Constructia blocurilor ANL din Barlad, deblocata

0
1104

Dupa luni de zile in care proiectul ce vizeaza construirea a trei blocuri de locuinte ANL in cartierul barladean Bariera Puiesti a fost blocat, investitia e pe cale sa demareze. Constructorul urmeaza ca, cel mult opt luni, sa aloce pentru proiectare, iar alte 13 luni pentru executia investitiei. Pe lista de prioritati pentru locuintele construite prin ANL pentru anul 2018, aprobata in octombrie, figureaza 204 solicitanti, insa cele mai multe sanse le au cei care stau cu chirie intr-un spatiu locativ privat, cu o suprafata mai mica de 8 metri patrati, care sunt casatoriti si au copii.

Au trecut luni bune de cand nu s-a mai auzit nimic despre subiectul locuintelor ANL, ce urmeaza sa fie construite la iesirea din Barlad, respectiv in Bariera Puiesti. In aprilie 2018, edilul Dumitru Boros anunta ca, pe 29 martie, a semnat autorizatia de construire a celor trei blocuri ANL si ca urma sa aiba loc predarea amplasamentului si sa se inceapa lucrarile la obiectivul de investitie mult asteptat de barladeni. Insa nimeni nu a putut sa dea un termen exact al datei de incepere a investitiei „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, judetul Vaslui, municipiul Barlad, Soseaua Puiesti nr. 1”.

De altfel, nici ministrul de la acel moment al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Paul Stanescu, care a fost prezent la finele lui octombrie la Barlad si s-a intalnit cu Boros, nu a putut sa ofere o data. Tot ce a putut preciza a fost ca, in cadrul intrevederii cu primarul urbei, a discutat despre cele 120 de unitati locative ANL ce urmeaza sa fie construite la Barlad si ca urma sa se intalneasca pe 30 octombrie, la Bucuresti, pentru a vedea de ce s-au blocat lucrurile si cum sa le deblocheze.

De atunci au mai trecut cateva luni, iar ieri, edilul sef a anuntat ca, in sfarsit, lucrurile par sa se miste in directia asteptata de toata lumea si de tineri in special. Potrivit acestuia, in scurt timp, vor incepe lucrarile la obiectivul de investitii Locuinte pentru tineri destinate inchirierii”, zilele trecute, executantul lucrarilor (asocierea SC Consproiect M SRL Botosani SC Colosseum Print SRL Bihor SC Nord Proiect SA Botosani) anunand ca, in aceste zile, va incepe efectiv organizarea de santier. Asta dupa ce, in decembrie 2018, a preluat amplasamentul. Initial, executantul va demara proiectarea, preconizata sa dureze cel mult 8 luni, urmata de executia lucrarilor de constructie, care se va intinde pe alte 13 luni.

Dupa aproape noua luni de blocaj, intram in linie dreapta si cu acest obiectiv. A inceput deja pregatirea terenului pe care se vor ridica imobilele cu cele 120 de locuinte si, astfel, incepe efectiv organizarea de santier. Este o veste foarte buna, in special pentru tinerii care nu au o locuinta si care, speram sa se poata muta intr-o casa noua peste aproximativ doi ani, a declarat primarul Dumitru Boros.

Asa cum a fost avizat de Agentia Nationala pentru Locuinte, proiectul prevede urmatorii indicatori tehnici: suprafata construita desfasurata – 9.505,92 mp, numarul de unitati locative propuse – 120 (sase tronsoane), repartizare pe tipuri de apartamente – garsoniere (60 de locuinte) si apartamente cu doua camere (60 de locuinte), regim de inaltime – subsol + parter + patru etaje. Termenul de executie a lucrarii este de doi ani, iar valoarea totala a investitiei (asa cum se arata in anuntul licitatiei) se ridica la 18.105.280 lei. Asa cum era de asteptat, licitatia a fost castigata de pretul cel mai mic oferit, in cazul de fata 15.347.000 lei.

De mentionat ca, in octombrie 2018, autoritatile locale au actualizat lista de prioritati pentru locuintele construite prin ANL pentru anul 2018. Daca, in martie, pe lista figurau 280 de solicitanti eligibili, la finele lui octombrie, consilierii locali au aprobat doar 204 de solicitanti, cei mai multi fiind eliminati ca urmare a faptului ca nu au raspuns adreselor autoritatilor locale de a-si actualiza dosarele depuse. Odata construite cele 120 de unitati locative, cele mai multe sanse de a primi repartitie le au barladenii care stau cu chirie intr-un spatiu locativ privat, cu o suprafata mai mica de 8 metri patrati, care sunt casatoriti si au copii. Multe puncte le mai aduce si daca solicitantul, un alt membru al familiei sau o persoana aflata in intretinere sufera de o boala pentru care necesita, potrivit legii, insotitor sau o camera in plus, dar si daca cererea pentru locuinta este veche de cativa ani. Nu in ultimul rand, se va tine cont si de ce studii a absolvit solicitantul sau de mediul din care provine, cei cu studii superioare, care provin din centre de plasament si au peste 18 ani avand cele mai mari sanse.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.