Victimele agresiunilor domestice vor fi mai protejate

0
572

Politistii au primit responsabilitati crescute in ceea ce priveste protejarea victimelor agresiunilor domestice, putand patrunde in locuinta in care au loc astfel de fapte doar la o simpla sesizare, facuta nu neaparat de victima, si avand posibilitatea de a emite pe loc un ordin de protectie provizoriu, cu indepartarea de indata a agresorului. Astfel, protejarea victimelor unor astfel de infractiuni, de obicei persoane fara aparare, femei, copii, batrani sau suferinzi, se va face mult mai rapid, fara timpi morti pana la solicitarea si acordarea in instanta a unor astfel de ordine de protectie. 21 de politisti vasluieni au fost special instruiti in aceasta privinta, ei devenind, la randul lor, formatori pentru colegii de la Ordine Publica. In doar 10 zile, la nivelul judetului Vaslui au fost emise nu mai putin de 17 ordine de protectie provizorii In primele 11 luni ale anului 2018, la nivel national, instantele de judecata au aprobat, la cererea victimelor agresiunilor domestice, 3.438 de ordine de protectie.

Violenta domestica, atat cea fizica, dar si cea de natura verbala, psihologica, economica, prin lipsirea victimelor de mijloacele de trai sau tratament, precum si cea de natura sociala, sexuala ori psihica, este un fenomen care, in ultimii ani, a cunoscut o mare amploare. In primele 11 luni ale anului 2018, au fost raportate nu mai putin de 35.623 de infractiuni din sfera violentei domestice, 52,3% dintre acestea petrecandu-se in mediul urban. In cele mai multe dintre infractiunile din aceasta sfera, 58,6%, a fost vorba de loviri, iar in 21,33% dintre cazuri, de abandon de familie. In unele cazuri, s-au constatat chiar si recidive ale infractiunilor, agresorii nerespectand ordinele de protectie emise impotriva lor de catre instantele de judecata. In ceea ce priveste aceste ordine de protectie, menite sa apere victimele de mania sau de eventualele recidive ale agresorilor, emiterea acestora era pana de curand posibila doar la cererea victimelor, si intr-un timp destul de lung, astfel ca, in aceeasi perioada a anului trecut, au fost emise, de catre instantele de judecata din intreaga tara, doar un numar de 3.438 de ordine de protectie, foarte putine raportat la numarul de infractuni constatate pe aceasta speta. In consecinta, s-a decis luarea unor masuri care sa puna la adapost victimele violentei domestice, de indata ce se afla de comiterea unei astfel de infractiuni.

Incepand cu 28 decembrie 2018, a intrat in vigoare un Ordin comun al ministrilor Internelor si Justitiei prin care politistii au primit responsabilitati, dar si puteri sporite pentru prevenirea actelor de violenta domestica. Practic, in urma unei sesizari facute in scris, verbal, on-line sau prin numarul de urgenta 112, sesizare ce poate fi facuta atat de victima, cat si de oricine are cunostiinta de comiterea unui act de violenta domestica, politistii de la Ordine Publica pot demara o ancheta in acest sens, avand chiar dreptul de a patrunde in locuinta sau, in general, in firma in care se presupune ca se petrec astfel de fapte, chiar fara acordul proprietarului ori administratorului firmei. Pana acum, accesul al politistilor in locuinta fara acest acord era posibil doar daca se considera ca viata victimei poate fi pusa in pericol.

O alta noutate consta in faptul ca, odata ajunsi la fata locului, chiar si dupa consumarea faptei, dupa audierea partilor si martorilor si intocmirea unui chestionar specific, politistii au dreptul sa emita pe loc un ordin de protectie provizoriu, si pot dispune evacuarea din locuinta a agresorului. In plus, acesta din urma va primi interdictie de a se apropia de victimele sale la o distanta mai mica decat cea decisa de politisti. Pe langa aceasta ultima masura, politistii mai pot dispune confiscarea temporara a armelor de foc detinute de agresor, plasarea, in caz de nevoie, a victimelor si copiilor acestora, dar si a agresorului, daca acesta nu are alta posibilitate de a locui civilizat, in centre de rezidenta speciale, si chiar montarea de bratari de supraveghere electronica agresorului. Din pacate, aceasta ultima masura nu poate fi deocamdata aplicata in judetul Vaslui, din lipsa unor astfel de dispozitive.

Aceste ordine de protectie provizorie intra in vigoare imediat si se intind pe o durata initiala de 120 de ore, durata lor fiind extinsa automat pana la o decizie definitiva a instantei de judecata, sesizata in aceasta privinta de procurori, daca acesta confirma actul emis de politist. In cazul in care chestionarul nu intruneste punctajul necesar emiterii unui astfel de ordin ori procurorii considera, pe marginea faptelor si a mijloacelor de proba expuse de politisti, ca nu nu se impune emiterea ordinului de protectie provizoriu, victima violentei domestice este incunostintata cu privire la acest fapt si este indrumata, daca doreste, sa ceara in instanta un astfel de ordin de protectie. Ordinul de protectie provizoriu emis de politisti are aceeasi putere ca unul emis de judecatori, iar incalcarea lui de catre agresor constituie infractiune si se pedepseste ca atare, iar impotriva agresorului pot fi luate masuri preventive, inclusiv arestarea preventiva a acestuia!

La nivelul judetului Vaslui, dupa intrarea in vigoare a actului normativ, pana in data de 6 ianuarie nu a fost emis nici un ordin de protectie provizoriu, pentru ca apoi, in doar 10 zile, politistii sa emita nu mai putin de 17 astfel de ordine de protectie, toate pentru violenta domestica manifestata prin loviri, in toate cazurile victimele fiind femei si copii. 4 dintre ordine au fost emise impotriva unor agresori din municipiul Vaslui, alte 8 in zona rurala a aceluiasi oras, in timp ce in zonele rurale Barlad si Negresti au fost emise 3, respectiv 2 astfel de acte. Toate actele emise de politistii Serviciului de Ordine Publica au fost confirmate de procurorii de la parchetele din zonele de jurisdictie respective si transmise instantelor de judecata, cu propunerea de emitere de ordine de protectie „definitive”. Pana atunci, victimele respective ale faptelor de violenta domestice sunt sub protectia ordinelor temporare si a politistilor, care vegheaza la respectarea lor”, a explicat comisarul sef Petru Perdun, seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Vaslui.

Acesta a adaugat ca emiterea unor astfel de ordine de protectie temporara este o mare responsabilitate pentru politisti, care au fost special instruiti pentru a pune in practica aceste prevederi legale. In prima faza, 21 de lucratori ai Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Vaslui au participat la sedinte de instruire, ulterior, acestia devenind formatori in acest domeniu pentru colegii lor.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.