Consilierii barladeni au hotarat: hingherii vor captura lunar 100 de maidanezi!

0
1088

Consilierii locali au votat, ieri, in unanimitate, proiectul privind infiintarea si delegarea prin concesiune a Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan din Barlad. Urmeaza ca, in cel mai scurt timp, sa fie organizata si licitatia, astfel incat, ONG-ul care va fi desemnat castigator sa poata trece cat mai repede la capturarea maidanezilor. Una din obligatii se refera la faptul ca, lunar, asociatia va trebui sa captureze de pe strazi cel putin 100 de maidanezi.

Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Local Barlad de ieri, 11 februarie, s-a aflat si un proiect de hotarare ce viza „infiintarea si delegarea prin concesiune a Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad”. Asta dupa ce, la sedinta ordinara din 21 ianuarie, consilierii au fost de acord cu proiectul privind „aprobarea Studiului de oportunitate privind delegarea prin concesiune a gestiunii Serviciului public pentru gestionarea cainilor fara stapan din Barlad”. Adica s-au pronuntat in favoarea variantei potrivit careia serviciul de ecarisaj nu va ramane in subordinea primariei, ci va fi concesionat unei asociatii specializate.

Fiind vorba despre o problema importanta, ce intereseaza pe toata lumea din oras, la dezbatere a participat si barladeanca Elena Cartas, care a cerut sa ia cuvantul in plen. Aceasta a precizat ca locuieste pe Bulevardul Epureanu, chiar in zona fostului sediu al Casei Locale de Pensii Barlad, si ca, zilnic, in drum spre serviciu, da nas in nas cu o haita de circa 40 de maidanezi si ii e teama ca va fi atacata. Din acest motiv, i-a rugat pe consilieri sa voteze proiectul, pentru ca, odata concesionat, ONG-ul desemnat sa captureze cat mai repede cainii de pe strazi. Dupa alte cateva lumuriri si interventii ale consilierilor din ambele tabere, PSD si PNL, si ale primarului Dumitru Boros, in sfarsit, dupa vreo 40 de minute, initiativa a fost aprobata cu unanimitate de voturi.

Potrivit Regulamentului de organizare si functionare a Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad, care a fost atasat la proiectul votat, asociatia care va concesiona acest serviciu se obliga sa captureze maidanezii in urmatoarea ordine: intai cei din preajma scolilor, gradinitelor, locurilor de joaca pentru copii, parcurilor, pietelor publice, apoi cei care umbla prin oras si, la final, cei care „isi fac veacul” in zonele periferice.

Obligatiile concesionarului

In caietul de sarcini se precizeaza ca operatorul prestator al serviciului de gestionare a cainilor fara stapan are numeroase obligatii. Cele mai importante dintre ele sunt: sa-si deschida punct de lucru in Barlad in termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de concesiune; sa captureze, in prima jumatate a fiecarei luni, minim 100 de maidanezi; sa organizeze campanii lunare de sterilizare gratuita a cainilor cu si fara stapan, in colaborare cu alte ONG-uri (minim 150 de sterilizari lunare); sa furnizeze Consiliului Local informatiile solicitate si sa asigure accesul la toate informatiile necesare verificarii si evaluarii functionarii serviciului. Tot concesionarul e obligat sa tina un registru special vizat de medicul veterinar, care va contine date detaliate despre maidanezii capturati (ziua capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasierea, numarul de microcip, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile de incinerare, etc.).

Tot in sarcina concesionarului cad si urmatoarele sarcini: sa permita accesul reprezentantilor societatilor de protectie a animalelor la operatiile de capturare, adapostire, vaccinare, deparatizare, adoptie si eutanasiere, in cazul in care se solicita; sa prezinte semestrial in Consiliul Local o informare scrisa privind modul de prestare a serviciului de gestionare a cainilor fara stapan; sa detina un site de promovare a cainilor prinsi de pe domeniul public, pe care il va actualiza zilnic cu pozele tuturor cainilor prinsi, etc.

Potrivit caietului de sarcini aprobat ieri, valoarea estimata a contractului pe un an este de 480.000 lei.

In acesti bani intra capturarea, transportarea, consultarea, trierea si adapostirea a cel putin 100 caini/lunar (70 lei/bucata), deparazitarea interna/externa, vaccinarea antirabica si carnetele de sanatate (10 lei/bucata – minimum 140 caini/lunar), microciparea (20 lei/bucata), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul si 150 lei/femela – minimum 50 caini/lunar), intretinerea si hranirea in adapost a cel putin 100 caini/lunar (5 lei/bucata) si eutanasierea a cel putin 40 de caini/lunar (60 lei/bucata). Contractul se va incheia pe o durata de trei ani, astfel ca ONG-ul care va concesiona serviciul de ecarisaj va primi de la bugetul local suma de 1.440.000 lei si, la randul ei, va plati o redeventa anuala de 2.000 lei.

De mentionat ca, intre iulie 2016 – iulie 2018, municiapalitatea barladeana a avut contract cu asociatia germana Seelen Für Seelchen pentru capturarea, deparazitarea, vaccinarea antirabica, microciparea si sterilizarea maidanezilor. Ulterior, in urma unei achizitii publice de pe portalul SEAP/SICAP din data de 17 octombrie, in intervalul 1 noiembrie – 31 decembrie 2018, municipalitatea a incheiat un contract cu Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor IVETS Galati. Pentru cei 140 de caini capturati de pe strazi in cele doua luni, primaria a platit nu mai putin de 98.000 de lei, adica 700 de lei pentru fiecare maidanez capturat (aici intra folosirea armei cu tranchilizant, asistenta sanitar-veterinara, transport, proceduri privind adoptia/revendicarea).

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.