Gabriela Cretu, la Conferinta interparlamentara privind stabilitatea, coordonare si guvernanta economica in UE – Semestrul European

0
980

Senatorul Gabriela Cretu, presedinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, a participat, in perioada 18-19 februarie, la Conferinta interparlamentara privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta economica in Uniunea Europeana – Semestrul European, desfasurata la Bruxelles. Reuniunea, organizata de Parlamentul Romaniei si Parlamentul European, se inscrie in seria de conferinte interparlamentare din cadrul Presedintiei rotative a Consiliului UE, detinute de tara noastra.
Printre temele abordate in cadrul conferintei s-au numarat: Cadrul financiar multianual 2021-2027; Reformarea sistemului financiar european; Convergenta, stabilitate si coeziune in Uniunea economica si monetara – rolul Cadrului financiar multianual; Semestrul European – efectele in practica pentru coordonarea politicilor economice.
In interventia din prima zi a conferintei, presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene a subliniat ca exista trei instrumente principale de interventie la nivelul Uniunii pentru atingerea obiectivelor: reglementarea (prin legislatia comuna), finantarea (prin intermediul bugetului si a instrumentelor financiare asociate) si coordonarea politicilor nationale in cadrul Semestrului European. “In ceea ce priveste coordonarea politicilor, cel mai slab instrument dintre toate, ar fi putut functiona daca am fi avut o vointa politica puternica de a face acest lucru, aceeasi capacitate administrativa si aceleasi mijloace bugetare, dar, mai ales, recomandari consecvente”, a explicat senatorul Gabriela Cretu.
„Nu sustinem doar ca vointa politica e slaba. Guvernele reprezinta diferite categorii de interese politice si se confrunta cu realitati specifice, statele membre realizand un diagnostic diferit pentru societatile lor, cu prioritati diferite la nivel national. Uneori, Comisia Europeana a propus si Consiliul a aprobat recomandari de tara pentru fiecare stat membru. In loc sa fie convergente, respectivele recomandari s-au indreptat in directii opuse, subminandu-se reciproc”, a adaugat presedinta Comisiei pentru afaceri europene.
Senatorul Gabriela Cretu a dat ca exemplu recomandarile de austeritate provenite de la Directia Generala Afaceri Economice si Financiare (DG ECFIN), referitoare la sprijinirea intereselor puternicului sector financiar. Acestea au fost puse in aplicare in proportie de 85%, in timp ce recomandarile legate de educatie, combaterea saraciei si a inegalitatii, au avut o implementare de doar 7% in 2018.
In acest context, presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat a atras atentia asupra faptului ca respectivele dificultati trebuie constientizate. „In caz contrar, multi vor spune ca Uniunea si-a indeplinit deja datoria si ca Uniunea ar putea muri. Aceasta ar fi o rusine si un pericol. O rusine din cauza faptului ca ignoram cat de importante au fost pacea si cooperarea pentru atingerea nivelului general de dezvoltare actual. Un pericol, din cauza faptului ca se submineaza viitorul Uniunii si nu se pune nimic in schimb”. In incheierea interventiei, Gabriela Cretu si-a exprimat optimismul in ceea ce priveste Semestrul European: „Ne bucuram totusi ca, odata cu lansarea Semestrului European, am inceput un dialog mai puternic intre institutiile europene si statele membre. Ar putea fi o baza solida pentru construirea unor politici mai bune si mai coerente pentru viitor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.