Barladenii, obligati sa plateasca aproape 54.000 de lei pentru depozitarea gunoaielor fara sa le recicleze

0
1353

In curand, municipalitatea barladeana va trebui sa achite din „pusculita” orasului aproape 54.000 de lei catre Administratia Fondului pentru Mediu. Evident, suma va fi recuperata de la cetateni printr-o majorare a facturilor la salubritate. Banii reprezinta o sanctiune impusa prin OUG 48/2017, ca urmare a faptului ca, la finele anului 2018, la nivelul orasului, nu s-a atins obiectivul anual de reducere cu 35% a cantitatilor de deseuri municipale prin depozitare. Adica s-a dat spre reciclare mai putin de 35% din cantitatea de gunoi colectat.

Romania este stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, insa, nici la 12 ani de la aderare, nu e respectata intru totul legislatia in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, reducerea cantitatii de deseuri depozitate si cresterea cantitatii de deseuri reciclate. Peste tot sunt aruncate gunoaie menajere alandala si prea putini romani colecteaza selectiv deseurile si recicleaza. Asa se face ca, recent, Comisia Europeana a avertizat Romania si inca 13 state membre ca risca procedura de infringement si de impunere a unor sanctiuni pecuniare de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene.

Evident ca nici la Barlad lucrurile nu stau prea bine la acest capitol. In multe zone din oras, gunoiul este aruncat aiurea, la periferia cartierelor de case, pe trotuare, pe spatii verzi ori chiar langa containere. Asa se face ca, vara trecuta, dupa o campanie de informare a cetatenilor si, ulterior, supravegherea timp de doua saptamani a platformelor destinate colectarii deseurilor, politistii locali barladeni au aplicat 37 de amenzi in valoare totala de 6.800 lei pentru aruncarea gunoiului menajer in alte locuri decat cele special amenajate. Cum amenzile nu au speriat pe nimeni, platformele destinate colectarii deseurilor arata exact la fel si acum. Din acest motiv, autoritatile locale atrag atentia barladenilor ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, localitatii ii revine obligatia de a colecta selectiv deseuri.

„Tinta stabilita pentru acest an este de 35% deseuri selectate, din totalul celor colectate de la intreaga populatie a orasului. Insa, in eventualitatea in care, la final de an, aceasta tinta nu va fi atinsa, municipiul Barlad va fi obligat de legislatia in vigoare sa plateasca, in bani, diferenta de pana la 35%. Inevitabil, daca nu ne achitam de obligatia legala de a colecta selectiv 35% din deseurile produse, fiecare cetatean in parte va fi afectat, intrucat diferentele in bani pe care va trebui sa le platim se vor regasi in facturi. Prin urmare, fac apel la totii barladenii sa devina din ce in ce mai responsabili, sa colecteze selectiv si sa ne atingem tinta”, a spus primarul Dumitru Boros.

Barladul, obligat sa plateasca pentru deseurile nereciclate

Daca, la nivel national, se recicleaza doar vreo 19% din deseurile colectate, la nivelul Barladului, lucrurile stau ceva mai binisor. Concret, numai in cursul anului 2018, au fost depozitate 12.090 de tone de deseuri municipale, din care 4.856 de tone de deseuri au fost efectiv incredintate spre a fi reciclate. Potrivit Ordonantei de Urgenta 196/2005 privind Fondul pentru mediu, modificata de Ordonanta de urgenta 48/2017, obiectivul anual de reducere a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare a fost de 35% pentru anul 2018, iar incepand cu anul 2019 se stabileste la 45%. Tot OUG 48/2017 spune ca, in cazul neindeplinirii obiectivului anual, unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, trebuie sa plateasca o taxa catre Administratia Fondului pentru Mediu. Pentru anul 2018, a fost stabilita o contributie de 50 lei/tona, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului anual de diminuare si cantitatea efectiv incredintata spre reciclare. Asa se face ca, pentru neatingerea obiectivului de incredintare spre reciclare a 35% din cantitatea de gunoaie colectate pe raza orasului, Barladul este obligat sa plateasca suma de 53.743 lei catre Administratia Fondului pentru Mediu. Cum OUG 48/2017 prevede ca taxa incasata pentru deseurile inerte si nepericuloase in vederea eliminarii finale prin depozitare sa fie de 80 lei/tona pentru anul 2019 si de 120 lei/tona incepand cu anul 2020, e limpede ca Barladul va trebui sa plateasca tot mai mult de la bugetul local. Iar acest lucru ne va afecta direct pe fiecare dintre locuitorii orasului, intrucat municipalitatea intentioneaza sa-si recupereze suma. Iar acest lucru se va intampla prin majorarea facturilor lunare la salubritate pana cand intreaga suma va fi recuperata.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.