Arestat pentru incalcarea ordinului de protectie

0
893

• Tribunalul Vaslui a respins contestatia facuta de un tanar din Puscasi impotriva deciziei magistratilor Judecatoriei Vaslui care au decis sa-l plaseze in arest preventiv pentru ca a incalcat, in doua randuri, ordinul de protectie solicitat si acordat concubinei sale. Aviz amatorilor: si ordinele de protectie provizorii emise de politisti trebuie respectate, oamenii legii avand acum responsabilitati crescute in ceea ce priveste protejarea victimelor agresiunilor domestice, cu indepartarea de indata a agresorului. Politistii pot patrunde in locuinta in care au loc astfel de fapte doar la o simpla sesizare, nu neaparat facuta de victima.

DCF 1.0

La inceputul acestui an, o tanara de 26 de ani, satula de abuzurile concubinului sau, Florin Constantin Dobirceanu, din Puscasi, cu trei ani mai in varsta, a solicitat Judecatoriei Vaslui un ordin de protectie impotriva acestuia si, pentru a se pune la adapost, si-a luat cei doi copiii minori si s-a refugiat la Centrul de Recuperare pentru Victimele Violentei in Familie. Judecatorii au aprobat ordinul de protectie, impunandu-i concubinului agresiv o limita de minim 30 de metri fata de reclamanta, locuinta acesteia sau institutia la care era gazduita temporar. Totodata, cei doi copii minori ai cuplului au fost dati in grija mamei, tatal avand insa voie sa-i viziteze, ocazie cu care avea totusi voie sa incalce distanta minima fata de concubina sa, cu care, in rest, ii era interzis orice contact, inclusiv telefonic sau prin corespondenta. La nici o luna dupa impunerea acestor interdictii, profitand de faptul ca femeia a parasit centrul si s-a stabilit in comuna natala, Poienesti, barbatul a decis sa nu mai tina seama de ele, in doua randuri apropiindu-se la mai putin de 30 de metri de concubina sa, amenintand-o. Femeia i-a anuntat pe politisti, care i-au intocmit barbatului un dosar de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de violenta in familie si de nerespectare a unei hotarari judecatoresti, ulterior, acesta fiind retinut pentru o perioada de 24 de ore. La data de 16 februarie, Florin Constantin Dobirceanu a fost prezentat Judecatoriei Vaslui, cu propunerea de arestare preventiva, instanta dispunand arestarea lui pentru 30 de zile. Chiar daca a contestat aceasta decizie, barbatul va ramane in arest in urmatoarea perioada, dupa ce, zilele trecute, Tribunalul Vaslui i-a respins contestatia, ca nefondata.
Trebuie spus ca violenta in familie a ajuns un adevarat fenomen social. In primele 11 luni ale anului 2018, au fost raportate nu mai putin de 35.623 de infractiuni din sfera violentei domestice, 52,3% dintre acestea petrecandu-se in mediul urban. In cele mai multe dintre infractiunile din aceasta sfera, 58,6%, a fost vorba de loviri, iar in 21,33% dintre cazuri, de abandon de familie. In unele cazuri, s-au constatat chiar si recidive ale infractiunilor, agresorii nerespectand ordinele de protectie emise impotriva lor de catre instantele de judecata. In ceea ce priveste aceste ordine de protectie, menite sa apere victimele de mania sau de eventualele recidive ale agresorilor, emiterea acestora era pana de curand posibila doar la cererea victimelor si intr-un timp destul de lung. Pentru stavilirea acestui fenomen, politistii au primit atat responsabilitati, cat si puteri sporite. Practic, in urma unei sesizari facute in scris, verbal, on-line sau prin numarul de urgenta 112, sesizare ce poate fi facuta atat de victima, cat si de oricine are cunostiinta de comiterea unui act de violenta domestica, politistii Serviciului de Ordine Publica pot demara o ancheta in acest sens, avand chiar dreptul de a patrunde in locuinta sau sediul firmei in care se presupune ca se petrec astfel de fapte, chiar fara acordul proprietarului ori administratorului firmei. Odata ajunsi la fata locului, chiar si dupa consumarea faptei, dupa audierea partilor si martorilor, si intocmirea unui chestionar specific, politistii au dreptul sa emita pe loc un ordin de protectie provizoriu si pot dispune evacuarea din locuinta a agresorului. In plus, acesta din urma va primi interdictie de a se apropia de victimele sale la o distanta mai mica decat cea decisa de politisti. Ordinele de protectie provizorii emise de politisti au aceeasi putere ca actele similare emise de judecatori, iar incalcarea lui de catre agresor constituie infractiune si se pedepseste ca atare, iar impotriva agresorului pot fi luate masuri preventive, incluivi arestarea preventiva a acestuia.
• Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.