. Aparatele electrice vechi si stricate reprezinta o categorie de deseuri extrem de periculoasa pentru mediu si pentru oameni. Pentru a evita riscul poluarii solului, apei si aerului, Patrula de Reciclare ne reaminteste ca niciun astfel de obiect nu trebuie sa ajunga in natura sau la gropile de gunoi, ci numai la reciclare. Pentru ca acest obicei responsabil sa fie adoptat de toti romanii, este nevoie de un demers sustinut de informare, constientizare si educatie. Copiii si dascalii din gradinitele, scolile si liceele din Patrula de Reciclare infuenteaza deja, cu rezultate tangibile, evolutia comunitatilor catre acest obiectiv”, spun organizatorii programului.
Potrivit acestora, „Editia Suporterilor” (2018-2019) se anunta deja drept una din cele mai de succes editii ale programului. In primele patru luni ale editiei in curs, voluntarii au ajutat la colectarea a peste un milion de kilograme de deseuri electrice si vor sa stabileasca un nou record – sa contribuie la colectarea a 100 grame de DEEE per locuitor al Romaniei, pana la 31 august 2019. Este suficient ca fiecare roman sa colecteze macar cinci baterii si sa se asigure ca ajung la reciclare, cu ajutorul Patrulei, in loc sa le arunce la gunoi.
Trebuie spus ca, in anul scolar 2017-2018, nu mai putin de 800 de gradinite, scoli si licee din tara s-au inscris ca voluntari, la nivelul judetului Vaslui fiind inscrise zece unitati scolare din Barlad, Vaslui, Perieni, Puiesti si Zorleni. Doua dintre acestea au fost premiate, in speta Scoala Gimnaziala „George Tutoveanu” Barlad (coordonator Mihaela Vlasie) – „Cea mai activa Patrula” si Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Vaslui (coordonator Luminita Popa) – „Cea mai mare cantitate de baterii colectata”. Este vorba despre aceleasi doua unitati scolare care au fost premiate si in 2017.
In ceea ce priveste unitatile scolare din judet inscrise, inca din octombrie, in aceasta editie a programului, este vorba despre opt scoli si gradinite din Barlad, Vaslui si Muntenii de Jos. Din Barlad vorbim de Scoala „George Tutoveanu” (coordonator Liliana Mariana Spanu) si Scoala „Episcop Iacov Antonovici” (coord. Gabriela Guzgan), iar din Muntenii de Jos de Scoala „Adrian Porumboiu” (coord. Georgeta Carare). Din Vaslui s-au inscris gradinitele nr. 3 (coord. Ecaterina Danila), nr. 8 (coord. Petronela Stejar), nr. 19 (coord. Dorinela Turbatu Balan) si nr. 17 (coord. Liliana Lacramioara Popa) si Scoala „Mihai Eminescu” (coord. Luminita Popa).

• Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.