Ce au facut parlamentarii nostri in 2018?

1
830

La mai bine de doi ani de mandat, am vrut sa vedem daca senatorii si deputatii pe care vasluienii i-au trimis in Parlament sa le reprezinte interesele au avut ceva activitate sau pur si simplu au respirat degeaba. Daca unii si-au pus semnatura pe numeroase initiative legislative si au avut zeci de luari de cuvant, altii au preferat sa stea cumintel in banca lor fara sa iasa in evidenta cu ceva.

Sesiunea parlamentara a inceput pe 1 februarie, moment \n care putem face un bilant partial al activitatii din al doilea an de mandat. Pentru inceput, se cuvine sa le reamintim vasluienilor, in caz ca au uitat, cine sunt cei zece parlamentari, trei senatori si sapte deputati, pe care i-au trimis in legislativul tarii in urma alegerilor din 11 decembrie 2016. Astfel, cei trei senatori vasluieni sunt, in ordine alfabetica, Gabriela Cretu (PSD), Ion Hadirca (ALDE) si Doina Silistru (PSD). Deputatii care ne reprezinta interesele sunt Ana Birchall (PSD), Corneliu Bichinet (PMP), Mihai Botez (USR), Aurel Caciula (PSD), Daniel Olteanu (votat pe listele PNL, dar trecut la ALDE), Adrian Solomon (PSD) si Irinel Stativa (PSD).

Senatorii, foarte activi

Pentru ca senatori sunt numai trei, in timp ce deputati sunt sapte, o sa incepem cu demnitarii mai slab reprezentati numeric. Asadar, senatoarea PSD Gabriela Cretu, sotia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, se afla deja la al treilea mandat in Parlament, asa ca nu are deloc trac la vorbitul in public. Conform site-ului Senatului, activitatea acesteia din anul precedent consta in 33 de luari de cuvant in plen (din care o declaratie politica) si 39 de initiative legislative (impreuna cu alti colegi). Nici senatoarea Doina Silistru, aleasa pentru a patra oara parlamentar, nu se dezminte, aflandu-se de fiecare data in topurile celor mai harnici parlamentari romani. Ea are la activ 31 de luari de cuvant in plen, 61 de initiative legislative, 2 intrebari si 4 interpelari (din care una adresata primului ministru). Aflat la primul mandat in Senatul Romaniei, academicianul basarabean Ion Hadarca, ales pe listele ALDE, nu a fost la fel de activ, dar nu se poate spune ca ii lipseste activitate. Concret, acesta a vorbit de 33 de ori in plen (aici intra si cele 22 declaratii politice), si-a pus semnatura pe 23 de initiative legislative si a avut 7 interpelari (din care 3 adresate premierului).

Si deputatii au avut cate ceva de spus…

In ceea ce-i priveste pe deputatii vasluieni, statisticile publicate pe site-ul Camerei Deputatilor arata ca, in unele cazuri, demnitarii au fost destul de vocali, insa in altele, parca s-au ascuns de tribuna.

Daca, in 2017, deputatul barladean Mihai Botez, votat din partea USR pentru prima data in Parlament, a cam stat in banca lui, in 2018 a totalizat 29 de luari de cuvant in plen, 68 de initiative legislative (din care 3 promulgate legi), 23 declaratii politice, 39 de intrebari si interpelari si 5 motiuni.

Adrian Solomon (PSD), aflat la al doilea mandat, a fost mult mai „vioi”, motiv pentru care a bifat 30 de luari de cuvant in plen si 32 de initiative legislative (din care 5 promulgate legi). Solomon este presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, calitate in care a lucrat la legi foarte grele in acest ultim mandat – legea salarizarii fiind un exemplu concludent in acest sens.

In ceea ce-l priveste pe Corneliu Bichinet, deputat din partea PMP, aflat pentru a doua oara in Parlament (in 2000 a fost ales senator, din partea PRM, dar nu si-a dus mandatul pana la capat, dupa ce a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui), este stiut ca, daca are ceva de spus, nu se sfieste deloc sa o faca. Din acest motiv, in dreptul lui avem 35 de luari de cuvant in plen, 63 de initiative legislative (din care 3 devenite legi), 20 declaratii politice, 14 intrebari si interpelari si 4 motiuni.

Barladeanul Daniel Olteanu, ex-deputat PNL trecut la ALDE, trimis pentru prima data in Parlament, are 27 de luari de cuvant in plen, 21 de initiative legislative (din care 3 devenite legi), 26 declaratii politice, 30 de intrebari si interpelari si 3 motiuni.

Chiar le-a placut linistea

Cei mai putin activi par au fost deputatii Aurel Caciula, Irinel Stativa si Ana Birchall, toti trei din partea PSD. Primul, ales pentru prima data in Parlament, a totalizat 12 luari de cuvant in plen (din care 8 declaratii politice) si 44 de initiative legislative (din care 14 promulgate). Desi se afla la al treilea mandat in Parlament si ai crede ca i-a trecut teama de vorbit in public, colegul sau de partid Irinel Stativa e de departe cel mai „timid” demnitar, motiv pentru care, in 2018, nu a bifat nicio luare de cuvant in plen. In schimb, si-a pus semnatura pe 17 initiative legislative (din care 3 promulgate legi). Nu in ultimul rand, daca social-democrata Ana Birchall, aflata la al doilea mandat, se lauda cu cea mai mare avere dintre parlamentarii vasluieni, nu la fel se poate spune si in privinta activitatii depuse. In decursul anului 2018, aceasta a totalizat doar 5 initiative legislative (din care doua promulgate lege). Evident, aparent slaba ei activitate parlamentara este scuzata de functiile indeplinite in Guvernul Romaniei, care o tin departe de legislativul national.

Adriana Susnea

1 COMENTARIU

  1. Ei sunt in slujba cetatenilor platiti foarte bine din bani nostri publici . Vrem modernizarea in acest an a drumului DN 24 D (Barlad – Galati) ! Vrem asfaltarea in acest an de catre Consiliul Judetean Vaslui (PSD) a drumului judetean 242 B (comuna Malusteni) si 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) ca vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an . Cred ca ar trebui schimbari la nivel de conducere la toate partidele politice din judet cu noi tineri si tot tineri sa fie trecuti pe liste eligibile la viitoarele alegeri (parlament , primari ,consilieri judeteni si locali , … si la deconcentrate ) , ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.