Consilierii locali PMP cer reabilitarea Muzeului Husi

0
919

Consilierul local Bogdan Trifan, presedintele Organizatiei Municipale PMP Husi, va cere Ministrului Culturii demararea in regim de urgenta a lucrarilor de reabilitare a Muzeului Husi. Cadirea, altadata un prilej de mandrie pentru locuitorii „orasului dintre vii”, este grav afectata atat de trecerea vremii, cat si de nepasarea autoritatilor centrale.

Infiintat la ideea unor fosti intelectuali de notorietate ai „orasului dintre vii“, Muzeul Municipal din Husi este in prezent o pata pe obrazul localitatii, fiind dat uitarii de autoritatile centrale. Situata pe strada General Teleman, fosta casa „Adam Mitache“ , care acum adaposteste institutia culturala mentionata, a suferit, de-a lungul timpului, numeroase degradari, din cauza intemperiilor vremii, dar si a nepasarii oamenilor. Muzeul si-a inceput transformarea in ruina inca din anul 1990, an in care a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. Declinul a continuat accelerat dupa ce zidurile sale au inceput sa fie infestate de ciuperca cunoscuta si sub denumirea de „cancerul cladirilor“. Acum, peretii imobilului arata ca dupa razboi, sprijiniti fiind pe un soi de schele construite din lemn. Acoperisul este gaurit iar majoritatea geamurilor, mai ales cele din spate, sunt sparte. Practic, muzeul a fost inchis vizitatorilor inca din anul 1993, iar atunci a inceput, cu adevarat, degradarea sa.

In 2006, au fost demarate lucrari timide de reabilitare, prin Programul National de Restaurare, cu fonduri de la Bugetul de stat alocate Ministerului Culturii si gestionate prin Institutul National al Patrimoniului, iar in anul 2013 au fost finantate lucrari in valoare de 199.114 lei, suma total insuficienta pentru finalizarea lucrarilor, considera Bogdan Trifan. 

Noi, consilierii locali PMP din Husi, alaturi de cetatenii din municipiu, dorim ca acest obiectiv extrem de important din oras sa fie reabilitat. Pentru ca Muzeul apartine in continuare Ministerului Culturii, vom cere ministrului sa ne comunice in scris stadiul in care se afla lucrarile si solutiile pe care le are in vedere pentru demararea, cu seriozitate si rapiditate, a lucrarilor de reabilitare, acum, cat \nca se mai poate face ceva”, a declarat Bogdan Trifan, presedintele Organizatiei Municipale PMP Husi si consilier local, care reaminteste faptul ca, potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001, republicata, asigurarea starii de conservare a unui monument istoric este obligatia proprietarului sau a detinatorului sub orice titlu.

Romeo Cretu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.