Canalizarea menajera din Munteni – Podeni: intarzierile intra in prelungiri

0
965

Chiar daca la sfarsitul lunii februarie ar fi trebuit sa fie terminate, lucrarile de extindere a canalizarii menajere pe 73 de strazi din cartierele barladene Munteni si Podeni sunt finalizate abia in proportie de 82%. Totusi, desi mai trebuie sa fie executat doar o cincime din proiect, investitia va fi gata abia la finele anului, dupa cum sustine edilul sef. „In ceea ce priveste termenul de finalizare al investitiei, acest lucru depinde si de conditiile meteo, pentru ca sunt perioade in care nu se poate lucra, asa ca trebuie sa prelungim termenul. Pentru ca, pe langa proiectul initial, am mai adaugat alti circa 2,5 kilometri de canalizare, cred ca abia la finele anului 2019 vom termina intreg proiectul. Se lucreaza foarte greu, pentru ca sunt strazi la care panza freatica e foarte aproape de suprafata”, a explicat primarul Dumitru Boros.

Lucrarile la una din cele mai asteptate investitii din Barlad, respectiv extinderea retelei de canalizare menajera in Munteni si Podeni, cele mai vechi cartiere din oras, au demarat in februarie 2017, constructorul care a castigat licitatia fiind SC Instal Service Technology SRL. Potrivit proiectului, termenul de executie era de 24 de luni, chiar daca vorbim de aducerea in secolul XXI a 73 de strazi si fundaturi din cele doua cartiere. Totusi, potrivit primarului Dumitru Boros, care in urma cu cateva zile a sustinut o conferinta de presa, stadiul lucrarilor executate se afla abia la 82%.

As vrea sa fac cateva precizari despre canalizarea din Munteni si Podeni. Asa cum am mai spus, este o investitie foarte importanta pentru Barlad, iar pana la acest moment s-au executat 18.081 metri liniari de montaj colector dintr-un total de 21.600 metri liniari, 572 de camine dintr-un total de 702 si 609 racorduri dintr-un total de 1.700. De asemenea, au fost montate cinci din cele sapte statii de pompare a apelor uzate. Stadiul fizic de finalizare al proiectului este de 82,1%, iar stadiul financiar este de 62,4%. Acest lucru inseamna ca vom face economie inclusiv din suma licitata. Am facut aceasta precizare, pentru a clarifica, inca o data, ca acea suma ramasa in urma licitatiei o putem folosi pentru alte lucrari din Barlad. In ceea ce priveste termenul de finalizare al investitiei, acest lucru depinde si de conditiile meteo, pentru ca sunt perioade in care nu se poate lucra, asa ca trebuie sa prelungim termenul. Pentru ca, pe langa proiectul initial, am mai adaugat alti circa 2,5 kilometri de canalizare, cred ca abia la finele anului 2019 vom termina intreg proiectul. Se lucreaza foarte greu, pentru ca sunt strazi la care panza freatica e foarte aproape de suprafata”, a declarat primarul Boros.

Cat despre asfaltarea strazilor dupa finalizarea lucrarilor de canalizare, edilul sef a precizat ca, deocamdata, nu se stie cand si cu ce bani se vor asfalta. Insa, in cazul arterelor pe care s-a introdus deja reteaua de canalizare, municipalitatea va aloca bani catre SC LDP „Reiser” SA pentru ca, in aceasta primavara, echipele de muncitori macar sa le balasteze, daca nu sunt bani pentru asfaltare.

Reamintim ca imprumutul contractat de la CEC Bank pentru aceasta investitie a fost de 17.721.329 lei, insa valoarea lucrarilor se ridica la 13.000.000 lei, diferenta de 4.721.329 lei urmand sa fie folosita pentru alte proiecte. Investitia presupune amenajarea a 22 kilometri de canalizare, 22 kilometri de bransament si patru statii de pompare a apelor uzate. La final, vor beneficia de canalizare peste 2.400 de familii de pe 73 de strazi si fundaturi din Munteni si Podeni. In cartierul Munteni vorbim de 31 de strazi: Simion Barnutiu, 1877, Bistritei, General Cerchez, Closca, Fundatura Closca, Costache Conache, Miron Costin, Crisan, Decebal, Fundatura Decebal, Iordache Gane, Grigore Ghica, Vasile Goldis, Grahilor, Horia, Capitan Grigore Ignat, Invataturii, Luceafarului, Lunei, Petru Maior, Olteniei, Victor Ion Popa, Puisor, Revolutiei, Soarelui, Gheorghe Sincai, Tineretii, Turda, G. G. Ursu si Virtutii.

Cele 42 de strazi ce urmeaza sa fie canalizate in Podeni sunt: Alexandru Beldiman, Bogdan Voda, Dimitrie Cantemir, Fundatura Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Dunarii, Gheorghe Marinescu, Marasesti, Milcov, Soveja, Muncii, Oituz, Anastasie Panu, Pacii, Principatele Unite, Fundatura Principatele Unite, Costache Robu, Dumbrava Rosie, Theodor Rosetti, Rovine, Sanatatii, Buridava, Traian, Fundatura Traian 1, Fundatura Traian 2, Fundatura Traian 3, Fundatura Traian 4, Tuchiloaia, Alexandru Vlahuta, Fundatura Alexandru Vlahuta 1, Fundatura Alexandru Vlahuta 2, Fundatura Alexandru Vlahuta 3, Vrancei, Vulturilor, Minerva, Prutului, Mihai Viteazu, Trei Ierarhi, Tutovei, Fundatura Tutovei 1, Fundatura Tutovei 2, Fundatura Tutovei 3.

In afara de proiectul initial, consilierii locali au votat, in 2018, ca si alte fundaturi si strazi inguste din cele doua cartiere sa fie canalizate, insa cu bani de la bugetul local. Este vorba despre strazile: Iorgu Radu (554 m), Alexandru Vlahuta (300 m), Florilor (54 m), Infratirii (56 m), Fundatura Ardeal (100 m), Vasile Voiculescu (365 m), cartier Mihai Eminescu, inclusiv strada Veronica Micle (1.500 m), Traian Vuia (176 m), Ion Neculce (300 m), Alexandru Philippide (148 m), Fundatura Iorgu Juvara 1 (56 m), Ion Codrescu – nr. 32-38 (80 m), 1 Mai (50 m), Gheorghe Marinescu (60 m) si Aleea Decebal (170 m).

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.