Cine ii re-rejudeca pe romii barladeni traficanti de tigari?

0
848

• Dosarul in care membrii unui clan de romi din Barlad erau acuzati de constituire in grup infractional organizat, contrabanda si trafic de tigari de contrabanda, ajuns pentru a doua oara de Curtea de Apel Iasi spre rejudecare, a inceput cu o amanare, judecatorul desemnat fiind nevoit sa se abtina. La fel s-ar putea intampla si la termenele viitoare, dat fiind ca marea parte a judecatorilor Sectiei penale a Tribunalului Vaslui au fost implicati pana acum in diverse faze ale acestui dosar. Motivul pentru care instanta superioara a retrimis dosarul spre rejudecare au fost pedepsele prea blande date de judecatorii vasluieni, care, de fiecare data, i-au achitat pe cei 11 acuzati de cea mai grava dintre infractiuni, respectiv constituire in grup infractional organizat.

 

La jumatatea anului 2015, mai multe persoane de etnie roma, cunoscute pentru faptul ca vindeau tigari de provenienta Republica Moldova in pietele din municipiul Barlad, erau trimise in judecata de procurorii DIICOT. Cei 11 inculpati, Marian Paduraru, Marian Morosan, Georgian si Anca Subert, Florin Cojocaru, Mihai Hurzum, Ionela Luminita Hurzum, Adrian Sergiu Danaila, Lamaita Danaila, Petruta Loredana Hurzum si Veronica Hurzum, erau acuzati de contrabanda in forma continuata si constituire sau aderare la grup infractional organizat. Pentru a sustine aceasta ultima acuzatie, procurorii au aratat ca fiecare membru al gruparii aveau sarcini precise: unii primeau si depozitau marfa, altii luau legatura cu clientii, altii livrau tigarile, uneori disimulate in manecile hainelor. De multe ori, tigarile de contrabanda erau tinute ascunse prin cosurile de gunoi sau chiar pe sub vehiculele parcate in apropierea pietelor; alteori, schimbul se facea prin popasuri si parcari din afara orasului.
Dupa aproape un an de procese, in aprilie 2016, judecatorii Tribunalului Vaslui pronuntau o prima sentinta in acest dosar: intre doi ani si jumatate si trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si plata sumei de 76.435,94 lei, prejudiciul creat prin vanzarea de tigari de contrabanda. Pedepsele atat de mici se datorau faptului ca traficantii au fost achitati de acuzatia care le-ar fi adus pedepse mult mai grele, cea de constituire de grup infractional organizat. Unul singur din intreaga grupare de traficanti, Marian Morosanu, urma sa executare in inchisoare pedeapsa, si asta doar pentru ca judecatorii au anulat suspendarea executarii unei pedepse anterioare de opt luni de inchisoare, primita in anul 2011, tot pentru contrabanda. Acesta ar fi urmat sa ramana dupa gratii timp de trei ani.
Atat romii condamnati, cat si procurorii DIICOT au contestat decizia Tribunalului Vaslui si, dupa alte 10 luni de judecata, Curtea de Apel Iasi dadea un verdict in acest dosar, cu totul altul decat cel asteptat de partile implicate. Dupa ce a respins apelurile formulate de inculpati, pe motiv ca au fost depuse prea tarziu, instanta ieseana a admis contestatia procurorilor si a desfiintat in totalitate sentinta Tribunalului Vaslui, trimitand dosarul spre rejudecare aceleiasi instante. In aceste conditii, dosarul s-a reintors la Tribunalul Vaslui, procesul durand inca mai bine de un an, pentru ca in luna iunie sa fie pronuntata o noua sentinta. Ca si prima data, judecatorii vasluieni i-au achitat pe toti cei 11 inculpati de acuzatia de constituire de grup infractional organizat, pastrand in sarcina lor doar infractiunea de contrabanda in forma continuata, insa au inasprit pedepsele acordate. Astfel, Marian Morosanu a primit de aceasta data 5 ani de inchisoare cu executare, la care s-a adaugat iar condamnarea la 8 luni de inchisoare a carei executare fusese suspendata in 2011. Alti trei membri ai retelei, Florin Cojocaru, Sergiu Adrian Danaila si Lamaita Danaila, au fost condamnati tot cu executare, la cate 3 ani si 6 luni de inchisoare, in cazul ultimei, adaugandu-se in intregime o alta condamnare, de 1 an de inchisoare cu suspendare, primita in 2012. In schimb, sase dintre inculpati au scapat din nou cu pedepse a cate 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, urmand a executa in schimb cate 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii, in timp ce asupra lui Petruta Loredana Chirica (fosta Huzum), minora fiind, judecatorii au decis aplicarea doar a masurii educative a asistarii zilnice timp de trei luni.
Din nou, impotriva acestei noi sentinte, atat inculpatii, cat si procurorii DIICOT au formulat apel la instanta superioara, Curtea de Apel Iasi, care, pentru a doua oara, a decis desfiintarea sentintei Tribunalului Vaslui si trimiterea dosarului inapoi, spre rejudecare. Chiar daca, de aceasta data, s-ar putea ca rejudecarea procesului sa nu mai dureze la fel de mult, dat fiind ca Curtea de Apel Iasi a decis ca toate actele procedurale facute la Tribunalul Vaslui pana la penultimul termen de judecata anterior pronuntarii sentintei raman valabile, exista insa o problema: nu se stie cine-i va judeca pe romii traficanti de tigari. Asta pentru ca, deja, cam toti judecatorii Sectiei penale a Tribunalulului Vaslui au fost implicati pana acum in diverse faze a acestui dosar si, astfel, nu mai pot face din nou acejasi lucru. Deja, la primul termen al rerejudecarii, judecatorul desemnat prin tragere la sorti a fost nevoit sa se abtina, astfel ca procedura va fi reluata luna viitoare, atunci cand sunt destul de mari ca acest lucru sa se repete!
Nu ar fi pentru prima data cand s-ar intampla acest lucru, intr-un alt caz, aflat pe rolul Judecatoriei Husi, in care era implicata o alta retea de romi traficanti de tigari fiind nevoie de stramutare la o alta instanta, pentru ca dosarul sa-si afle o finalitate.
• Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.