Valul de viroze limiteaza accesul vizitatorilor in spitale!

0
586

De la inceputul anului, au fost inregistrate 2.121 cazuri de imbolnaviri cu viroze respiratorii si 474 cazuri de pneumonii. Cifrele se refera doar la acei vasluieni care au primit diagnostice in urma consultarii medicilor ori a prezentarii la unitatile spitalicesti. Chiar daca inca nu a fost raportat nici un caz de gripa, existenta unor astfel de focare in judetele vecine, Iasi si Galati, a impus luarea anumitor masuri speciale, inclusiv limitarea, la doar o ora pe zi, a accesului vizitatorilor in spitale si chiar interzicerea acestora in unele sectii de risc – Neonatologie sau Anestezie Terapie Intesiva.

Temperaturile negative din ultima perioada, dar si faptul ca multi dintre vasluieni au preferat sa astepte finalul sarbatorilor de iarna pentru a se prezenta la medic, au facut ca, in ultima perioada, sa creasca numarul imbolnavirilor cu infectii respiratorii si pneumonii. Astfel, doar de la inceputul acestui an, au fost raportate nu mai putin de 2.121 cazuri de viroze si 260 de cazuri de pneumonie, iar numarul vasluienilor care au prins astfel de boli de sezon ar putea fi chiar mai mare, unii preferand sa se trateze acasa, in loc sa se prezinte la medicii de familie sau la specialisti. Mai mult, numarul bolnavilor este in crestere, dat fiind ca, daca in prima saptamana a anului, au fost raportate 953 de cazuri de infectii respiratorii, in saptamana de dupa Boboteaza numarul imbolnavirilor a crescut cu peste 200! La fel, in cazul celor care au contractat forma mai severa, pneumonie: 230 de cazuri in saptamana 31 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019, si 244 cazuri raportate in saptamana 7 – 13 ianuarie. Imbucurator este insa faptul ca multi vasluieni bolnavi au ales sa se prezinte la medic indata ce au aparut primele semne ale imbolnavirilor, astfel ca numarul cazurilor grave, care au necesitat internare, a scazut de la o saptamana la alta, de la 69 de internari, in prima parte a perioadei, la 62 de internari, in cea de-a doua saptamana – in cazul infectiilor respiratorii, si de la 71 la 58 de internari – in cazul pneumoniilor. Daca, vorbind de viroze, numarul de imbolnaviri in randul persoanelor in varsta de peste 65 de ani, a ramas constant, cate 101 cazuri pe saptamana, si au crescut cu peste o treime, de la 285 de cazuri la 403 cazuri, in randul persoanelor active cu varsta intre 15 – 65 de ani, totusi marea majoritate a celor care au contractat diverse forme de viroze, nu mai putin de 570 de cazuri, o reprezinta copiii si adolescentii, cu varste intre 5 si 14 ani. Din fericire, ei fie au fost mai rezistenti, fie au contractat forme mai putin severe a virozelor, dat fiind ca din randul lor au fost cele mai putine internari, doar 14 tineri care au necesitat spitalizare. Surprinde insa neglijenta unor parinti care si-au expus sugarii la actiunea virusilor, fiind raportate, in doar jumatate de luna, nu mai putin de 234 cazuri de copii cu varste de pana la un an care au fost diagnosticati cu infectii respiratorii si 21 de bebelusi care s-au imbolnavit de pneumonie. Medicii au decis ca nu mai putin de 67 de sugari aflati stare mai grava sa fie internati pentru tratament, impreuna cu mamele lor, multe dintre ele, la randu-le bolnave!

Singura veste buna, pana acum, spune conducerea Directiei de Sanatate Publica Vaslui, este ca „de la inceputul sezonului de monitorizare a infectiilor respiratorii si a gripei, in judetul Vaslui nu s-au inregistrat afectiuni clinice compatibile cu gripa. Insa, ca urmare a detectiei de virusuri gripale pe teritoriul Moldovei, in judetele Galati si Iasi, s-a recomandat unitatilor sanitare cu paturi din teritoriu sa implementeze unele masuri, inclusiv de restrictionare sau interzicere, dupa caz, a accesului vizitatorilor in sectoarele cu risc si interzicerea accesului vizitatorilor care prezinta simptomatologie respiratorie”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

De exemplu, inca din data de 5 ianuarie, la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui au fost instituite masuri de restrictionare al accesului vizitatorilor in incinta unitatii, la doar o ora pe zi, in intervalul 16.00 – 17.00, si de interzicere a accesului vizitatorilor la sectiile Neonatologie sau Anestezie Terapie Intesiva. In plus, conducerea spitalului a decis ca fiecare pacient sa poata fi vizitat de doar 1 – 2 apartinatori, cu limitarea duratei de vizita la 15 minute. „Va rugam sa contactati reprezentantii sectiei medicale in care se afla pacientul pe care doriti sa-l vizitati, apeland centrala SJU Vaslui la numarul de telefon 0235/312120”, este recomandarea conducerii spitalului.

Intre alte masuri recomandate de DSP Vaslui si puse in practica de unitatile spitalicesti din judet, se numara si efectuarea la intrarea in serviciu, zilnic, a triajului epidemiologic a personalului in fiecare sectie/compartiment, dar si efectuarea triajului epidemiologic la internare al pacientilor, pentru evitarea constituirii unor situatii de risc epidemiologic. In plus, s-a recomandat vaccinarea personalului nevaccinat pana in prezent, precum si scoaterea temporara din sectorul de activitate a angajatilor depistati cu simptomatologie respiratorie. “Daca va fi cazul, pentru cazurile suspecte ori confirmate de gripa care nu pot fi transferate in Sectia de Boli infectioase, se vor institui masurile specifice de izolare, conform Ghidului de izolare al unitatii sanitare”, a solicitat DSP Vaslui, a caror reprezentanti indeamna populatia sa respecte recomandarile medicilor ca in aceasta perioada cu temperaturi extreme, sa respecte regulile de igiena, pentru evitarea imbolnavirilor. De asemenea, cetatenii sunt sfatuti sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.

Recomandari pentru populatie

Medicii recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu temperaturi extreme, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor. De asemenea, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.

Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, in special gripa.

Este recomandat sa se evite zonele aglomerate si expunerea prelungita la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, sa se foloseasca mijloacele de protectie adecvate (caciula, manusi, fular). Totodata, trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a preveni aparitia degeraturilor.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.

In aceasta perioada geroasa, o atentie deosebita trebuie acordata si copiilor: evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

In cazul alterarii starii de sanatate, sa se evite automedicatia si se recomanda prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.