Un criminal condamnat la 18 ani de inchisoare vrea in libertate

0
800

Judecatorii Tribunalului Vaslui au respins cererea de revizuire a dosarului facuta de Mihai Cujba, condamnat la 18 ani de inchisoare pentru ca a omorat un om pentru a-i fura banii, 550 de euro. Este vorba de acelasi dosar in care, in 2015, individul era achitat, si care, la Curtea de Apel Iasi, i-a adus condamnarea.

In septembrie 2012, un barbat din satul Oteleni, comuna Hoceni, era gasit mort, intr-o balta de sange, in casa care era rascolita si din care lipseau 550 de euro, banii primiti de victima de la concubina sa, aflata la munca in Italia. Initial, banuielile anchetatorilor au cazut chiar pe unul din barbatii care descoperisera cadavrul, Virgil Cojan, omul de curte al victimei, care mai avusese de-a face cu rigorile legii, si pe un vecin, Alexandru Lacatusu, la care acesta dormise in noaptea crimei. In timpul anchetei, vecinul a recunoscut ca ar fi comis crima impreuna cu Cojan pentru a fura banii victimei si, in consecinta, cei doi au fost arestati preventiv sub acuzatia de talharie urmata de moartea victimei. Ulterior, dupa doua luni, Lacatusu si-a retras declaratia, insa nu a fost crezut atunci cand a sustinut ca nu are nici o legatura cu crima. Abia dupa ce cei doi au mai stat in arest alte patru luni, au fost scosi de sub acuzare si pusi in libertate, dupa ce rezultatul analizei ADN a probelor prelevate de la locul crimei au indicat un posibil alt suspect, pe Mihai Cujba, un tanar de 26 de ani, dintr-un sat alaturat. Odata cu trimiterea sa in judecata insa, judecatorii Tribunalului Vaslui l-au pus in libertate si pe acesta, considerand arestarea lui preventiva ca fiind ilegala si netemeinica. Mai mult, in ciuda probelor aflate la dosar, inclusiv a celor ADN, individul a fost achitat, doar pentru ca judecatorii au avut impresia ca primii acuzati, Cojan si Lacatusu, ar fi fost intelesi sa arunce vina pe Cujba, si si-ar fi facut semne, clipind din ochi cu subinteles in timp ce erau audiati ca martori! In plus, judecatorii au acceptat explicatia halucinanta a criminalului, precum ca ADN-ul sau ar fi aparut la locul faptei pentru ca in seara crimei ar fi dat mana cu un alt suspect din dosar si, astfel, si-ar fi transmis urmele!
A urmat apelul formulat de procurori, judecarea acestuia durand mai bine de doi ani, in urma caruia Curtea de Apel Iasi a infirmat solutia judecatorilor vasluieni. Instanta ieseana nu doar ca a constatat vinovatia lui Mihai Cujba, ci, mai mult, schimband incadrarea faptei, din talharie urmata de moartea victimei in omor deosebit de grav, i-a aplicat o pedeapsa exemplara, 18 ani de inchisoare, sentinta ramasa definitiva!
Odata ajuns in Penitenciarul de maxima siguranta Iasi, in speranta de a-si recapata iar libertatea, Cujba a inceput sa bombardeze instantele cu diferite cereri, inclusiv contestatii la executare. O altfel de cerere, prin care individul cerea nici mai mult nici mai putin decat reabilitarea judecatoreasca, a fost solutionata negativ in toamna trecuta. O alta, de aceasta data de revizuire a dosarului, deci de rejudecare a procesului, a avut acelasi final zilele trecute, fiind respinsa chiar daca dupa mai multe amanari ale pronuntarii. Cujba mai are insa o sansa, contestand aceasta decizie la Curtea de Apel Iasi, aceeasi instanta care a decis trimiterea lui dupa gratii timp de 18 ani.
Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.