Atentie la infectiile respiratorii!

0
390

Daca la nivelul judetului Vaslui numarul cazurilor de gripa sunt in stagnare, in ultima saptamana fiind raportate doar 14 noi imbolnaviri, in alte 3 cazuri asteptandu-se rezultatele probelor trimise la analiza, in schimb, s-au inmultit numarul de viroze si pneumonii. Un motiv ar fi inceperea scolii, explozia de noi infectii respiratorii fiind inregistrata in special in randul copiilor de varsta scolara, concomitent cu usoara incalzire a vremii din ultima perioada, care a facut ca unii vasluieni sa mai uite de masurile de precautie.

Conform datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica Vaslui, saptamana trecuta au fost inregistrate doar 14 noi cazuri de gripa, in alte trei cazuri asteptandu-se rezultatele probelor trimise la analiza. Daca ar fi confirmate, numarul de noi imbolnaviri ar fi la acelasi nivel cu cel raportat in saptamana anterioara. Din fericire, nici in ultima saptamana nu a mai fost raportat vreun caz de gripa in randul minorilor, statistica aratand ca cele mai expuse la imbolnavire sunt persoanele din randul altei categorii cu risc maxim, cele cu varste de peste 65 de ani, in randul carora au fost raportate 6 cazuri de gripa si alte doua suspiciuni. Chiar si asa, pentru vasluieni, aceasta statistica reprezinta o veste buna, confirmandu-se astfel o imbunatatirea a situatiei, dupa un maxim de imbolnaviri inregistrat la inceputul lunii ianuarie, cand a fost semnalat si singurul deces din judet datorat gripei. Totusi, medicii atrag atentia populatiei ca trebuie in continuare sa ia masuri pentru a preveni imbolnavirile, cu atat mai mult cu cat, la nivel national, gripa continua sa faca ravagii, crescand si numarul persoanelor decedate din aceasta cauza. Evitarea aglomeratiei, spalarea cat mai des cu apa si sapun a mainilor si purtarea de imbracaminte adecvata sezonului sunt printre cele mai eficiente si totodata usor de respectat masuri de precautie.

Aceste masuri sunt valabile si pentru evitarea contractarii altor boli de sezon, viroze, infectii respiratorii si pneumonii, afectiuni care, din pacate, au cunoscut o exacerbare in ultima perioada. Daca in saptamana 4 – 10 februarie, au fost raportate, la nivelul judetului Vaslui, 891 de cazuri de viroze, din care 46 de persoane aflate in stare mai grava, au fost internate, saptamana trecuta, in intervalul 11 – 17 februarie, numarul cazurilor de viroze a crescut la 1.055. La fel in ceea ce priveste numarul cazurilor de imbolnaviri cu pneumonie, 221 in prima saptamana, respectiv 230 cazuri, in ultima perioada! Numarul de cazuri care au necesitat internarea pacientilor suferind de aceste afectiuni a ramas totusi relativ constant.

Totusi, din datele prezentate de DSP Vaslui rezulta un alt fapt ingrijorator, care ar trebui sa dea de gandit in special parintilor care fie nu au fost destul de atenti la sanatatea copiilor, fie chiar ei au fost cauza imbolnavirilor celor mici. Astfel, daca aceste infectii respiratorii s-au manifestat in mai mica masura fata de perioada anterioara la persoanele peste 50 de ani, se remarca o explozie a numarului de noi imbolnaviri aparute in randul copiilor si tinerilor: 380 de cazuri saptamana trecuta, fata de 290 de cazuri, in perioada anterioara, in randul pacientilor cu varste intre 4 si 14 ani si, mai grav, 106 noi cazuri, fata de 68 cazuri din perioada anterioara, in randul bebelusilor cu varste pana la un an! Pe langa faptul ca, in ciuda triajelor epidemiologice de la inceputul orelor de curs, elevii si prescolarii sunt cei mai expusi la imbolnavire tocmai pentru ca stau mai mult timp in colectivitate, la cresterea numarului de infectii respiratorii ar putea contribui si usoara incalzire din ultima perioada a vremii, lucru care a adus o relaxare in ceea ce priveste imbracamintea folosita. Asa ca, atentie sporita, parinti!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.