Anul trecut, ambulantele vasluiene au parcurs 2,5 milioane kilometri

0
442

Peste 53 de mii de misiuni efectuate anul trecut de lucratorii Serviciului de Ambulanta Judetean, insumand in total aproape 2,5 milioane de kilometri parcursi in efortul de a ajunge la timp pentru a asigura asistenta medicala celor aflati in nevoie, la care se adauga alte peste 4 mii de misiuni ale paramedicilor SMURD, insumand tot atatea persoane asistate, acesta ar fi bilantul activitatii celor doua servicii in anul 2018. Aceste cifre reprezinta insa zeci de mii de vasluieni a caror viata sau sanatate a fost salvata de paramedicii aflati non-stop la datorie. Ca o recunoastere a profesionalismului paramedicilor vasluieni, anul trecut, Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui a obtinut locurile I si II la Concursul National al Echipajelor de Ambulanta din Romania, unde a participat cu doua echipaje, de tip B2 si C2.

Mii de vasluieni isi datoreaza in fiecare an viata si sanatatea promptitudinii si profesionalismului cu care actioneaza ambulantierii, atat cei din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean, cat si paramedicii SMURD. In ciuda dificultatilor si a starii de multe ori precare a drumurilor, lucru care duce la uzura peste masura a ambulantelor, paramedicii au fost permanent la datorie, dovada stand numarul foarte mare de misiuni afectuate de cele doua servicii specializate, 53.177 interventii ale SAJ Vaslui, si alte 4.108 interventii ale SMURD. Cu un total de 2.468.845 de kilometri parcursi, numai ambulantele SAJ ar fi putut inconjura de aproape 61 de ori Pamantul, pe la Ecuator, iar in urma acestor interventii, nu mai putin de 52.261 de persoane suferind de diverse afectiuni au fost transportate la unitatile spitalicesti din judet ori la clinici specializate din afara judetului. Cei mai multi dintre cei care au apelat la serviciile SAJ au acuzat afectiuni digestive, in 6.942 de cazuri, neurologice, in 5.784 de cazuri, diverse traume, in 4.997 de cazuri, sau febra, in 4.888 cazuri, dar ambulantierii au fost solicitati in pentru a acorda asistenta medicala ori a transporta la unitatile spitalicesti si celor 1.001 victime ale unor agresiuni, 1.068 persoane care au suferit politraumatisme, in 226 cazuri de arsuri ori in 126 de cazuri de tentative de suicid. Trebuie spus ca nu mai putin de 600 dintre pacienti transportati de SAJ s-au numarat printre victimele unor accidente rutiere, cazuri care se adauga celor nu mai putin de alte 3.995 accidente si asistenta medicala de urgenta la care au intervenit paramedicii SMURD. Din pacate, au fost si cazuri in care interventia ambulantierilor a fost tardiva, nu mai putin de 480 de persoane fiind gasite deja decedate la locul solicitarii, iar in cazul altor 264 de persoane care suferisera stop cardio-respirator, doar 63 au putut fi resuscitate.

Cat priveste serviciul SMURD, paramedicii au asistat in total 4.069 persoane, din care marea majoritate adulti, dar si 568 de copii, echipajele acestui serviciu intervenind, pe parcursul anului 2018, la 158 de accidente rutiere si 19 descarcerari.

In afara interventiilor propriu-zise, lucratorii SAJ Vaslui au actionat si pentru imbunatatirea performantelor, reusind ca, anul trecut, sa fie imbunatatit indicatorul „promptitudine”, astfel incat timpii de raspuns la cazurile de cod rosu, atat in urban, cat si rural, sa scada cu 37% fata de luna martie 2018, ajungand la 8 minute in mediul urban, si 24,6 minute, in mediul rural, in trimestrul al III-lea, respectiv, dat fiind conditiile meteo, la 9,37 minute in mediul urban, si 25,6 minute, in trimestrul IV. Nu trebuie uitata nici coordonarea, monitorizarea si gestionarea interventiilor in faza prespitaliceasca, realizata utilizand sistemul de telemedicina pentru transmiterea datelor intre ambulante si centrele de receptie a datelor. Prin Sistemul de telemedicina implementat la nivelul SAJ Vaslui se asigura transmisia a cel putin 4 parametri, electrocardiograma in 12 derivatii, ritm cardiac in timp real, pulsoximetrie in timp real si tensiune arteriala, castigandu-se astfel timpi pretiosi la ajungerea pacientilor la Unitatile de Primiri Urgente ale unitatilor spitalicesti la care sunt transportati. Si, parca a incununa activitatea SAJ Vaslui, in anul 2018, Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui a obtinut locurile I si II la Concursul National al Echipajelor de Ambulanta din Romania, ce a avut loc la Geoagiu Bai – judetul Hunedoara, unde am participat cu doua echipaje, de tip B2 si C2”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.