Un husean de 57 de ani, prima victima a gripei in judetul Vaslui

0
766

Zilele trecute, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a confirmat primul deces provocat de gripa in judetul Vaslui, victima virusului gripal fiind un barbat de 57 de ani, din Husi, care suferea si de alte afectiuni cronice.

Ultima parte a lunii ianuarie a adus si primul caz de gripa sezoniera luat in evidenta de medicii din judet si raportat Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui. Potrivit reprezentantilor DSP Vaslui, vorbim despre un barbat de 57 de ani, din mediul urban, care nu fusese vaccinat antigripal, si care, din nefericire, a si decedat. Barbatul a prezentat simptome specifice gripei inca din prima parte a lunii ianuarie, insa a stat acasa si s-a trata singur. Pe 13 ianuarie, dupa ce a observat ca starea nu i se amelioreaza, a mers la Compartimentul de Primire Urgente a Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Husi.

In aceeasi zi, a fost transferat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, unde a fost internat la Terapie Intensiva. Din pacate, starea de sanatate a continuat sa se agraveze pana cand, pe 20 ianuarie, a decedat. Insa, inainte cu cateva zile, medicii vasluieni au prelevat probe biologice si le-au trimis spre analiza la Institutul „Cantacuzino” din capitala, singurul din tara care poate confirma sau infirma prezenta virusului gripal. Iar CNSCBT a confirmat decesul pe 23 ianuarie, ca urmare a imbolnavirii cu virusul gripal de tip A, subtip (H1), pandemic.

Cazul din judetul Vaslui a fost cel de-al 35-lea deces provocat de gripa in acest sezon rece (pana vineri la pranz) la nivel national, duminica, numarul totual ajungand la 39. In total, pana acum, au fost confirmate 523 cazuri de gripa in intreaga tara: 229 cazuri de gripa cu virus AH1; 127 cazuri de gripa cu virus AH3; 166 cazuri de gripa cu virus A nesubtipat si un caz de gripa cu virus B. Celelalte decese au fost inregistrate in urmatoarele judete: Arad (5 cazuri), Arges (1), Bihor (1), Caras Severin (1), Constanta (2), Galati (3), Gorj (1), Ialomita (3), Iasi (1), Mures (2), Prahova (5), Suceava (1), Teleorman (1), Timis (2), Ilfov (1) si in Bucuresti (4).

Gripa este produsa de virusul gripal si este foarte contagioasa, sezonul rece favorizand imbolnavirile. Gripa se transmite usor datorita conditiilor favorizante cum ar fi aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti. Gripa se transmite pe cale aeriana: direct prin tuse sau stranut si indirect prin obiecte proaspat contaminate (batista, prosop, vesela, etc.), boala debutand brusc, la una sau doua zile de la contactul cu o persoana bolnava. Simptomele specifice gripei sunt: febra 39 40 grade Celsius; frisoane; cefalee (dureri de cap); dureri musculare; astenie fizica (slabiciune);congestionarea faringelui (rosu in gat); tuse frecventa, uscata, obositoare; inapetenta (lipsa poftei de mancare); greturi, varsaturi”, ne atrag atentia specialistii din cadrul DSP Vaslui.

Acestia recomanda cetatenilor sa respecte cateva masuri generale pentru a preveni imbolnavirile prin gripa si alte infectii respiratorii. Astfel, trebuie evitat contactul cu persoanele bolnave; trebuie evitate zonele cu aglomeratie umana; trebuie asigurata o alimentatie bogata in legume si fructe proaspete, cu continut ridicat de vitamina C; trebuie facuta o hidratare corecta. De asemenea, se recomanda mentinerea unei igiene corporale riguroase cu spalarea frecventa a mainilor; izolarea persoanelor bolnave in incaperi corespunzatoare din punct de vedere igienic si asigurarea unei ventilatii corespunzatoare; aerisirea incaperilor si a spatiilor de lucru cu mentinerea unei temperaturi ambientale optime; izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea raspandirii bolii in colectivitati.

Masuri specifice

Totodata, reprezentantii DSP Vaslui spun ca vaccinarea antigripala protejeaza persoana vaccinata doar fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar cu evolutie mai usoara. Campania de vaccinare gratuita impotriva gripei de sezon se desfasoara prin cabinetele medicilor de familie si in unitatile sanitare cu paturi. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, dar si copiii si batranii institutionalizati precum si personalul medico-sanitar. De asemenea, vaccinul gripal se administreaza si gravidelor.

Reamintim populatiei ca antibioticele nu se utilizeaza in cazul gripei si recomandam evitarea automedicatiei. In cazul aparitiei simptomelor de boala, recomandam prezentarea la medicul de familie in vederea diagnosticarii si instituirii tratamentului corespunzator. Pentru prevenirea imbolnavirii persoanelor din jurul dumneavoastra, in cazul in care ati fost diagnosticat cu gripa, se recomanda repaus si limitarea contactului cu alte persoane. Ca urmare a cresterii numarului de infectii respiratorii acute, precum si a intensificarii activitatii gripale, DSP a recomandat unitatilor medico-sociale din judet sa implementeze urmatoarele masuri: restrictionarea/interzicerea (dupa caz) accesului vizitatorilor in unitate; interzicerea accesului vizitatorilor care prezinta simptomatologie respiratorie; efectuarea zilnic, la intrarea in serviciu, a triajului epidemiologic al personalului, in fiecare sectie/compartiment; efectuarea triajului epidemiologic a beneficiarilor la internare pentru evitarea constituirii unor situatii de risc epidemiologic; angajatii depistati cu simptomatologie respiratorie vor fi scosi temporar din sectorul de activitate; asigurarea, in fiecare compartiment, a echipamentului de protectie in cantitati suficiente; acesta sa fie utilizat corect, conform protocoalelor existente; spalarea mainilor este metoda cea mai eficienta de reducere a transmiterii; aerisirea spatiilor ?n care se desfasoara activitatile; se recomanda vaccinarea personalului nevaccinat pana in prezent”, mai spun reprezentantii DSP Vaslui.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.