Larisa Talpis, la milimetru de bronzul balcanic

0
619

• Cei doi atleti din Barlad care, in week-end, au reprezentat Romania la Campionatul Balcanic pentru Juniori de sala din Turcia, nu au urcat pe podium, insa au avut o prestatie excelenta. In timp ce Larisa Talpis a fost la cateva zeci de miimi de secunda de a cuceri medalia de bronz in proba de 800 de metri, Raul Vrabie a terminat proba de 1.500 de metri pe locul VIII.

Pe 10 februarie, orasul Istanbul din Turcia a gazduit cea de-a treia editie a Campionatului Balcanic de sala pentru Juniori (Balkan indoor U20 Championships). In premiera, din Barlad au participat doi sportivi antrenati de profesorul Lucian Bolgar. Este vorba despre Larisa-Paraschiva Talpis (15 ani, Junioara 2) si Raul Alexandru Vrabie (16 ani, Junior 2), ambii aflandu-se la prima calificare la o competitie internationala oficiala. Performanta se datoreaza rezultatului obtinut, pe 19-20 ianuarie, la Cupa „Romanian Masters Athletics”, desfasurata in Sala de atletism „Lia Manoliu” din Bucuresti.
Astfel, Larisa a alergat in proba de 800 de metri si, in ciuda faptului ca practica atletismul de mai putin de un an si a concurat cu sportive cu 3-4 ani mai mari decat ea si, evident, mai experimentate, a ratat la milimetru podiumul. Doar cateva zeci de miimi de secunda i-au lipsit pentru a cuceri bronzul balcanic. Insa, lipsa de experienta, emotiile, noutatea (a fost prima ei iesire din tara si primul zbor cu avionul) si-au pus amprenta, astfel ca s-a clasat pe locul V dintr-un total de 17 atlete din 13 tari. Concret, barladeanca a scos un timp de 2:13.76, clasandu-se dupa alte patru atlete din Turcia (timp 2:10.81), Croatia (2:12.50), Grecia (2:13.24) si Ucraina (2:13.65).
Iar Raul a alergat in cursa de 1.500 de metri si a iesit pe locul VIII, cu timpul 4:16.69. Desi s-a aflat ceva mai departe de podium, sportivul a reusit sa-si mentina timpul scos in tara pe aceasta distanta si sa se claseze la cateva secunde de doi turci, un ucrainian, un sarb, un croat, un alt roman si un moldovean.
„Avand in vedere ca Larisa a fost cea mai mica din concurs, cred ca s-a prezentat onorabil. Daca ar fi luat startul putin mai repede in finala, ar fi obtinut argintul, pentru ca nu mai putin de patru fete au alergat in doua minute si 13 secunde, diferenta facandu-se la cateva miimi. Dar a fost marcata de tot ce a vazut – a fost prima iesire din tara, primul zbor cu avionul, a vazut zgarie-nori la tot pasul in Istanbul – asa ca nu prea s-a putut concentra la cursa. Iar Raul, desi ar fi putut sa clacheze la prima lui competitie internationala oficiala, a scos acelasi timp ca si in tara. Oricum, important este ca nu ne-am facut de ras si ca am obtinut rezultate meritorii, chiar daca nu am venit acasa cu medalii. Biroul Federal a spus ca e cea mai buna prestatie la un campionat balcanic din ultimii cinci ani. Eu sper ca ambii sportivi au tras invataminte din acest campionat si ca, la urmatorul, se vor descurca mai bine”, ne-a declarat prof. Lucian Bolgar, antrenorul atletilor.
• Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.