E.ON, alaturi de MOL Romania, lanseaza „autostrada electrica” Iasi-Targu Mures, in cadrul proiectului NEXT-E, finantat din fonduri europene

1
1070
  • In municipiul Iasi a fost pusa in functiune o statie de incarcare rapida a vehiculelor electrice, parte a viitoarei retele de unitati care vor face legatura dintre Moldova si Transilvania;
  • Alte 4 statii au fost deja puse in functiune, de catre E.ON, in localitatile Targu Frumos si Cristesti (jud. Iasi), respectiv Tasca (jud. Neamt) si Adjud (jud. Vrancea).
  • Pana in anul 2020, prin proiectul NEXT-E, in Romania vor fi instalate 40 de statii de incarcare rapida, dintre care 19 de catre E.ON, iar 21 de catre MOL Romania;
  • Acestea vor fi integrate in viitoarea retea pan-europeana de statii de incarcare rapida si ultra-rapida a vehiculelor electrice, care va include 252 de unitati si va traversa sase tari din Europa Centrala si de Est;

Compania E.ON Energie Romania a pus in functiune, luni, in municipiul Iasi, in statia MOL din cartierul Pacurari, cea de-a cincea statie de incarcare rapida a autovehiculelor electrice din cele 19 unitati pe care si-a propus sa le instaleze in Romania in cadrul proiectului NEXT-E, sustinut din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Amplasata in perimetrul benzinariei MOL din cartierul iesean Pacurari, statia are o putere maxima de 93 kW. Astfel, timpul mediu de incarcare a unei masini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie.

In judetul Iasi au fost deja puse in functiune doua statii de incarcare in localitatile Targu Frumos si Cristesti, care se adauga celor deschise in Tasca (jud. Neamt) si Adjud (jud. Vrancea). Totodata, se are in vedere finalizarea si punerea in functiune, in luna martie a altor statii in localitatile Piatra Neamt si Roman (jud. Neamt), precum si in localitatea Scheia (jud. Suceava). In fiecare locatie va fi instalata cate o statie de tip fast charge 2×50 kW (curent continuu) A 1×43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare statie va avea minimum 2 locuri de parcare.

Pana la sfarsitul anului viitor, E.ON isi propune sa implementeze proiectul pe ruta Iasi – Gheorghieni – Tg. Mures, care va deveni astfel o “autostrada electrica” de care vor putea beneficia toti posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul avand asigurata infrastructura de incarcare pe intreg traseul. O alta “autostrada electrica”, care va lega municipiul Iasi de Bucuresti, se afla in plina dezvoltare.

Statisticile care arata o crestere semnificativa de la an la an a numarului de autovehicule electrice vandute in Romania sunt extrem de imbucuratoare, pentru ca indica o orientare clara catre unul dintre cele mai nepoluante si sustenabile mijloace de transport, la fel cum se intampla in lumea intreaga. In acest context, se pune tot mai serios intrebarea daca va reusi infrastructura de incarcare sa tina pasul cu aceasta tendinta. Noi credem ca este esential sa venim in intampinarea dorintelor si a nevoilor posesorilor de autovehicule electrice si nu numai, oferindu-le un acces facil la statiile de incarcare. Practic, vrem sa fim alaturi de ei in toate calatoriile lor electrice astfel incat sa aiba o experienta cat mai placuta”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie Romania.

Ne bucuram sa asistam astazi, in statia MOL Iasi Pacurari, la deschiderea uneia dintre cele 40 de statii de incarcare a vehiculelor electrice care vor fi instalate in cadrul proiectului NEXT-E. Grupul MOL a adoptat in urma cu 3 ani Strategia 2030, o viziune care stabileste principalele directii ale companiei pentru perioada urmatoare. Unul dintre fundamentele care au stat la baza dezvoltarii acestei Strategii a fost dorinta MOL de a deveni prima alegere pentru clientii sai. Suntem constienti ca traim vremuri de schimbare majora, care se va reflecta puternic inclusiv in obiceiurile de consum ale clientilor nostri, insa noi suntem pregatiti sa le anticipam nevoile si sa le oferim cele mai bune solutii”, a declarat Camelia Ene, CEO&Country Chairman MOL Romania.

Toate cele 40 de statii din cadrul proiectului NEXT-E (dintre care 19 vor fi instalate de E.ON, iar 21 de catre MOL Romania) vor fi amplasate pe rutele: Suceava-Bacau-Calarasi, Constanta-Bucuresti-Timisoara si Iasi-Targu Mures – Alba Iulia. Prin aceasta initiativa, infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice aferenta coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice din Romania, facilitand transportul rutier cu emisii reduse de CO2 si impact redus asupra mediului.

Statiile vor fi integrate intr-un sistem de monitorizare si gestionare a sesiunilor de incarcare. Acest sistem asigura supravegherea non-stop a respectivei unitati si are posibilitatea de a rezolva de la distanta eventualele incidente aparute in timpul incarcarilor. In plus, eventualele probleme aparute la statiile de incarcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.

1 COMENTARIU

  1. si ce legatura are articolul asta cu Vaslui, ca nu vad nimic legat de judetul nostru.. Ca de obicei in Vaslui nu exista nici-un fel de statie de incarcare pentru vehicule electrice si in Iasi sunt deja o gramada.. Asa cum sa incurajezi sa cumpere lumea vehicule electrice?

    Asta e tara.. se fac investitii doar in 3,4 orase restu nu sunt bagate in seama..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.