Culmea justitiei: sa fii lasat in libertate, dar sa vrei la inchisoare!

0
615

Dupa ce, de doua ori, a scapat ca prin urechile acului de inchisoare, prima oara, pentru ca era sa-si omoare un vecin, a doua oara, pentru neplata despagubirilor civile la care a fost obligat de instanta in urma cu mai bine de trei ani, Costel Corcodel, din Stanilesti, a comis-o din nou! Dintr-un motiv doar de el stiut, a contestat decizia judecatorilor huseni, care… il lasasera in libertate!

DCF 1.0

In urma cu patru ani, Costel Corcodel, din satul Budu, comuna Stanilesti, s-a luat la harta cu un vecin si, pentru a-si impune punctul lui de vedere, l-a lovit in cap cu o sapa. Rana provocata a fost destul de grava, victima necesitand transportarea sa de urgenta la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, astfel ca Corcodel a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de loviri si alte violente. Judecatorilor huseni li s-a facut mila de inculpat, tata a trei copii, care, pana atunci, nu mai avusese de-a face cu legea, astfel ca, in noiembrie 2015, l-au condamnat pe acesta la 6 luni de inchisoare, cu amanarea executarii pedepsei. In schimb, Corcodel urma sa achite atat cheltuielile de judecata, 250 lei, cat si cheltuielile prilejuite de transportul la spital al victimei si tratamentul medical administrat acesteia, in total alti circa 4.200 lei.

Ulterior, Corcodel a primit o instiintare de plata din partea Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui, prin care era somat sa achite suma de 650 de lei, contravaloarea transportului victimei la spital. Barbatul a facut o cerere sa i se permita plata in rate, motivand ca singura sursa stabila de venit a sa este alocatia copiilor, in rest, pentru a-si duce traiul, munceste cu ziua prin sat. Nu s-a tinut insa de cuvant decat doua luni, timp in care a achitat cate 100 de lei, apoi a uitat sa mai plateasca. Drept urmare, in septembrie 2017, Serviciul de Probatiune Vaslui a cerut in instanta ridicarea pedepsei de 6 luni de inchisoare la care fusese condamnat Costel Corcodel, pe motiv ca nu s-a achitat de obligatiile impuse de judecatori. Procesul care a urmat a durat mai bine de un an, acuzatului fiindu-i impuse mai multe termene pentru a se achita de obligatii, termene nerespectate de Corcodel, care, uneori, uita chiar si sa se prezinte pana si in fata judecatorilor, motiv pentru care a fost dus cu mandat de aducere. Pana la urma, barbatul a avut din nou noroc: in decembrie anul trecut, Judecatoria Husi a decis sa respinga ca nefondata cererea Serviciului de Probatiune si sa-l lase in continuare in libertate. Mai mult, lui Corcodel nici macar nu i s-a impus vreo obligatie de plata, atat onorariul avocatului din oficiu, cat si cheltuielile judiciare fiind transferate de judecatori in sarcina statului.

A urmat insa contestatia… condamnatului, care, cata vreme acesta a fost lasat in libertate, nu are niciun sens! Cu exceptia ipotezei ca barbatul isi dorea cu orice la inchisoare. Iar acest lucru s-ar fi intamplat, daca judecatorii Tribunalului Vaslui nu ar fi considerat argumentele barbatului ca nefiind fondate, respingand contestatia formulata. In schimb, Costel Corcodel a fost obligat, din saracia de care nu cu mult timp in urma se plangea, sa achite cheltuieli judiciare in suma de 250 lei. Daca doreste cu orice pret sa primeasca cazare si masa gratuite din partea statului, in cadrul Penitenciarului Vaslui, Corcodel nu are de facut decat un singur lucru, la care, culmea, se si pricepe: sa nu se achite de aceste obligatii!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.