Zile libere legale in 2019

0
1066

In 2019, bugetarii vor avea 15 zile libere legale. In patru cazuri, ar putea fi chiar vorba de minivacante de cate 4 – 5 zile, in functie de deciziile Guvernului, insa alte cinci zile, inclusiv Ziua Nationala, cad in weekend, asa ca nu vor contribui prea mult la prelungirea perioadelor nelucratoare. O proaspata initiativa parlamentara ar putea obliga Guvernul sa stabileasca inca de la inceputul anului eventualele minivacante.

Nici nu au trecut bine minicacantele de Craciun si Anul nou, ca bugetarii ar putea avea parte de o noua perioada in care sa-si revina dupa efortul depus. Asta pentru ca viitoarea zi libera legala, Ziua Unirii Principatelor Romaniei, sarbatorita pe 24 ianuarie, cade intr-o joi. Daca Guvernul va decreta si a doua zi, 25 ianuarie, drept zi libera (care va fi recuperata intr-un alt weekend), atunci va urma o noua minivacanta de 4 zile, in intervalul 24 – 27 ianuarie.

Potrivit Codului Muncii, in 2019, romanii vor avea parte de 15 zile libere, sarbatori legale in care nu se lucreaza, insa cinci dintre ele vor pica in weekend, respectiv in zile oricum nelucratoare. Este vorba de prima zi de Paste, 28 aprilie, Rusaliile, serbate in acest an pe 16 iunie, si Ziua Marii Uniri, 1 decembrie, care pica duminica, in timp ce Ziua Copilului, 1 iunie, si Sfantul Andrei, 30 noiembrie, cad in zile de sambata. Restul sarbatorilor legale in care romanii nu vor merge la munca sunt Anul Nou – 1 ianuarie (marti) si 2 ianuarie (miercuri), Ziua Unirii Principatelor Romaniei – 24 ianuarie (joi), Vinerea Mare – 26 aprilie (vineri), a doua zi a Pastelui ortodox – 29 aprilie (luni), Ziua Muncii – 1 mai (miercuri), a doua zi de Rusalii – 17 iunie (luni), Adormirea Maicii Domnului – 15 august (joi) si cele doua zile de Craciun, 25 si 26 decembrie.

Calendarul cu zilele libere din 2019 mai poate suferi modificari daca Guvernul va decide ca bugetarii sa aiba parte de obisnuitele minivacante. Este posibil sa mai apara o vacanta prelungita chiar cu ocazia Pastelui, intre 26 aprilie si 2 mai, dar si de ziua Sf. Maria, intre 15 – 18 august, precum si o alta, de 5 zile, pe final de an, intre 25 si 29 decembrie. Deocamdata, Guvernul va stabili eventualele zile libere suplimentare in preajma sarbatorilor, insa o initiativa parlamentara propune ca, pe viitor, acest lucru sa se intample la inceput de an, pentru ca bugetarii sa-si poata face rezervari in statiuni cu ocazia minivacantelor, incurajand astfel turismul.

Mai trebuie spus ca, intre tarile europene, Romania are printre cele mai multe zile libere legale, doar Rusia avand mai multe, respectiv 16. Urmeaza Cehia, Slovacia, Polonia si Portugalia, cu cate 13 zile libere legale, de cele mai putine astfel de libere bucurandu-se danezii, doar 3 zile, in timp ce turcii si finlandezii beneficiaza de cate 6 zile libere legale. Cele mai multe tari europene au intre 8 si 9 zile libere legale.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.