Cabinetele medicale scolare din Barlad, “cenusaresele” judetului!

0
848

Dupa ce au cautat intelegerea autoritatilor locale barladene, cadrele sanitare care activeaza in cabinetele scolare si cele comunitare s-au adresat prefectului judetului Vaslui, denuntand atat lipsa medicilor si subfinantarea cabinetelor, din cauza lipsei de implicare a Primariei in rezolvarea situatiei, cat si faptul ca nu li se acorda unele drepturi financiare prevazute in lege pentru toti bugetarii! La Vaslui si Husi, situatia a fost rezolvata, prin alocarea de la bugetul local a sumelor necesare inclusiv acordarii de vouchere de vacanta si a indemnizatiei de hrana, personalului medical, cat si prin incheierea de contracte cu medici de familie care sa activeze si in cabinetele medicale scolare.

La nivelul municipiului Barlad, exista doar un singur medic care sa supravegheze activitatea cabinetelor medicale scolare, cel de la Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza”. In rest, aceste cabinete sunt deservite doar de asistentele medicale, care, din anul 2000, au trecut din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Primariei municipiului Barlad. Este nevoie de medici, pentru a coordona activitatea cabinetelor, dar si pentru a putea prescrie elevilor, in caz de nevoie, medicamentele sau tratamentele necesare. Din pacate, municipalitatea nu s-a implicat in rezolvarea acestei probleme, asa cum nu se ingrijeste nici de dotarea corespunzatoare a acestor cabinete ori de asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare, cabinetele functionand practic cu minimul de dotare posibil. Este adevarat ca medicina scolara este o specializare care, in ultimii ani, nu mai este la mare cautare, insa la Vaslui, de exemplu, problema a fost rezolvata, prin incheierea de contracte cu medici de familie si asigurarea, de la bugetul local, a sumelor necesare inclusiv pentru dotarea cabinetelor”, a prezentat Daniela Clatinici, liderul sindicatului “Sanitas” Vaslui, problemele cu care se confrunta cadrele medicale scolare si cele comunitare barladene, in cadrul Comisiei de Dialog Social convocata ieri de Eduard Popica, prefectul judetului Vaslui.

O alta plangere a personalului care deserveste cabinetele medicale scolare si a asistentilor comunitari se refera la faptul ca, desi sunt in subordinea Primariei municipiului Barlad, nu beneficiaza de unele drepturi salariale la fel ca ceilalti bugetari. “Pana acum, cele 26 de cadre medicale care actioneaza in cabinetele din scolile si liceele barladene nu au beneficiat inca de vouchere de vacanta, desi, prin lege, ele trebuie obligatoriu acordate de angajator, in acest caz, Primaria Barlad, persoanele respective avand contract de individual de munca incheiat cu aceasta institutie. Anul trecut, s-a spus ca nu sunt fonduri in acest scop prinse in buget, si deci, nu sunt bani pentru aceste vouchere, iar in acest an, nu avem convingerea ca vor fi prinse in noul buget. La fel, atunci cand a fost vorba de indemnizatia de hrana reprezentand 1/12 din doua salarii minime pe economie, indemnizatie de care, incepand din acest an, beneficiaza toti bugetarii, deci si cei 26 de angajati la cabinetele medicale scolare din Barlad. Cand am ridicat aceasta problema, de la serviciul de personal al Primariei ni s-a spus ca banii trebuie sa vina de la Ministerul Sanatatii, si abia apoi vom primi vouchere si indemnizatia de hrana, si ca vinovata de aceasta situatie ar fi Directia de Sanatate Publica Vaslui, care nu asigura fondurile necesare!”, a mai spus Daniela Clatinici.

Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui, a explicat ca toate solicitarile, inclusiv cele de natura financiara, venite din partea diverselor entitati din domeniul sanitar au fost onorate si ca, potrivit legii, aceste drepturi trebuie achitate de ordonatorul principal de credite, in acest caz Primaria Barlad, chiar daca salariile personalului respectiv sunt asigurate din fondurile Ministerului Sanatatii. Aceste declaratii au fost confirmate si de prefectul Eduard Popica: “Inainte de a ne intalni in cadrul acestei comisii, am sunat la primariile Vaslui si Husi, ai caror reprezentanti mi-au explicat ca au procedat conform legii, respectiv au achitat aceste drepturi, vouchere si indemnizatii, ulterior recuperand banii de la Ministerul Sanatatii. Nu inteleg logica celor de la Barlad, care acorda aceste drepturi doar unor categorii de salariati, nu tuturor, asa cum spune legea. O sa va rog sa continuati demersurile inclusiv pe cale sindicala, si stiu ca au fost cazuri in care a fost nevoie ca aceste drepturi sa fie castigate in instanta. Sper insa sa nu se ajunga pana acolo, pentru ca, daca ar fi asa, pe cei de la Primaria Barlad s-ar putea sa-i coste dublu, prin achitarea de cheltuieli de judecata, dobanzi si penalitati!”.

La randul sau, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a dat dreptate cadrelor medicale: “Aici e o chestie care tine de vointa, nu de neputinta! Revendicarile sunt legitime si, din cate stiu, Barladul nu a avut probleme bugetare, ba chiar ar fi inregistrat si un excedent bugetar, la sfarsitul anului trecut, deci fonduri se gaseau. Voi cere si eu primarului Dumitru Boros sa respecte legea, sa acorde aceste drepturi si sa se ingrijeasca de finantarea cabinetelor medicale scolare, cu atat mai mult cu cat sanatatea elevilor este o problema care ar trebui sa ne preocupe pe toti. Eu nu cred ca in Consiliul Local Barlad nu ar exista disponibilitatea de a rezolva aceste probleme, cu atat mai mult cu cat exista si o justificare legala. Din pacate, eu atat pot face, si nu pot interveni in alt mod, pentru ca exista o autonomie locala care trebuie respectata…“.

Cu ocazia sedintei Comisiei de Dialog Social, presedintele Buzatu a raspuns si unei alte probleme ridicate de sindicalistii din sanatate, referitor la faptul ca suportarea de catre unitatile spitalicesti, si nu de catre stat, a cresterilor salariale ar putea afecta bugetele unitatilor in detrimentul functionarii acestora la parametri optimi. “Nici anul trecut nu s-au dat bani de la bugetul de stat pentru acoperirea acestor diferente salariale, insa am facut eforturi si am reusit asigurarea tuturor salariilor, sporurilor si a altor drepturi cuvenite personalului medical. Vom continua sa facem aceste eforturi, la fel cum vom continua sa investim in modernizarea Spitalului Judetean de Urgenta, pentru a se asigura un act medical de calitate. La fel sper ca vor face si cei de la Barlad, cu spitalul municipal pe care-l au in subordine”, a declarat Dumitru Buzatu.

Unii nu inteleg ca modernizarea spitalelor nu este doar un moft, ceva facut doar “pentru a da bine”, ci este o necesitate a zilelor noastre. La fel s-a intamplat acum cativa ani, cand s-au accesat fonduri de la Banca Mondiala pentru a construi toalete la scoli; a iesit un scandal monstru, cum ca am cheltuit bani fara rost, ca s-au facut proiecte megalomanice, de parca elevii de la tara nu au si ei dreptul la conditii civilizate… de parca la tara toaletele trebuie facute doar din doi pari si o panza… Acum, aceiasi care faceau atunci scandal si aratau cu degetul cer toalete moderne la toate scolile, in special la cele din mediul rural”, a conchis Dumitru Buzatu.

Reamintim ca, pe 5 si 6 februarie, sala de sedinte a Primariei Barlad a gazduit doua intalniri la care au luat parte cele 27 de asistente medicale care profeseaza in cele 19 cabinete medicale scolare din oras, pe de o parte, si primarul Dumitru Boros, Cristina Brojban, directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala, si Liviu Angheluta, directorul executiv al primariei, pe de alta parte. Printre alte probleme organizatorice, asistentele medicale au reclamat si o reala lipsa de preocupare in ceea ce priveste remunerarea pentru munca prestata. Concret, acestea au sesizat faptul ca, desi sunt incluse pe statele de plata ale Primariei Barlad, nu li s-au acordat vouchere de vacanta in 2018 si indemnizatiile de hrana, incepand cu 2019, ca la ceilalti bugetari.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.