Daniel Olteanu (ALDE): «Romania nu-si permite sa aiba pensionari de lux si pensionari la limita subzistentei!»

2
1136

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia asupra obligatiei ca reformele viitoare sa aiba in vedere echilibrarea sistemului de pensii, astfel incat sumele platite celor care s-au retras din activitate sa fie unele corecte si echitabile. Deputatul ALDE sustine ca reparatiile pentru pensionari trebuie sa continue si, in afara de raportarea lor la studiile, meritele, anii de munca, statutul si legile in baza carora se calculeaza aceste drepturi, obiectivul trebuie sa fie acela de a asigura tuturor fostilor angajati conditii de trai din ce in ce mai bune.

In cadrul unei declaratii in Parlament, Daniel Olteanu a subliniat ca, pentru a asigura suficiente resurse la bugetul asigurarilor sociale de stat, de pe agenda Guvernului nu trebuie sa lipseasca masuri imediate de stimulare a investitiilor majore in toate regiunile tarii, inclusiv in judete sarace precum Vaslui. Numai in acest mod, considera deputatul ALDE, se pot crea premise reale de dezvoltare, iar salariile cat mai mari pot sustine un anumit nivel de bunastare si pentru pensionari. Referindu-se la situatia din prezent, Olteanu atrage atentia asupra diferentelor intre pensiile de 1.000 lei si cele de 5-7-10.000 euro si avertizeaza ca Romania nu-si poate permite, din punct de vedere social, sa fie o tara a extremelor, cu pensionari de lux si pensionari la limita subzistentei.

«Salariatii de astazi si generatiile care urmeaza sa-si inceapa activitatea atat in sectorul privat, cat si in cel public, trebuie sa faca fata unei duble responsabiliati si provocari. Prima este aceea de a-si intretine familiile si de a ajunge in numar tot mai mare in categoria celor care pot afirma ca duc un trai cel putin decent. A doua este de a asigura suficiente resurse bugetului asigurarilor sociale de stat, in asa fel incat acest buget sa fie indestulator, pentru ca tot mai multi dintre parinti si bunici sa simta ca recunostinta fata de munca prestata in zeci de ani, dar si reparatiile pentru anii de restriste, sunt o realitate. O realitate tradusa printr-o pensie corecta. Din acest motiv, cred ca trebuie sa urmarim cu perseverenta doua obiective. Primul il reprezinta stimularea investitiilor majore in toate regiunile, si asta imediat, nu peste un an sau doi, pentru a asigura resurse de dezvoltare si salarii bine platite si in Vaslui, Botosani sau Ialomita, nu doar in Bucuresti, Timisoara si Cluj. Al doilea obiectiv: prin plata pensiilor trebuie nu doar sa asiguram un trai decent sau bunastare parintilor si bunicilor, ci sa facem dreptate. Din acest punct de vedere, cu toate criticile pe care le-as provoca la adresa mea, consider ca, in acest moment, mai avem de lucru pana la a face dreptate. Este mult, mult prea mare diferenta intre pensii de 1.000 lei si pensii de 5-7-10.000 euro, indiferent de studiile, meritele, statutul si legile in baza carora s-au calculat aceste sume», a declarat Daniel Olteanu.

Se poate trai cu 800 lei pe luna?

Deputatul ALDE a mentionat ca Guvernul trebuie sa isi asume ca va continua reparatiile fata de pensionari pana la momentul in care sistemul de pensii va ajunge in echilibru. «Ceea ce ar trebui sa avem in vedere, in reforme viitoare, este si cosul minim lunar de consum stabilit de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, respectiv 797 lei pentru un adult in mediul urban si 644 lei pentru un adult in mediul rural, si sa ne punem intrebarea daca aceste valori sunt corecte. Se poate trai cu 800 lei pe luna? E corect ca unii romani, care au muncit, sa primeasca la pensie un pic mai mult decat aceste sume, iar altii de peste 30 de ori mai mult? Sigur, e corect din punct de vedere legal, dar nu ne putem prezenta in fata varstnicilor fara a ne asuma ca reparatiile vor continua si ca e obligatoriu ca sistemul sa ajunga in echilibru. Romania nu-si poate permite, din punct de vedere social, sa aiba pensionari de lux si pensionari la limita subzistentei, si cred ca, intre aceste doua extreme, trebuie sa decidem ca, pentru toti pensionarii, trebuie sa existe o singura incadrare: intre trai decent si bunastare. Nici saracie, nici lux», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

2 COMENTARII

  1. Sunteti la guvernare,revizuiti salariile in sectorul public care sunt colosale fata de privat.De aceea salariul mediu brut avut in vedere la calculul punctului de pensie a crescut in 2019 la 5163 de la 4162 in 2018.Cati din privat au salarii brute de 5163?Deci vor avea niste pensii vai de capul lor dupa 35 ani de munca.Sectorul privat este baza alimentarii bugetului de stat.Deci,de la vorbe la fapte….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.