Daniel Olteanu cere exigenta maxima fata de cei responsabili de implementarea marilor proiecte de infrastructura

1
2260

Daniel Olteanu, viceliderul Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, lanseaza un avertisment catre responsabilii din Ministerul Transporturilor si companiile subordonate acestei institutii, carora le cere sa respecte intocmai cifrele si termenele prevazute in proiectul de buget pe 2019. Deputatul ALDE sustine ca greselile acestor responsabili, care se ocupa de implementarea si executia bugetului, au spulberat, de-a lungul timpului, increderea oamenilor in proiectele asumate de Guvern. Olteanu a facut referire la alocarile nerealiste de fonduri, care au adancit dezechilibrele regionale, dar si la valoarea proiectelor majore de infrastructura finantate cu fonduri europene, unde Moldova primeste zero, iar Transilvania si regiunea Bucuresti peste 97% din totalul de 37 miliarde lei.

In cadrul unei declaratii in Parlament, Daniel Olteanu a transmis ca, in urma raspunsurilor primite la interpelarile adresate catre Ministerul Transporturilor si CNAIR, concluzia este ca aceste institutii au blocat, in 2018, fonduri importante in proiecte unde sumele au fost imposibil de consumat, si au taiat de la finantare obiective unde se lucreaza, asa cum s-a intamplat in cazul DN18. In aceste conditii, Olteanu afirma ca nu va tolera nicio intarziere in implementarea proiectelor de infrastructura din buget, mai ales pentru Autostrada Tisita – Albita, care a primit finantare pentru studiul de prefezabilitate. Deputatul ALDE solicita aceeasi fermitate si din partea colegilor de Coalitie in ceea ce priveste activitatea Ministerului Transporturilor si companiilor subordonate, care, subliniaza Olteanu, saboteaza nu doar increderea oamenilor in cei carora le dau votul, ci si cresterea nivelului de trai al romanilor.

Salut proiectul de buget pe 2019, un proiect in care, pentru prima data, incep sa existe si Moldova, si Vasluiul la nivelul marii infrastructuri. Chiar daca e vorba de fonduri alocate pentru documentatii, este un semnal clar ca incepem sa intelegem ca marea infrastructura nu trebuie sa se opreasca doar in Bucuresti sau doar in Transilvania. Am fost marcat de doua situatii in ultima saptamana. Prima, un material realizat de ProiectMoldova.ro, care surprinde o realitate incredibila: peste 37 de miliarde lei este valoarea proiectelor majore de infrastructura transmise la Comisia Europeana pentru a fi finantate cu fonduri europene, iar din aceasta suma Moldova primeste zero. Cat primesc Transilvania si regiunea Bucuresti? Peste 97%. A doua, informatia pe care am transmis-o in judetul Vaslui, conform careia proiectul de buget include fondurile necesare studiului de prefezabilitate pentru Autostrada Tisita – Albita, a ajuns la peste 100.000 de oameni si a strans peste 1.000 de reactii de la cetateni, zeci de reactii de la primari si alte persoane cu functii de raspundere in teritoriu. Pe langa majoritatea covarsitoare a celor care se bucura sincer de aceasta veste, exista o doza importanta de neincredere, care vine din foarte multe si apasate dezamagiri, de-a lungul timpului. Si imi dau seama, inca o data, ca e foarte greu sa-i convingem pe oamenii din aceste zone uitate in ceea ce priveste investitiile ca acum conteaza si ei, ca statul si-a amintit ca acesti oameni au aceleasi drepturi ca si bucurestenii si transilvanenii, nu doar obligatii, a declarat Daniel Olteanu.

Acesta a avut un mesaj ferm pentru responsabilii din Ministerul Transporturilor si CNAIR, carora le-a transmis sa nu se abata de la cifrele si termenele prevazute in bugetul pe 2019, si sa consume sumele prevazute pe proiecte cu o alocare realista. Am un mesaj foarte clar pentru responsabilii din Ministerul Transporturilor si CNAIR: nu va mai jucati cu sperantele oamenilor, asa cum ati facut in ultimii 20 de ani! Eu, ca parlamentar, sunt cel care bat judetul la pas si vorbesc personal cu mii de oameni, nu dumneavoastra din birouri! Eu, care le-am cerut oamenilor votul, raspund pentru esecurile Ministerului Transporturilor si ale CNAIR, si nu cei cu adevarat responsabili! Din acest punct de vedere, vreau sa transmit un avertisment clar: nu va jucati cu cifrele din proiectul de Buget si respectati-le! Daca studiul de prefezabilitate pentru Tisita – Albita trebuie sa fie gata in sase luni, nu voi tolera intarzieri de nici macar o zi! Nu blocati, stimati responsabili din Ministerul Transporturilor si CNAIR, fonduri pe proiecte unde e imposibil sa se consume, asa cum s-a intamplat cu o suma uriasa in 2018, si nu taiati de la finantare obiective unde se lucreaza si doar banii au lipsit, asa cum a fost anul trecut cazul DN18, si stiti foarte bine despre ce vorbesc, pentru ca am avut un schimb de interpelari si raspunsuri pe tema asta. E timpul, stimati colegi parlamentari, mai cu seama din coalitia de guvernare, sa avem acelasi mesaj vis-a-vis de cei care sunt responsabili de implementarea si executia bugetului: noi am candidat, noi raspundem in fata oamenilor, noi suntem pusi la colt pentru esecurile ministerelor si companiilor subordonate, nu cei care trebuie sa implementeze aceste proiecte. Preocuparea CNAIR trebuie sa fie cum sa creasca numarul de kilometri de autostrada finalizati, de la o medie de 60 km pe an in perioada recenta, si cum sa consume integral bugetul pe proiecte cu o alocare realista, unde se si lucreaza. Blocarea fondurilor pe proiecte unde executia stagneaza sau avanseaza foarte lent este nu doar un prejudiciu de imagine pe care il platesc parlamentarii, ci, in primul rand, un atentat la adresa cresterii nivelului de trai al romanilor. Pentru toate acestea, solicit mai multa fermitate colegilor din coalitia de guvernare, a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.